aug. 02 2020

Soiurile de Mar de Vara : Descriere, particularitati

Soiurile de mar de vara au perioada de recoltare a fructelor vara, in lunile iulie-august, acestea pot fi pastrate in general 10-15 zile la temperatura obisnuita.

Merele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice). Merele de vara se recolteaza in parga (cand apar primele semne de virare in galben a pielitei, iar culoarea verde inca mai este prezenta pe zona umbrita a fructelor, pulpa este ferma), cu cca. 1-2 saptamani inainte de maturitatea de consum. Recoltarea merelor de vara (care sunt in general mai perisabile) in parga este utila atat pentru a evita deprecierea la transport, cat si pentru a beneficia de un interval suficient pentru comercializare. Este important faptul ca unele soiuri de vara pot ajunge rapid la supracoacere (pulpa devine fainoasa), motiv pentru care, recoltarea, transportul si comercializarea trebuie sa se faca in conditii optime si intr-o perioada scurta de timp. Pulpa merelor are consistenta diferita in functie de soi, la maturitatea de consum, aceasta poate fi: tare, crocanta (trosneste intre masele), potrivit de consistenta, afanata,  fainoasa (pulpa la supracoacere devine fainoasa „malaiata”).

CUPRINS:

Soiul de mar Real

Soiul de mar Close

Soiul de mar Clar alb

Soiul de mar Astrahan Rosu

Soiul de mar Stark Earliest

Soiul de mar Romus 1

Soiul de mar Romus 2

Soiul de mar Romus 3

Soiul de mar Aromat de vara

Soiul de mar Red Melba

Soiul de mar Borovinka

Soiul de mar Vista bella

Soiul de mar James Grieve

Soiul de mar Nouvelle Europe

Soiul de mar Red Prime

Soiul de mar Summerred

 

Soiul de mar Realmar de vara, origine Romania, se coace intre 20-30 august; marimea fructelor mijlocie (170-180 g); forma fructelor tronconic-alungit; pielita este de culoare verde-galbui cu rosu pe circa 60 % din suprafata, cu lenticele; pulpa alb-crem, mijlociu-ferma, suculenta; gustul dulce, chilibrat acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani.

 

Soiul de mar Close mar de vara, origine S.U.A., se coace intre 1-10 iulie; marimea fructelor mijlocie (140-170 g); forma fructelor tronconica, cu coaste; pielita este subtire, de culoare galbuie cu rosu; pulpa alba, afanata, suculenta; gustul dulce, slab acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani.

 

Soiul de mar Clar alb (Transparente blanche, Papirovka) – mar de vara, origine Rusia, se coace intre 1-10 iulie; marimea fructelor mica-mijlocie (120-150 g); forma fructelor ovosferice, cu coaste; pielita de culoare verde deschis; pulpa alba, potrivit de consistenta, la supracoacere devine fainoasa, suculenta; gustul dulce-acrisor;  pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 10-15 zile.

 

Soiul de mar Astrahan Rosu – mar de vara, se coace intre 15 iulie-5 august;marimea fructelor mijlocie (120-160 g);forma fructelor sferic-turtita, putin asimetrica; pielita subtire, neteda, de culoare rosie, acoperita cu purina de culoare violet-albastruie; pulpaalba, potrivit de consistenta, faionoasa la supracoacere,suculenta; gustularomat;  pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani.

 

Soiul de mar Stark’s Earliest (Earliest) – mar de vara, origine S.U.A., se coace intre 10-15 iulie; marimea fructelor mica (sub 110 g); forma fructelor sferic turtite, aproape costate; pielita de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosie pe cea insorita; pulpa alb-galbuie, afanata, suculenta; gustul dulce, echilibrat acidulat;  pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani.

 

Soiul de mar Romus 1 – mar de vara, origine Romania (Maracineni); se coace intre 10-20 iulie; marimea fructelor mijlocie (sub 120-170 g); forma fructelor sferic turtite, usor  asimetrice; pielita de culoare alb-galbuie pe partea umbrita si rosu aprins pe cea insorita; pulpa alb-galbuie, crocanta, potrivit de consistenta, suculenta; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1 saptamana; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Romus 2 – mar de vara, origine Romania (Maracineni); se coace intre 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mici-mijlocii (sub 100-140 g);forma fructelor tronconice, usor  asimetrice, costate spre varf; pielita cerata, de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosu-visinie pe cea insorita (80-90% din suprafata); pulpa alb-galbuie, fina, potrivit de consistenta; gustul dulce-acrisor;pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 5-10 zile; soi de mar cu rezistenta genetica la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Romus 3 – mar de vara, origine Romania; se coace intre 1-20 august;marimea fructelor mijlocii (sub 120-160 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita de grosime medie,puternic cerata, culoare galbuie pe partea umbrita si pe rosie pe partea insorita (30-50% din suprafata); pulpa alba, fina, potrivit de consistenta, suculenta; gustul dulce-acrisor;  pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 5-10 zile; Soi de mar cu rezistenta la Rapanul marului (Soi cu gena Vf, gena preluata de la Malus floribunda).

 

Soiul de mar Aromat de vara – mar de vara, origine Romania;se coace intre 1-10 august; marimea fructelor submijlocii (sub 100-120 g); forma fructelor sferic-turtita, sferica; pielita de culoare galben-verzuie, acoperita cu rosu pe circa 90% din suprafata;  pulpa alb-galbuie, potrivit de consistenta, suculenta; gustul dulce-acrisor, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani;

 

Soiul de mar Red Melba – mar de vara, origineCanada; se coace intre 10-15 iulie; marimea fructelor mari (150-220 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita subtire, de culoare verde-galbuie pe partea umbrita si rosie pe partea insorita; pulpa alba, suculenta; gustul dulce, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani.

 

Soiul de mar Borovinka (Borowitsky, Charlamowsky) – mar de vara, origineRusia; se coace intre 15-30 iulie; marimea fructelor supramijlocii-mari (150-220 g);forma fructelor sferic-turtita, usor asimetrice; pielita groasa, de culoare alba, acopetita pe aproape intreaga suprafata cu roz-orange, cu dungi intrerupte de culoare rosie;pulpa alb-galbuie, suculenta; gustul dulce-acrisor, putin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani.

 

Soiul de mar Vista bella – mar de vara; se coace intre 15-20 iulie; marimea fructelor mijlocii (120-150 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita cerata, de culoare rosu inchis;pulpa alb-galbuie, potrivit de consistenta, suculenta; gustulbun, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani.

 

Soiul de mar James Grieve­- mar de vara,origine Anglia;se coace intre 20-30 august; marimea fructelor mari (150-200 g); forma fructelor sferic-turtita, usor asimetrice; pielitade culoare galben-verzuie, cu nuante de rosu pe circa 30-40% din suprafata; pulpa alba-galbuie, crocanta, suculenta; gustul dulce-acrisor (acidulat-dulce), aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 saptamani.

 

Soiul de mar Nouvelle Europe – mar de vara; se coace intre 20 iulie-10 august; marimea fructelor mare (peste 230 g); pielita de culoare galben-verzui, cu rosu pe partea insorita; pulpa crocanta, suculenta; gustul aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 saptamani.

 

Soiul de mar Red Prime – mar de vara; se coace intre 20 iulie-1 august; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare verde-galbui, cu rosu pe partea insorita; pulpa alba, crocanta, fina, suculenta; gustul foarte dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 saptamani.

 

Soiul de mar Summerred – mar de vara; se coace intre 10-20 august; marimea fructelor mijlocie (150-170 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare galben-verzui, cu rosu pe circa 60-70% din fruct; pulpa alba, suculenta; gustul aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 3 saptamani.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiurile de Mar de Vara : Descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii