aug. 02 2020
Soiurile de Mar de Toamna
Soiurile de mar de toamna au perioada de recoltare a fructelor toamna, in septembrie, acestea pot fi pastrate in general 1-3 luni (pana la venirea iernii) in conditii de depozitare normala (beciuri, pivnite, etc.).
Merele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), motiv pentru care acestea sunt recoltate inainte de a atinge maturitatea de consum. Merele de toamna se recolteaza la maturitatea tehnologica pentru pastrare care se stabileste in functie de criterii ca (culoarea fructelor, fermitatea pulpei, testul amidonului cu iod). Pulpa merelor la maturitatea de consum are consistenta diferita in functie de soi, la maturitatea de consum, aceasta poate fi: tare, crocanta (trosneste intre masele), potrivit de consistenta, afanata, fainoasa (pulpa la supracoacere devine fainoasa „malaiata”).
CUPRINS:
Soiul de mar Frumosu de Voinesti
Soiul de mar Kidd’s orange red
Soiul de mar Frumosu de Voinesti – mar de toamna, origine Romania; se coace dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocii (120-150 g); forma fructelor sferica sau tronconica, usor asimetrica; pielita de culoare galben-aurie pe partea umbrita si rosu-carmin pe cea insorita; pulpa galbuie, fina, suculenta; gustul dulce, armonios acidulat si aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de mar Prima – mar de toamna, origine S.U.A.; se coace intre 20 august – 10 septembrie; marimea fructelor supramijlocii-mari (150-200 g); forma fructelor sferica, tronconic-turtita, neregulata, cu creste si coaste; pielita de culoare verde-galbui, acoperita partial cu rosu-inchis (50-90%); pulpa alba, alb-crem sau galben pal, crocanta, suculenta; gustul moderat acid-dulce, cu aroma intensa; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).
Soiul de mar Redlove – mar de toamna, origine Elvetia; se coace intre septembrie-octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (225 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosu-aprins; pulpa rosie, crocanta, suculenta; gustul acidulat, cu aroma specifica; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1 luna.
Soiul de mar Voinea – mar de toamna, origine Romania; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 200 g); forma fructelor sferic-alungita, tronconica cu creste pronuntate; pielita de culoare galben-pai, acoperita in totalitate cu rosu aprins; pulpa alb-galbuie, consistenta, suculenta; gustul dulce si armonios adiluat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30-40 zile; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).
Soiul de mar Pionier – mar de toamna, origine Romania; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocii-mari (150-180 g); forma fructelor sferica, sferic-turtita; pielita groasa, cerata, de culoare galben-aurie, acoperita aproape in totalitate cu rosu-violaceu (80%); pulpa alba, fina, crocanta, foarte suculenta; gustul dulce-acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).
Soiul de mar Gravenstein – mar de toamna; se coace intre 20 august- 15 septembrie; marimea fructelor supramijlocii-mari (150-200 g); forma fructelor sferic-turtita, ovosferica, tronconica, usor asimetrice cu multe creste si coaste; pielita subtire, cerata, lucioasa, de culoare galben-verzuie cu dungi orange-rosiatice; pulpa alb-galbuie, consistenta, suculenta; gustul dulce-acrisor, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 30 zile.
Soiul de mar Ardelean – mar de toamna, origine Romania; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocii-mari (150-200 g); forma fructelor sferica, usor tronconica; pielita cerata, de culoare galben-aurie, acoperita pe partea insorita cu rosu-visiniu; pulpa alb-galbuie, fina, crocanta; gustul dulce-acrisor, uror aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 40-60 zile.
Soiul de mar Kidd’s orange red – mar de toamna, origine Noua Zeelanda; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor supramijlocii (150-180 g); forma fructelor tronconice, cu coaste slab delimitate; pielita groasa, cerata, de culoare galben-aurie, acoperita pe partea insorita cu rosu-orange si dungi rosu inchis; pulpa galbuie, fina, suculenta; gustul dulce-acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Priam – mar de toamna, origine S.U.A.; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocii-supramijlocii (120-180 g); forma fructelor conic alungite, uniforme; pielita groasa, cerata, de culoare galbena, acoperita pe circa 70% din suprafata cu rosu aprins si dungi slab marcate; pulpa alb-galbuie, fina, crocanta; gustul dulce-acrisor, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).
