aug. 02 2020
Soiurile de Mar de Iarna – descriere, particularitati
Soiurile de mar de iarna au perioada de recoltare a fructelor toamna: 15 septembrie – 15 octombrie, acestea pot fi pastrate intr-un interval de 1- 6 luni (in functie de soi) in conditii de depozitare normala (beciuri, pivnite, etc.).
Merele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), motiv pentru care acestea sunt recoltate inainte de a atinge maturitatea de consum (maturitatea de consum va fi atinsa in perioada de depozitare). Merele de iarna se recolteaza la maturitatea tehnologica pentru pastrare care se stabileste in functie de criterii ca (culoarea fructelor, fermitatea pulpei, testul amidonului cu iod). Pulpa merelor la maturitatea de consum are consistenta diferita in functie de soi, la maturitatea de consum, aceasta poate fi: tare, crocanta (trosneste intre masele), potrivit de consistenta, afanata, fainoasa (pulpa la supracoacere devine fainoasa „malaiata”).
CUPRINS:
Soiul de mar Auriu de Bistrita
Soiul de mar Delicios de Voinesti
Soiul de mar Frumos de Boskoop
Soiul de mar Golden delicios Reinders
Soiul de mar Champion – mar de iarna, origine Romania; se coace septembrie-octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (160-170 g); forma fructelor ovosferica; pielita de culoare verde-galbui, acoperita in mare parte de rosu si dungi longitudinale; pulpa alb, suculenta; gustul acidulat, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Golden delicios (Delicios auriu) – mar de iarna, origine S.U.A.; se coace dupa 5-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (170-190 g); forma fructelor ovosferica; pielita de culoare verde-galbui, iar la maturitate galben-aurie; pulpa alba, crocanta, suculenta; gustul dulce, cu aroma specifica; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1-2 luni; sub influenta umiditatii atmosferice ridicate, tratamente cu insecticide (organofosforice, etc.), tratamente cu fungicide (pe baza de sulf, etc.), pe pielita se formeaza adesea plasa (rugina).
Soiul de mar Golden Spur – mar de iarna, origine S.U.A.; este un soi de tip spur care rodeste in principal pe ramuri scurte; se coace dupa 5-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (170-190 g); forma fructelor ovosferica; pielita de culoare verde-galbui, iar la maturitate galben-aurie; pulpa alba, crocanta, suculenta; gustul dulce, cu aroma specifica; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1-2 luni;
Soiul de mar Golden delicios Reinders – mar de iarna, origine Olanda (mutatie a soiului Golden delicios ); se coace dupa 5-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie (170-180 g); forma fructelor ovosferica; pielita de culoare verde-galbui, iar la maturitate galben-aurie; pulpa alba, crocanta, suculenta; gustul dulce, cu aroma specifica; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1-2 luni.
Soiul de mar Braeburn – mar de iarna, origine Noua Zeelanda; se coace dupa 20 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-200 g); forma fructelor ovosferica-ovoida; pielita lucioasa, de culoare verde-galbui, acoperita cu rosu intens cu reflexe metalice; pulpa alb-crem, crocanta, ferma, consistenta-densa; gustul dulce, echilibrat acidulat, cu aroma specifica; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 5 luni.
Soiul de mar Redix – mar de iarna, origine Romania; se coace dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocie (155-160 g); forma fructelor tronconic-alungita, slab costata; pielita de culoare galben-pai, acoperita pe circa 80% din suprafata cu rosu violaceu; pulpa alb-galbuie, ferma, suculenta; gustul dulce, echilibrat acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Royal Gala – mar de iarna, origine Noua Zeelanda; se coace in septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (150-180 g); forma fructelor ovosferica; pielita de culoare galben-portocaliu, acoperita partial cu rosu-roz (cu dungi longitudinale) si lenticele proeminente; pulpa alba, crocanta, ferma; gustul dulce, cu aroma specifica; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Pinova- mar de iarna, origine Germania; se coace dupa 5 octombrie; marimea fructelor mijlocie (130-160 g); forma fructelor ovosferica; pielita de culoare galben-portocaliu, acoperita partial cu rosu corai si lenticele proeminente; pulpa alb-galbuie, crocanta, suculenta; gustul dulce, perfect echilibrat, cu aroma specifica; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4-5 luni.
Soiul de mar Evelina – mar de iarna, mar de Club, origine Germania (provine dintr-o mutatie naturala a soiului Pinova); se coace dupa 5 octombrie; marimea fructelor mijlocie (130-160 g); forma fructelor ovosferica; pielita de culoare portocalie, acoperita partial cu rosu corai si lenticele proeminente; pulpa alb-galbuie, crocanta, ferma, suculenta; gustul dulce, perfect echilibrat, cu aroma specifica; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Pink Lady – mar de iarna, mar de Club, origine Australia; se coace dupa 5 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-220 g); forma fructelor elipsoidala; pielita de culoare verde-galbui, acoperita cu roz-rosiatic si lenticele proeminente; pulpa alb-crem, crocanta, ferma, suculenta; gustul dulce-acrisor, perfect echilibrat, franc; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Cripps pink – mar de iarna, origine Australia; se coace dupa 5 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-220 g); forma fructelor elipsoidala; pielita de culoare verde-galbui, acoperita cu roz-rosiatic si lenticele proeminente; pulpa alb-crem, crocanta, ferma, suculenta; gustul dulce-acrisor, perfect echilibrat, franc; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Gloster – mar de iarna, origine Germania; se coace dupa 5 octombrie; marimea fructelor mare (180-190 g); forma fructelor ovosferica; pielita lucioasa, cerata, de culoare galben-verzui, acoperita aproape in intregime cu rosu-visiniu; pulpa alb-galbuie-verzuie, fina; gustul usor-acidulat, cu aroma specifica; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Mutsu – mar de iarna, origine Japonia; se coace la final de octombrie; marimea fructelor foarte mare (peste 250 g); forma fructelor tronconic-alungita sau cilindrica, asimetrice, cu 5 coaste largi si rotunjite; pielita groasa, cerata, de culoare galben-verzui, cu puncte de rugina mari si rare; pulpa galbuie, crocanta, ferma, suculenta; gustul dulce, echilibrat acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Ionathan (Jonathan) – mar de iarna, origine S.U.A.; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie (peste 170 g); forma fructelor sferica sau tronconica; pielita de culoare galben-aurie, acoperita in intregime cu rosu; pulpa alba, crocanta, fina, suculenta; gustul dulce usor acidulat, cu aroma intensa; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 5-6 luni.
Soiul de mar Ionathan 26 – mar de iarna, origine Romania; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie (peste 170 g); forma fructelor sferica sau tronconica; pielita de culoare galben-auriu, acoperita in intregime cu rosu-grena; pulpa alba, crocanta, fina, suculenta; gustul dulce usor acidulat, cu aroma intensa; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 5-6 luni.
Soiul de mar Idared (Ida Red) – mar de iarna, origine S.U.A.; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlociu-mare (170-200 g); forma fructelor scurt turtite, cu 5 coaste usor evidentiate, asimetrice; pielita de culoare galben-pai, acoperita aproape in intregime cu rosu-aprins; pulpa alba, potrivit de consistenta, suculenta; gustul acidulat spre dulce, cu aroma intensa, apropiata de soiul Ionathan; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Ionagold (Jonagold) – mar de iarna, origine S.U.A.; se coace dupa 25 septembrie-octombrie; marimea fructelor mare (peste 225 g); forma fructelor ovosferica, discret costata (8-9 coaste); pielita de culoare galben-verzui, acoperita in intregime cu rosu intens; pulpa galbui, crocanta, suculenta; gustul perfect echilibrat, dulce si fin acidulat, putin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Red Jonaprince – mar de iarna, origine Romania; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor foarte mare (peste 225 g); forma fructelor ovosferica-tronconica; pielita de culoare galbena, acoperita in proportie de 95-100% de un rosu- inchis, stralucitor, cu lenticele; pulpa alb-galbuie, fina, crocant-ferma, suculenta; gustul perfect echilibrat, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Fuji – mar de iarna, origine Japonia; se coace la inceput de octombrie; marimea fructelor foarte mare (peste 200 g); forma fructelor sferic turtit; pielita de culoare galben-verzui, acoperita cu dungi longitudinale de culoare roz-rosie; pulpa alba, crocanta, suculenta; gustul dulce, cu aroma specifica; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Granny Smith – mar de iarna, origine Australia; se coace dupa 10 octombrie; marimea fructelor foarte mare (200 g); forma fructelor sferica, usor-turtita, simetrice; pielita groasa si