feb. 24 2016
Masticul & Ceara de altoit si taiat – utilizare, proprietati
Masticul si ceara se folosesc de mult timp la executarea lucrarilor de altoit pentru sigilarea ranilor aflate atat pe portaltoi cat si de pe altoi. Ambele au rolul de a proteja de aer zonele ranite prin taiere (impiedica oxidarea), atacul bolilor provocate de ciuperci si bacterii, de a stimula cicatrizarea si de a prevenii deshidratarea.
Masticul de altoit si ceara se folosesc pentru specii de plante lemnoase ca: pomi fructiferi, vita de vie, arbusti fructiferi, arbori ornamentali, arbusti ornamentali.
Datorita atacurilor din ce in ce mai frecvente si mai agresive ale bolilor, masticul a devenit aproape indispensabil in sigilarea ranilor mari la pomii mai in varsta. Se utilizeaza la sigilarea atat a ranilor (rani, crapaturi ale scoartei, scoarta exfoliata) rezultate in urma taierilor cat si a celor aparute din alte cauze.
Utilizarea masticului la sigilarea ranilor pomiilor tineri este aproape obligatorie, daca dorim sa avem un parcurs cat mai bun al pomilor din plantatie. Acestia sunt usor atacati de boli, ce pot provoca uscarea sau debilitarea din primii ani de viata.
Pentru a avea efectul maxim de cicatrizare (inchidere totala a ranii), masticul este bine sa se aplice imediat pe ranile proaspete (inainte ca acestea sa oxideze) si sa contina hormoni ce ajuta la cicatrizare. Ranile mai vechi se vor curata cu un briceag de altoit-cosor, sau alte instrumente, dupa care se aplica mastic pentru sigilarea completa a ranii.
La ranile <5 cm diametru exista sanse mari ca acestea sa se inchida total. Pentru ranile mai mari, masticul trebuie aplicat periodic (la 1-2 ani), astfel incat zona sa fie in permanenta protejata.
Masticul si ceara de altoit ajuta la o buna calusare si la cresterea procentului de prindere la altoire.
Proprietatile pe care trebuie sa le aiba masticul si ceara utilizate la Altoit si Taiat
Pentru a-si indeplinii rolul multiplu, acestea trebuie sa aiba cateva proprietati cum ar fi: la aplicare, sa se lipeasca de zona afectata, sa se usuce repede (in cateva ore), sa reziste in timp fara sa se crape sau sa se branzeasca, sa nu curga vara, sa nu fie spalat usor de ploaie sau apa din irigatii dupa uscare, sa se aplice cu pensula, sa fie elastic – astfel incat daca pomul creste zona sa fie protejate in continuare (sa nu crape, nici macar iarna), sa reziste mai multi ani si sa nu fie afectate de trecerea anotimpurilor (cald-rece, ploaie, etc.); sa contina hormoni de cicatrizare – care sa ajute la vindecarea rapida a ranilor.
I. Ceara de altoit/taiat: se gaseste usor, poata numele de CERALTIN si este produsa de Centrul de Cercetare si Productie “Bios” Cluj – Napoca. Se produce in doua variante una BIO (ecologica) si una cu hormoni ce ajuta la cicatrizare.
II. Masticul de altoit gata preparat din comert (masticul la rece – se aplica neincalzit):
Pe piata se gasesc numeroase tipuri de mastic de altoit ca: mastic BIO, mastic, mastic cu hormoni ce ajuta la cicatrizare – calusare, mastic ce contine cupru, etc.
II.1 Masticul de Altoit POTABEN – CI este un produs excelent, cu actiune cicatrizanta si se utilizeaza la altoit si taiat. Acest mastic sigileaza foarte bine ranile si rezista in timp fara a-si pierde proprietatile o perioada lunga. Se aplica cu ajutorul unei pensule sau unei spatule si formeaza o pelicula elastica. Este un produs pe baza de apa.
II.2 Masticul de Altoit ARBORINN este un mastic bun calitate/pret. Rezista bine in timp si asigura o buna protectie a a zonelor pe care este aplicat. Se aplica cu ajutorul unei pensule sau unei spatule. Are un timp de uscare ce variaza intre 1-3 ore in functie de conditiile atmosferice. Este elastic si se poate utiliza atat la taiat cat si la altoit.
II.3 Masticul INNESTISSIMO – este un mastic ecologic, se aplica cu o spatula si se usuca in 1-3 ore.
Alte tipuri de mastic sunt Arbokol Cupru, Arbokol Cera, Arbokol, etc.
III. Mastic de altoit la rece preparat in gospodarie:
Reteta de mastic de altoit ce se aplica la rece (nu trebuie incalzit): 1 kg smoala, 200 g seu de vita; se topesc separat –fiecare in vasul sau, apoi calde se amesteca intr-un vas mare. In final va rezulta un mastic foarte bun, ce nu carpa la temperaturi scazute.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Masticul & Ceara de altoit si taiat – utilizare, proprietati