iun. 11 2015
Mandarinul (Citrus reticulata)–origine, descriere, utilizare
Demumire populara: Mandarinul, Mandarinul portocaliu, Clementinul
Denumire stiintifica: Citrus reticulata, Citrus nobilis, Citrus Clementine
Origine: Citrus reticulata este o planta originara din Asia de Sud-Est (Filipine, China).
Proprietati ornamentale: Citrus reticulata este un pom de dimensiuni mici – care ajunge la maturitate la 2-8 m. Acest copac este cultivat in zonele tropicale si subtropicale din intreaga lume pentru fructele sale dulci, si usor de curatat.
Mandarinul (Citrus reticulata) este citricul care rezista cel mai bine la seceta si temperaturi foarte scazute (sub pragul de inghet).
Clementinul este o varietate de Mandarin care produce fructe mai mici decat mandarinele, eliptice, fara samburi, coaja subtire si usor de curatat si pulpa dulce de culoare rosu- portocaliu.
La noi in tara Citrus reticulata poate fi crescut in ghivece (container), amplasat afara pana cand temperaturile scad pana la pragul de inghet. In perioada rece din an, planta trebuie transferata in spatii adapostite, umede, luminoase si calde (sere calde, holuri). Plantele crescute in interior pot inflori si avea fructe.
Frunzele au forma lanceolata, cu lungimea de 2-3 cm, lucioase, de culoare verde inchis.
Florile sunt hermafrodite, polenizate de catre albine, cresc solitare sau grupate (2-3), au culoarea alba si sunt placut parfumate.
Fructul este aplatizat, cu diametrul intre 5-8 cm, coaja subtire, cu pulpa zemoasa, dulce, de culoare portocalie (cand sunt coapte). Primele fructe la mandarin apar dupa 3-8 ani (sau chiar mai mult) dupa plantare. Maturarea fructelor dureaza intre 6-12 luni.
Taiere la Citrus nobilis este necesara pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a incuraja cresterea de lastari noi, stimularea infloririi si pentru a mentine o forma si inaltime optima.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat, nisipos, cu fertilitate moderata si un pH intre 5-6, dar tolereaza si un pH intre 5-8,3. Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.
Udarea este foarte importanta pentru Mandarin. Udarea se face de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase) cand substratul de la suprafata ghiveciului este uscat (in primii 5-8 cm adancime). Se recomanda pentru udat apa de ploaie, sau apa de la robinet la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).
Temperatura optima pentru Citrus reticulata poate sa varieze intre 13-34 ºC, temperatura minima suportata poate sa scada pana la 12ºC, iar maxima poate urca pana la 38 ºC. Pomul nu suporta temperaturi sub -10 … -12 ºC, acestea pot conduce la uscarea plantelor afectate. Florile si fructele nu tolereaza inghetul (temperaturile negative).
Lumina este un factor important pentru Citrus nobilis acestea prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie sudica, ferite de curenti de aer. Soarele direct incurajeaza cresterile si inflorirea.
Inmultirea se face prin altoire.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la Citrus maxima de doua ori pe an. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.
Daunatori:
- Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori);
- Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);
- Paduchele testos (cititi articolul specific);
- Paduchele lanos (cititi articolul specific);
- Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Mandarinul (Citrus reticulata)–origine, descriere, utilizare