Soiul de mar Radaseni – mar de toamna, origine Romania; se coace dupa 10 septembrie; marimea fructelor mijlocii (120-150 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de culoare galben-verzuie, acoperita cu dungi de culoare rosu-carmin; pulpa galbena, crocanta, suculenta; gustul aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni.
Soiul de mar Redivar – mar de toamna; se coace dupa 1 septembrie; marimea fructelor mijlocii (120-150 g); forma fructelor tronconice; pielita de culoare galben-verzuie, acoperita cu pe circa 60% din suprafata cu culoare rosu; pulpa alba, suculenta; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni.
Soiul de mar Remar – mar de toamna; se coace dupa 1-20 septembrie; marimea fructelor mare (170-200 g); forma fructelor tronconice; pielita de culoare rosu-caramiziu pe partea insorita si galben-orange in varf; pulpa alba, suculenta; gustul dulce, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni.
Soiul de mar Karneval – mar de toamna; se coace in septembrie-octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de culoare galben-portocalie, cu dungi rosiatice groase dispuse longitudinal; pulpa galbuie; gustul dulce-acrisor, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3-4 luni.
Soiul de mar columnar Polka – mar de toamna; se coace in septembrie-octombrie; marimea fructelor mare (170-200 g); forma fructelor tronconice; pielita neteda, de culoare galben-portocaliu, cu zone rosiatice pe partea insorita; pulpa galbuie, crocanta, suculenta; gustul dulce-acrisor, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni.
Soiul de mar columnar Bolero – mar de toamna; se coace in septembrie-octombrie; marimea fructelor mijlocie (140-170 g); pielita de culoare verde-galbuie; pulpa crocanta, suculenta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni.
Soiul de mar columnar Blue Moon – mar de toamna; originar Franta; se coace in septembrie; marimea fructelor mari (peste 220 g); pielita de culoare rosu-rubinie; pulpa crocanta, suculenta; gustul dulce-acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Parmen Auriu (Reine des reinettes, Parmain d’or) – mar de toamna-iarna, origine Anglia; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocii-mari (150-200 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de culoare galben-aurie, acoperita pe partea insorita cu rosu-orange si dungi rosii; pulpa alb-galbuie, crocanta, suculenta; gustul dulce-acrisor, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Renet de Landsberg (Reinette de Landsberg) – mar de toamna-iarna; se coace dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocii sau supramijlocii (170-200 g); forma fructelor sferic-turtita, usor asimetrice, cu coaste sau creste putin pronuntate; pielita subtire, putin cerata, de culoare galben-verzuie, acoperita pe partea insorita cu rosu-orange, cu puncte cafenii-cenusii; pulpa alb-galbuie, potrivit de consistenta, suculenta; gustul dulce-acrisor, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Mc. Intosh – mar de toamna-iarna, origine Canada; se coace dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocii-mari (120-170 g); forma fructelor sferic-turtita, usor asimetrica; pielita groasa, de culoare galben-verzuie, acoperita pe partea insorita cu rosu aprins si dungi rosu inchis; pulpa alb-verzuie, afanata, suculenta; gustul dulce-acrisor, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Iris – mar de toamna-iarna; se coace dupa 15 septembrie; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor sferic-turtita, usor asimetrice, cu coaste sau creste putin pronuntate; pielita subtire, putin cerata, de culoare galben-verzuie, acoperita pe partea insorita cu rosu-carmin; pulpa alb-galbuie, suculenta; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Soiul de mar Topaz – mar de toamna; origine Cehia; se coace intre 20 septembrie – 5 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (170-200 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de culoare galbena, acoperita cu dungi de culoare rosu-intens; pulpa galbena, suculenta; gustul dulce-acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiurile de Mar de Toamna