Horticultorul.ro

feb. 25 2012

Insecticide cu impact redus asupra Albinelor

Este cunoscut rolul albinei melifere (Apis mellifera) in polenizarea plantelor inclusiv a numeroase specii horticole, mai ales a pomilor fructiferi.

Majoritatea speciilor  de pomi (Mar, Par, Gutui, Cais, Piersic, Nectarin, Prun, Cires, Visin, etc.) au nevoie in perioada infloritului de insecte polenizatoare (albine, bondari, etc.), problema este ca tot in aceasta perioada plantele pot fi  atacate de insecte daunatoare periculoase (afide, viermi, viespi, omizi, gargarite, paduchi, etc.) care trebuie combatute.

Utilizarea de insecticide cu impact redus asupra entomofaunei utile contribuie la:

1. Realizarea unei bune polenizari a pomilor fructiferi din livada;

2. Protejarea insectelor ca albine, bondari ce sunt atrase ca un magnet de  florile pomilor .

Tratamentele cu insecticide foliare (insecticid pulverizat pe frunze si planta)  se vor face inaintea infloritului si dupa inflorit:

– Cu o saptamana inainte de inflorit si imediat dupa inflorit la pomii fructiferi se recomanda a se utiliza insecticidele cu impact redus asupra albinelor si bondarilor.

Atentie !!! Insecticidele cu impact redus albinele se vor folosii strict – numai la dozele recomandate de producator (dozele omologate), utilizarea acestora la alte doze decat cele recomandate (chiar daca nu provoaca fitotoxicitate “toxic pentru planta”) poate conduce la afectarea polenizatorilor (albine, bondari, etc.)

–  La finele infloritului (petale sunt scuturate in totalitate) se pot folosii fara probleme si celelalte insecticide, care sunt deosebit de valoroase si eficiente in combaterea daunatorilor periculosi pentru plantele horticole.

  • Fig. 1 Albina Melifera polenizeaza Prunul

    Fig. 2 Albina Melifera polenizeaza Ciresul

    Fig. 3 Albina Melifera polenizeaza Caisul

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Insecticide cu impact redus asupra Albinelor

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii