sept. 25 2012

Migdalul (Amygdalus communis) –origine, descriere, utilizare

Familia: ROSACEAE

Denumire populara: Migdal

Denumire populara in alte limbi: engleza (Almond, Sweet almond), germana (Mandel), spaniola (Almendro), franceza (Amandier)

Denumire stiintifica: Amygdalus communis sin. Prunus amygdalus, Prunus dulcis

Origine, raspandire:

La origine migdalul provine din Asia Mica (Iran), Africa de Nord. Migdalul a fost cunoscut inca din antichitate de catre greci si romani.

Migdalul este o specie adaptata unui climat mai bland (Mediteranean).

Este raspandit la noi in tara in zonele: Tulcea, Ostrov, Constanta, Arad, Salaj, Bihor, Buzau, Prahova (Pietroasele). Se poate cultiva in zone mai calde Bucuresti, Oradea, Arad, Timisoara, Statiunile de pe Litoral, etc.

Cel mai mare producator de migdale este SUA.

Utilizare

Specie pomicola:

–        se consuma samburii. O suta de grame de samburi are o valoare energetica de 570 kcal. Samburii de migdale contin: 15-36% proteine, grasimi 30-60%; carbohidrati 7-20%, vitamine (A, B-urile), saruri minerale (Fe, K, P, Mg) si amigdalina 3%.

–        se utilizeaza ca portaltoi pentru piersic si cais.

 

Conditii de crestere si fructificare/Factorii de mediu:

♦ Nu este pretentios fata de sol.

♦ Specie rezistenta la seceta datorita  sistemului radicular dezvoltat pe orizontala;

♦ Planta iubitoare se soare.

♦  Temperatura  (caldura) –  migdalul  (Amygdalus communis) este o planta ce prefera temperaturi in perioada de vegetatie in intervalul 15-31 ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 6ºC iar cea maxima absoluta de 35ºC.

In perioada de repaus vegetativ (toamna tarziu-iarna-primavara devreme)  temperatura minima de la care mugurii de rod  (mugurii floriferi) pot fi afectati de ger variaza intre -20  … -22 ºC in functie de soi.

Pomii de migdal intra rapid in vegetatie (iarna-primavara) dupa o perioada de cca. 1 saptamana in care temperaturile au trecut de 8 ºC.

Pentru înflorire, polenizare si legare fructe migdalul are nevoie de temperaturi de peste 12 ºC … 14 ºC si prefera un optim de 17 ºC.

Ingheturile de revenire (temperaturi scazute care se inregistreaza dupa,  1-2 saptamani cu zile calduroase care au declansat intrarea in vegetatie/inflorirea/fructificarea si care se pot inregistra la sfarsitul iernii „in februarie” sau primavara martie-aprilie) din primavara afecteaza frecvent migdalul, intrucat acasta infloreste printre primele dintre speciile pomicole. La temperaturi  sub  -2 …-3 ºC, florile sunt afectate in procent mare. Fructele abia legate sunt afectate si cad de temperaturile sub  -1 ºC.

Livezile / plantatiile de migdal se vor amplasa in zone ferite de curentii de aer rece.

 

Descriere – Particularitati pomicole:

–        Florile provin din muguri floriferi si sunt hermafrodite. Soiurile de migdal sunt in general autosterile (nu polenizeaza cu propriul polen) de aceea este necesara cultivarea mai multor soiuri asociate. Infloreste in  intervalul: Martie-Aprilie (dintre speciile de pomi fructiferi infloreste prima – la inceput de martie);

–        Polenizare entomofila – are nevoie de insecte (albine) pentru polenizare;

–        Fructifica la circa 3 ani dupa plantare ;

Fructul este o drupa de 3-4 cm lungime si un diametru de 2 cm. Fructul are un sambure mare, iar miezul samburelui este comestibil (Vezi Fig. 1);

 

Soiuri de migdal:

YXL, Texas, Lovrin, Printesa, Mercur, Meteor, etc.

 

Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii migdalului.

Boli si daunatori

Boli: Mumificarea fructelor (Monilinia fructigena), Basicarea frunzelor  (Taphrina deformans)Ciuruirea bacteriana a frunzelor (Xanthomonas campestris pv. pruni; Pseudomonas syringae pv. morsprunorum; Xanthomonas arboricola pv. Pruni), Rapanul piersicului (Venturia carpophila); etc.;

Daunatori: Afide; Paduchi testosi; Molia orientala a fructelor (Cydia molesta sin. Grapholita molesta); Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella), Cariul scoartei (Scolytus rugulosus), etc.

Inmultirea:

–        Prin altoire – pe portaltoi de migdal franc (obtinut din samanta), piersic franc,  mirobolan, prun franc.

–     Pentru o prindere buna a puietilor de migdal (sau a pomilor altoiti pe portaltoi de migdal franc) este bine sa se faca plantarea acestora de toamna.

Recoltarea fructelor de migdal:

Recoltarea fructelor se face cand mezocarpul (partea carnoasa-verde) crapa iar migdala se desprinde usor (Vezi Fig. 1).

La 1-2 zile dupa recoltare este obligatorie separarea migdalelor (a samburelui de partea carnoasa) si uscarea timp de 2-3 zile.

Migdalele se vor sulfita cu (fum de sulf) si se vor ambala in saci.

Pastrarea se face in camere  intunecoase, cu aerisire permanenta, racoroase si uscate.

Fig. 1 Migdalul (Amygdalus communis)

Migdalul_Almond_Amygdalus communis_migdal_migdale_2

Fig. 2 Migdalul (Amygdalus communis)

Migdalul_Almond_Amygdalus communis_migdal_migdale_3

Fig. 3 Migdalul (Amygdalus communis)

Migdalul_Almond_Amygdalus communis_migdal_migdale_4

Fig. 4  Migdalul (Amygdalus communis)

Migdalul_Almond_Amygdalus communis_migdal_5

Fig. 5  Migdalul (Amygdalus communis)

Migdale_migdala_inmultire migdal_portaltoi

Fig. 6  Migdale

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Migdalul (Amygdalus communis) –origine, descriere, utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii