sept. 25 2012
Migdalul (Amygdalus communis)
Familia: ROSACEAE
Denumire populara: Migdal
Denumire populara in alte limbi: engleza (Almond, Sweet almond), germana (Mandel), spaniola (Almendro), franceza (Amandier)
Denumire stiintifica: Amygdalus communis sin. Prunus amygdalus, Prunus dulcis
Origine, raspandire:
La origine migdalul provine din Asia Mica (Iran), Africa de Nord. Migdalul a fost cunoscut inca din antichitate de catre greci si romani.
Migdalul este o specie adaptata unui climat mai bland (Mediteranean).
Este raspandit la noi in tara in zonele: Tulcea, Ostrov, Constanta, Arad, Salaj, Bihor, Buzau, Prahova (Pietroasele). Se poate cultiva in zone mai calde Bucuresti, Oradea, Arad, Timisoara, Statiunile de pe Litoral, etc.
Cel mai mare producator de migdale este SUA.
Utilizare
Specie pomicola:
– se consuma samburii. O suta de grame de samburi are o valoare energetica de 570 kcal. Samburii de migdale contin: 15-36% proteine, grasimi 30-60%; carbohidrati 7-20%, vitamine (A, B-urile), saruri minerale (Fe, K, P, Mg) si amigdalina 3%.
– se utilizeaza ca portaltoi pentru piersic si cais.
Conditii de crestere:
– Nu este pretentios fata de sol.
– Specie rezistenta la seceta datorita sistemului radicular dezvoltat pe orizontala;
– Planta iubitoare se soare.
Particularitati pomicole:
– Florile provin din muguri floriferi si sunt hermafrodite. Soiurile de migdal sunt in general autosterile (nu polenizeaza cu propriul polen) de aceea este necesara cultivarea mai multor soiuri asociate. Infloreste in intervalul: Martie-Aprilie (dintre speciile de pomi fructiferi infloreste prima – la inceput de martie);
– Polenizare entomofila – are nevoie de insecte (albine) pentru polenizare;
– Fructifica la circa 3 ani dupa plantare ;
Fructul este o drupa de 3-4 cm lungime si un diametru de 2 cm. Fructul are un sambure mare, iar miezul samburelui este comestibil (Vezi Fig. 1);
Soiuri de migdal:
YXL, Texas, Lovrin, Printesa, Mercur, Meteor, etc.
Fertilizarea se face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.
Boli si daunatori
Boli: Mumificarea fructelor (Monilinia fructigena), Basicarea frunzelor (Taphrina deformans), Ciuruirea bacteriana a frunzelor (Xanthomonas campestris pv. pruni; Pseudomonas syringae pv. morsprunorum; Xanthomonas arboricola pv. Pruni), Rapanul piersicului (Venturia carpophila); etc.;
Daunatori: Afide; Paduchi testosi; Molia orientala a fructelor (Cydia molesta sin. Grapholita molesta); Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella), Cariul scoartei (Scolytus rugulosus), etc.
Inmultirea:
– Prin altoire – pe portaltoi de migdal franc (obtinut din samanta), piersic franc, mirobolan, prun franc.
– Pentru o prindere buna a puietilor de migdal (sau a pomilor altoiti pe portaltoi de migdal franc) este bine sa se faca plantarea acestora de toamna.
Recoltarea fructelor de migdal:
Recoltarea fructelor se face cand mezocarpul (partea carnoasa-verde) crapa iar migdala se desprinde usor (Vezi Fig. 1).
La 1-2 zile dupa recoltare este obligatorie separarea migdalelor (a samburelui de partea carnoasa) si uscarea timp de 2-3 zile.
Migdalele se vor sulfita cu (fum de sulf) si se vor ambala in saci.
Pastrarea se face in camere intunecoase, cu aerisire permanenta, racoroase si uscate.

Fig. 1 Migdalul (Amygdalus communis)

Fig. 5 Migdalul (Amygdalus communis)
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Migdalul (Amygdalus communis)