mart. 25 2015
Soiul de mar Priam – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Priam’
Denumire populara soi de mar: Priam
Origine – a fost obtinut din genitorii: PRI 14-126 x Jonathan
Soiul este originar din SUA si a fost introdus in cultura in anul 1974.
Soiul Priam este un soi cu rezistenta genetica la rapanul marului (Venturia inaequalis).
Vigoarea pomului: mijlocie
Perioada maturarii fructelor: soi de toamna, se coace la jumatatea–finele septembrie.
Marimea fructului: mijlocie, fructe de circa 150-180 grame.
Diametrul fructului: este de 6-7 cm
Culoarea fructului “pielitei”: fundalul galben-pai sau verde este acoperit pe 60-90% de culoarea rosie.
Pielita este neteda, usor cerata, cu lenticele mici
Forma fructului este conic-alungit.
Gustul: fructul este moderat de dulce, echilibrat-acidulat, discret-aromat.
Pulpa este alb-galbuie, crocanta, fina si suculenta.
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 1-2 luni (in depozite) iar in conditii de depozitare speciale (depozit cu atmosfera si temperatura controlate) se poate pastra si peste 3 luni (octombrie-ianuarie).
Utilizare: consum in stare proaspata (mar de desert), etc.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.
Boli: rezistenta generala la boli este buna
Soi cu toleranta la anumite rase de rapan la mar (Venturia inaequalis). Marul Priam este un soi cu cu gena Vf, gena preluata de la Marul Japonez (Malus floribunda);
Soiul de mar Priam este un soi destul de sensibil la: Fainarea marului (Podosphaera leucotricha).
Polenizare: bune polenizatoare pentru Priam sunt: Golden Delicios, Gloster, Idared, etc. Este un soi autosteril (nu se polenizeaza cu propriul sau polen, are nevoie de un soi polenizator).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Priam – descriere, particularitati