unsuroasa, de culoare verde intens; pulpa alb-verzuie, crocanta, suculenta; gustul acidulat, slab aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Renet de Canada (Reineitte du Canada, Cormos) – mar de iarna, origine Franta; se coace intre 1-10 octombrie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 230 g); forma fructelor tronconica, rotunjita, cu 5 coaste, asimetrica; pielita aspra si groasa de culoare verde murdar, ce devine galben-verzui in depozite; pulpa alb-galbuie, suculenta, la supracoacere devine fainoasa; gustul acidulat, discret aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Delicios rosu (Red Delicious, Stark Delicious) – mar de iarna, origine S.U.A.; se coace la inceput de octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-220 g); forma fructelor tronconica, cu 5 coaste si creste proeminente; pielita groasa, lucioasa, cerata, de culoare galben-verzuie, acoperita aproape in totalitate cu rosu-zmeuriu intens, cu dungi de culoare rosu-inchis si puncte galbui rare; pulpa galben-deschis cu nuanta verzuie, consistenta si granulata, suculenta, la supracoacere devine fainoasa; gustul dulce, fara aciditate, cu aroma intensa asemanatoare cu cea de pepene galben; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Sratking delicious (Delicios duble rosu, Duble red delicious) – mar de iarna, origine S.U.A.; se coace la inceput de octombrie; marimea fructelor foarte mare (peste 225 g); forma fructelor tronconica, tronconica-alungita, cu 5 coaste si creste proeminente; pielita groasa, cerata, de culoare galben-verzui,e acoperita aproape in totalitate cu rosu-violaceu-intens; pulpa galben-deschis cu nuanta verzuie, consistenta, fina si granulata, suculenta, la supracoacere devine fainoasa; gustul dulce, fara aciditate, cu aroma intensa asemanatoare cu cea de pepene galben; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Starkrimson (Starkinson, Bot de Iepure) – mar de iarna, origine S.U.A.; se coace la inceput de octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (peste 220 g); forma fructelor tronconica-alungita, cu 5 coaste si creste proeminente; pielita groasa, cerata, de culoare galben-verzuie, acoperita aproape in totalitate cu rosu-violaceu-foarte intens; pulpa alb-verzuie, consistenta, fina si granulata, suculenta, la supracoacere devine fainoasa; gustul dulce, fara aciditate, cu aroma intensa asemanatoare cu cea de pepene galben; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Generos – mar de iarna, origine Romania; se coace la inceput de octombrie; marimea fructelor mare (180-190 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita cerata, lucioasa, de culoare galben-aurie, acoperita cu rosu-portocaliu; pulpa crem, potrivit de suculenta; gustul dulce, echilibrat-acidulat, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4 luni.
Soiul de mar Wagner premiat (Wagener price apple) – mar de iarna, origine S.U.A.; se coace la inceput de octombrie; marimea fructelor mijlocie–mare (180-190 g); forma fructelor sferic-turtita, cu coaste evidente, o proeminenta vizibila, asimetrice; pielita de culoare galben-verzuie, acoperita aproape in totalitate cu rosu-zmeuriu-mat; pulpa alb-galbuie, fina, compacta, suculenta; gustul dulce, usor acidulat, putin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Florina – mar de iarna, origine Franta; se coace dupa 15 octombrie; marimea fructelor mare (200 g); forma fructelor sferic-turtita, tronconica, cu 5 coaste si creste pronuntate; pielita de culoare galbena, acoperita aproape in totalitate cu rosu; pulpa crem, consistenta, suculenta; gustul potrivit de dulce, slab acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).
Soiul de mar Banana de iarna (Winter banana) – mar de iarna, origine S.U.A; se coace in octombrie; marimea fructelor mari-foarte mari (peste 220 g); forma fructelor ovosferica, sferic-turtita, asimetrica, cu coaste largi putin pronuntate; pielita subtire, lucioasa, foarte unsuroasa, de culoare galben-verzuie cu rumeneala roz-orange, pe circa 30% din suprafata fructului, cu puncte de rugina mari si rare; pulpa galbuie, crocanta, potrivit de suculenta; gust dulce, slab acidulat, cu aroma intensa asemanatoare cu cea de banana; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4 luni.
Soiul de mar Delia – mar de iarna, origine Romania; se coace dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocii (120-150 g); forma fructelor sferic-turtita, usor costate; pielita de culoare galben-verzui, cu rosu- rubiniu; pulpa alb-galbuie, ferma, suculenta; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 5-6 luni.
Soiul de mar Gloria – mar de iarna, origine Romania; se coace dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocii (130-150 g); forma fructelor tronconica; pielita de culoare galben-verzuie, cu rosu- carmin pe partea insorita; pulpa alb-galbuie, consistenta, fainoasa la supramaturare; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 5-6 luni.
Soiul de mar Ancuta – mar de iarna, origine Romania; se coace dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocii –mari (150-180 g); forma fructelor sferic-turtite, usor costate; pielita groasa, cerata, de culoare galben-pal, acoperita aproape in totalitate cu rosu intens si dungi visinii; pulpa alb-galbuie, crocanta, fina; gust dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni.
Soiul de mar Feleac – mar de iarna, origine Romania; se coace la inceput de octombrie; marimea fructelor mijlocii –mari (160-190 g); forma fructelor sferic-turtite; pielita de culoare galbena, acoperita aproape in totalitate cu rosu-carmin; pulpa alb-galbuie, consistenta, suculenta; gust dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Falticeni – mar de iarna, origine Romania; se coace la inceput de octombrie; marimea fructelor mijlocie (120-160 g); forma fructelor sferica, usor turtita; pielita subtire, lucioasa, de culoare verde-galbui, acoperita cu rosu-carmin si striatii sangerii; pulpa galbuie, suculenta; gust dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Delicios de Voinesti – mar de iarna, origine Romania; se coace la dupa 15 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (130-170 g); forma fructelor sferic-turtita, ingustate spre caliciu; pielita mata, putin cerata, de culoare galbena, acoperita cu rosu-zmeuriu, cu puncte cenusii subcutanate; pulpa crem-galbuie, densa, crocanta, potrivit de suculenta; gust dulce, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Patul (Batul) – mar de iarna, originar din Transilvania-Valea Muresului, Romania; numele de „Patul” provine de la modalitatea de pastrare traditionala a merelor in patule cu fan; se coace in octombrie; marimea fructelor mici-submijlocii (110-130 g); forma fructelor sferica, putin turtita, usor asimetrica; pielita neteda, potrivit de groasa, putin cerata, de culoare galbena, cu rumeneala rosiatica pe partea insorita; pulpa alba, suculenta; gust dulce-acrisor, slab aromat, datorita continutului redus in zaharuri, este un mar recomandat si persoanelor cu diabet; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Cretesc rosu – mar de iarna, origine Romania; numele de „Cretesc” provine de la faptul ca in perioada pastrarii, fructele se deshidrateaza si pielita se incresteste; se coace in octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (130-170 g); forma fructelor sferic-turtita, usor asimetrice; pielita potrivit de groasa, lucioasa, de culoare verde-galbuie, acoperita aproape in intregime cu rosu-carmin si dungi de culoare rosu-intens; pulpa alb-verzuie, afanata, suculenta; gust acidulat, franc (ierbos, fara aroma) si astringent; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4-5 luni.
Soiul de mar Cretesc auriu – mar de iarna, origine Romania; numele de „Cretesc” provine de la faptul ca in perioada pastrarii, fructele se deshidrateaza si pielita se incresteste; se coace in octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (130-170 g); forma fructelor sferic-turtita, usor asimetrice; pielita potrivit de groasa, neteda, de culoare galben-verzuie, acoperita cu roz-portocaliu pe partea insorita si dungi inguste de culoare rosu-carmin; pulpa alb-verzuie, afanata, suculenta; gust acidulat, franc (ierbos, fara aroma) si astringent; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4-5 luni.
Soiul de mar Rosu de Cluj – mar de iarna, origine Romania; se coace la inceput de octombrie; marimea fructelor mijlocie (peste 170 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita subtire, de culoare galben-pai, acoperita cu rosu aprins dungi visinii pe partea umbrita; pulpa galben-verzuie, consistenta, crocanta; gustul dulce acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4-5 luni.
Soiul de mar Auriu de Bistrita – mar de iarna; origine Romania; se coace intre 20 septembrie – 15 octombrie; marimea fructelor mare (170-200 g); forma fructelor sferica, simetrica; pielita de culoare galben-aurie, acoperita cu nuante de roz pa partea insorita; pulpa galbena, ferma, suculenta; gustul dulce, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Cezar – mar de iarna; origine Romania; se coace intre 25 septembrie – 5 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (160-200 g); forma fructelor tronconic alungita; pielita de culoare galben-verzui, acoperita cu rosu pe circa 90 din suprafata; pulpa alba; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Ciprian – mar de iarna; origine Romania; se coace intre 25 septembrie – 10 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor tronconica, cu 5 creste bine evidentiate catre varf (cavitatea caliciala); pielita de grosime medie, putin unsuroasa, de culoare rosu inchis; pulpa alb-galbui, fina, crocanta, suculenta; gustul dulce-acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).
Soiul de mar Luca – mar de iarna; origine Romania; se coace dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de culoare galben-verzui, acoperita cu rosu pe partea insorita; pulpa galbuie, ferma, suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Domnesc – mar de iarna; originar Romania; se coace in septembrie- octombrie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 220 g); forma fructelor sferica, asimetrica; pielita tare, de culoare galben-portocalie; pulpa alab, suculenta; gustul dulce, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4 luni.
Soiul de mar Inedit – mar de iarna; origine Romania; se coace intre 20 septembrie – 5 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor tronconica; pielita de culoare galben-verzui, acoperita cu rosu pe partea insorita; pulpa galben-verzuie, ferma, crocanta, suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Poinic – mar de iarna; originar Romania; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie (160-190 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de culoare galben-verzui; pulpa alb-galbuie, crocanta, suculenta; gustul dulce-acrisor, slab aromat; datorita continutului redus in zaharuri, este un mar recomandat si persoanelor cu diabet; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Valery – mar de iarna; originar Romania; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mare (170-210 g); forma fructelor tronconica; pielita de culoare galbena, cu nuante de orange pe partea insorita; pulpa alb-galbuie, crocanta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4-5 luni.
Soiul de mar Rome beauty (Dark red, Frumusetea Romei) – mar de iarna, origine S.U.A.; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie (peste 170 g); forma fructelor sferica sau tronconica; pielita lucioasa, de culoare galben-aurie, acoperita in intregime cu rosu inchis si pruina violacee; pulpa galbuie, consistenta fina, suculenta; gustul dulce armonios acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Frumos de Boskoop (Belle de Boskoop) – mar de iarna, origine Olanda; se coace la inceput de octombrie; marimea fructelor mari-foarte mari (180-225 g); forma fructelor sferic-turtita, tronconica, cu 5 coaste largi si rotunjite, asimetrice; pielita groasa, aspra, de culoare verde-galbuie, cu orange-carmin pe partea insorita si pete de rugina sau rugina groasa pe o suprafata mare din fruct; pulpa galbuie, crocanta, suculenta; gustul acidulat, cu aroma vinurie; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1 luna.
Soiul de mar Kalterer Bohmer (De Kalter) – mar de iarna, origine Germania; se coace in octombrie; marimea fructelor mijlocie (peste 170 g); forma fructelor sferica sau tronconica; pielita lucioasa, de culoare galben-aurie, acoperita in intregime cu rosu; pulpa alba, crocanta, fina, suculenta; gustul dulceag, cu aroma specifica de trandafir; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar London Pepping (Calville du roi, Citron d’hiver) – mar de iarna, origine Anglia; se coace in octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (170-220 g); forma fructelor scurt-conice, largi, asimetrice, cu 5 creste si coame foarte pronuntate, inegale; pielita subtire, lucioasa, foarte unsuroasa, de culoare galben-verzui, cu rumeneala rosu-caramizie pe partea insorita; pulpa galbuie, compacta, granulata, suculenta; gustul dulce armonios acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4-5 luni.
Soiul de mar Renet Baumann (Reneitte Baumann) – mar de iarna, se coace in octombrie; marimea fructelor supramijlocii (170-190 g); forma fructelor sferic-turtita, cu coaste largi putin pronuntate ; pielita de grosime medie, culoare galbena, acoperita pe aproape toata suprafata cu rosu-inchis, cu puncte mici si rare de culoare ruginie; pulpa alba, compacta; gustul aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4-5 luni.
Soiul de mar Rebra – mar de iarna; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de culoare galben-orange, acoperita cu rosu pe circa 50-60% din suprafata; pulpa galbuie, crocanta, suculenta; gustul dulce-acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Gustav durabil (Gustav Dauerapfel) – mar de iarna, origine Elvetia; se coace in octombrie; marimea fructelor mijlocii-supramijlocii (150-190 g); forma fructelor tronconice, asimetrice; pielita groasa, de culoare verde-gabui, acoperita pe aproape toata suprafata cu roz-zmeuriu, cu dungi de culoare rosu intens; pulpa alb-verzuie, crocanta, suculenta; gustul dulce, slab aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4-5 luni.
Soiul de mar Liberty – mar de iarna; se coace dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de culoare verde-galbui, acoperita cu rosu pe circa 50% din suprafata; pulpa alb-galbuie, crocanta; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Sovari nobil – mar de iarna; se coace in octombrie; marimea fructelor mari (170-200 g); forma fructelor tronconice, sferic-alungite; pielita groasa, lucioasa, de culoare verde-gabui, acoperita pe aproape toata suprafata cu rosu-violaceu, cu dungi late de culoare rosu intens; pulpa alb-verzuie, potrivit de consistenta, suculenta; gustul dulceag, fad (fruct potrivit de dulce, dar insuficient de acid); pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 4-5 luni.
Soiul de mar Golden rosa – mar de iarna; se coace intre 25 septembrie – 5 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor tronconica; pielita de culoare galben-aurie, acoperita cu rosu pe partea insorita; pulpa galbena; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Kandil Sinap (Butoiase) – mar de iarna; originar Turcia; se coace dupa 25 octombrie; marimea fructelor mijlocie (130-170g); forma fructelor cilindrica; pielita neteda, lucioasa, de culoare galbena, cu o pata rosie pe partea insorita; pulpa alba, fainoasa; gustul dulce-acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Crimson Crisp – mar de iarna; origine S.U.A.; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-180 g); forma fructelor tronconica; pielita de culoare galbena-verzuie, acoperita in totalitate cu rosu-intens; pulpa ferma, fina; gustul perfect echilibrat, dulce-acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).
Soiul de mar Goldrush – mar de iarna; origine S.U.A.; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (150-200 g); forma fructelor tronconica; pielita de culoare verde-galbui, acoperita cu orange pe partea insorita; pulpa ferma, crocanta, de culoare galbuie; gustul dulce, usor acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).
Soiul de mar Sir prize – mar de iarna; originar S.U.A.; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (150-190 g); forma fructelor cilindrica neregulata, alungita, costata; pielita unsuroasa, neteda, de culoare verde-galbui spre galben-aurie; pulpa alb-galbuie, foarte suculenta; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).
Soiul de mar Wyoredpullpy – mar de iarna; originar Germania; se coace dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (150-190 g); forma fructelor globulara, alungita; pielita de culoare rosu-visiniu, cu lenticele; pulpa rosie, foarte suculenta; gustul dulce, usor astringent; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar columnar Amboise – mar de iarna, origine Franta; se coace intre 20 septembrie – 20 octombrie; marimea fructelor mijlocie (120-170 g); forma fructelor sferica, usor-turtita; pielita de culoare verde intens; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Enterprice – mar de iarna; se coace intre 25 septembrie – 20 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de culoare rosu aprins, cu lenticele albe; pulpa crocanta; gustul dulce, usor aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar Baya Marisa – mar de iarna; se coace intre 20 septembrie-10 octombrie; marimea fructelor mijlocii (150-180 g); forma fructelor tronconica; pielita de culoare rosie, cu puncte albe; pulpa rosie, ferma, suculenta; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni.
Soiul de mar Ariane – mar de iarna; se coace intre 20 septembrie – 5 octombrie; marimea fructelor mijlocie (120-160 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de culoare verde-galbuie, acoperita cu rosu pe circa 80% din suprafata si lenticele albe; pulpa crem, ferma, suculenta; gustul dulce, usor aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 luni.
Soiul de mar Waltz – mar de iarna; se coace in septembrie- octombrie; marimea fructelor mijlocie (130-170g); forma fructelor tronconica; pielita de culoare rosu-rubiniu; pulpa crocanta, suculenta; gustul dulce, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Luna – mar de iarna; originar Cehia; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie (160); forma fructelor sferica; pielita neteda, de culoare galbena galben-verzuie; pulpa alb-crem, suculenta; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).
Soiul de mar Opal – mar de iarna; originar Cehia; se coace dupa 25 septembrie; marimea fructelor mijlocie (170); forma fructelor sfero-conica; pielita neteda, de culoare galbena galben-verzuie; pulpa alb-crem, suculenta; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiurile de Mar de Iarna – descriere, particularitati