Horticultorul.ro

apr. 05 2010

Lamaiul de apartament (Citrus limon): ingrijire

lamai-citrus limonLamaiul (Citrus limon L.)

Face  parte din Familia Rutaceae, specie originara din Sud-Estul Asiei (Sudul Chinei si NV Indiei).
Lamaiul (Citrus limon-lemon) este o specie subtropicala. La noi in tara se cultiva ca planta de apartament. In lunile calduroase din an (15  mai – septembrie), lamaiul poate fi scos la exterior in: balcon, curti, gradini (Vezi fig.). Florile de lamai sunt puternic si placut mirositoare „aroma de lamaie”.
Un lamai (Citrus limon-lemon) aduce bucurie maxima, intrucat are in permanenta „flori, fructe verzi si fructe coapte”. Pentru ca un lamai sa fructifice, trebuie sa provia dintr-un soi de lamai care fructifica. Pentru aceasta se va folosi una dintre metodele de inmultire vegetativa (butasire sau altoire). Lamaiul este o specie cu frunze persistente. Lamaiul isi depoziteaza substantele de rezerva in frunze, diferit de celelalte specii de pomi, care depoziteaza substantele de rezerva in ramuri. Asadar pierderea frunzelor va afecta grav  echilibrul plantei.

  • Lamaiul de apartament sau gradina (Citrus limon-lemon) este o specie iubitoare de lumina, dar nu suporta lumina directa (raze solare directe pe planta), de aceea cand este scos afara – la exterior, trebuie protejat de actiunea directa a razelor de soare.
  • Lamaiul de apartament (Citrus limon-lemon) incepe sa creasca cand temperaturile ating 12-13°C, dar temperatura optima pentru cresteri este 23-30°C.  La temperaturi peste 35°C, lamaiul   nu mai creste, intrucat  este stresat de temperaturile mult prea mari.
  • „Lămâiul are nevoie de multă căldură . El este foarte sensibil la temperaturi scăzute – între -1,2°C și -2,5°C  îi degeră fructele, la -3°C … -4 °C pierde frunzele și lăstarii, iar < -7 °C … -9 °C este distrusă toată partea aeriană a lămâiului.” George Daniel
  • Lamaiul are o durata de viata de:   50-60 ani.

Substratul “pamantul” pentru lamaiul de apartament (Citrus limon-lemon):

Preferabil a se folosi un amestec format din: 1 parte pamant de padure sau gradina : 1 parte turba blonda : 1 parte mranita bine descompusa : 1 parte nisip. O alta varianta ar fi substratul universal, sau cel destinat citricelor din comert. Pe fundul ghiveciului se recomanda a aseza un start de doua degete de nisip – pentru un  drenaj corespunzator. Transplantarea lamaiului se face la 3-4 ani, pe masura ce planta creste (utilizand ghivece din ce in ce mai mari),  recomandat – primavara (inainte de a se intensifica vegetatia), fara a deranja pamantul de pe radacinile plantei.

In cultura lamaiului la maturitate se utilizeaza ghivece – containere cu diametrul de 50-60 cm (circa 50 -60 litri)  care pot fi din lut ars sau lemn (Vezi fig.). Cand plantele au ajuns la maturitate (dupa 10 ani) vom inlocui cu grija periodic (la 3-4 ani) doar substratul de la exteriorul balotului de radacini, fara a le dejanja sau rupe.

Udatul lamaiului  de apartament (Citrus limon-lemon):

Substratul (pamantul) trebuie mentinut in permanenta reavan. Udatul se va face dimineata sau seara (in perioada calduroasa din an) cu apa la temperatura camerei („daca apa este rece cad florile, frunzele si fructele”, George Daniel) – preferabil sa utilizam cu apa de ploaie sau apa demineralizata (imbuteliata). Daca nu dispunem de apa de ploaie sau demineralizata si folosim apa de la robinet,  aceasta in general este tratata cu clor, iar clorul poate afecta lamaiul. Pentru eliminarea clorului din apa, lasati sticla cu apa de la robinet 24 ore fara capac.

In perioada calda din an, mai-septembrie putem uda – seara,  pentru a mentine substratul reavan, din 2 in 2 zile.

In perioada rece din an la plantele tinute la racoare ( 4-7°)   vom uda la un interval de 2 saptamani;

Daca iarna plantele de lamai vor fi mentinute la temperaturi de 16°C, acestea nu intra in repaus si se uda mai des (o data la 4 zile).

Atentie !!! – umiditatea excesiva a substratului  poate conduce usor  la putrezirea radacinilor;

Fertilizarea lamaiului  de apartament (Citrus limon-lemon):

Fertilizarea se face cu ingrasaminte speciale pentru citrice, din comert, conform recomandarilor de pe eticheta acestora.   Daca nu aveti ingrasamant special pemntru citrice, folositi in primii 3 ani un ingrasamant pentru plante decorative prin frunze sau unul universal, iar in anul 4 traceti la un ingrasamant pentru plante cu flori – acesta ii va stimula inflorirea.

Fertilizarea se va face saptamanal in intervalul mai-octombrie si lunar in restul anului.

Recomandam pentru fertilizare produsele si tehnologiile: YARA, etc.

Insectele daunatoare pentru lamai (Citrus limon-lemon):

  • Acarieni (paianjeni minusculi) care se pot observa cu ajutorul microscopului  (acarienii tes o plasa fina de paianjen).  Se combat cu acaricide specifice.

Fig. 1 Taierea si formarea coroanei la lamai

Taierea la lamai (formarea si intretinerea coroanei)

Cand lamaiul va atinge inaltimea de 40 cm, ii vom ciupi sau “taia varful”, aceasta operatiune va stimula ramificarea. Din urmatoarele ramuri se vor alege 4 mai viguroase (restul se suprima), acestea se vor ciupi la cresteri de 25-30 cm, vor urma ciupiri ale ramurilor timp de 2-3 ani – practic cam de doua ori pe vara (in functie de cresteri). Primele fructe apar pe ramificatiile de ordin 4-5 (in circa 3-4 ani de la inradacinare sau altoire, Vezi fig.).

„Dacă lămâiul înflorește și leagă prea mult, atunci din fiecare 2-3 ramuri anuale, una se scurtează cu 1/3 în momentul apariției bobocilor, provocând apariția de noi lăstari care vor rodi anul următor.” (George Daniel)

Fructele „lamaile” se recolteaza cand culoarea acestora vireaza usor spre galben sau la culoarea galben complet – daca nu sunt recoltate cand sunt galbene (sau cand vireaza galben spre verde), fructele vor capata din nou culoarea verde si se vor ingalbenii dupa o perioada.

Atentie!!!

  • lamaiul va fi mutat (transvazat) primavara  “in functie de crestere”, dintr-un ghiveci din ce in ce mai mare, pana va ajunde la un hardau din care nu se va mai muta. In hardau (ghiveciul cel mai mare) i se va schimba doar pamantul de la suprafata (primavara). Mutarea dintr-un ghiveci in altul se va face cu tot cu pamantul de pe radacini (cu balot), la mutare nu se dejanjeaza pamantul de pe radacini si nici radacinile (nu suporta-risc de uscare);
  • primavara nu expuneti lamaiul direct la soare si la temperaturi mari, lamaiul are nevoie de acomodare-atunci cand apar schimbari de temperatura sau lumina, altfel isi va pierde frunzele;
  • nu udati lamaiul cu apa rece, exista riscul sa isi piarda frunzele;
  • lamaiul nu suporta curentul din camera, exista riscul sa isi piarda frunzele – nu amplasati lamaiul in dreptul usii sau in geam.

Iernarea lamaiului de apartament (Citrus limon-lemon):

„Iernarea lămâiului se poate face usor prin  două metode
1. La rece  – temperaturi de  4-7 °C – în acest caz plantele intră în repaus, își mențin frunzele doar dacă au o lumină difuză. La 4-7°C procesele vitale din plantă sunt extrem de reduse , aceasta putând suporta întunericul din beciuri timp de  3-4 luni. În adăpost, temperatura să nu scadă < 0°C.
2. La cald – menținerea lămâiului în cameră luminoasă sau holuri, verande, aproape de fereastră, la 12-16 grade C, el continuând să vegeteze. In astfel de condiții este necesară o umiditate mai mare în atmosferă, aerisirea camerei pe vreme liniștită și cu soare, punându-se paravan între lămâi și geamul deschis. Se udă mai des decât în cazul primei metode și se fertilizeaza o dată pe lună. În cazul în care stau undeva în apropierea unui calorifer, este indicat să fie izolate printr-un paravan special.
Trecerea la iernat , toamna, se face înainte de a se răci pământul din vase, după o perioadă de pregătire și înainte de a cădea prima brumă. Timp de 15-20 de zile, se face acomodarea plantelor, ținându-se ziua afară și seara în casă. De asemenea. trecerea lămâiului din cameră în grădină se face tot după o scurtă pregătire. Lămâiul scos afară se așează în semiumbra unor pomi . În general, plantele se comportă mai bine la trecerea din grădină în cameră, decât la scoaterea lor în grădină.” George Daniel

Inmultirea lamaiului de apartament (Citrus limon-lemon):

La acest articol a contribuit cu informatii si domnul George Daniel

 

Lamaiul_Lamaia_Citrus limon_1

Fig. 2  Lamaiul (Citrus limon)

Lamaiul_Lamaia_Citrus limon_ 'Meyer Lemon'_1

Fig. 3  Lamaiul (Citrus limon  ‘Meyer Lemon‘), la container

Lamaiul_Lamaia_Citrus limon_ 'Meyer Lemon'_2

Fig. 4  Lamaiul (Citrus limon  ‘Meyer Lemon‘)

lamaiul-floare

Fig. 5  Lamaiul (Citrus limon), flori

lamaiul-floare

Fig. 6  Lamaiul (Citrus limon), floare

lamaiul la container-ghiveci

Fig. 7  Lamaiul (Citrus limon), la ghiveci

lamaiul la container-ghiveci

Fig. 8  Lamaiul (Citrus limon), fructe verzi

lamaiul la container-ghiveci

Fig. 9  Lamaiul (Citrus limon), fructe coapte

lamaiul la container-ghiveci

Fig. 10  Lamaiul (Citrus limon), fruct  „lamaia”

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lamaiul de apartament (Citrus limon): ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii