mart. 13 2022
Mugurii Caisului: muguri de rod, muguri vegetativi
Cunoașterea mugurilor de rod floriferi la cais (Prunus armeniaca) este deosebit de importanta, întrucât ne ajuta sa identificam ramurile de rod, ramurile de rod in devenire, alte ramuri, etc., si ne ajuta sa luam cele mai bune decizii când efectuam lucrările (taiere, altoire, normare muguri de rod, etc.) in livada si gradina.
I. Mugurii vegetativi la cais – din aceștia ia naștere o rozeta de frunze sau un lăstar; sunt acoperiți de numeroși solzi de culoare: bruna, bruna-rosiatica, rosiatica, brun-purpuriu.
Mugurii vegetativi pot fi după poziția pe ramura: terminali, axilari, stipelari, dorminzi.
1. Mugurii vegetativi terminali (muguri de creștere) sunt situați in vârful ramurilor de rod in devenire (pinten), ramurilor de rod (buchet, mijlocie, lunga, anticipate), au forma conica, vârful ascuțit, sunt putin mai mici decat cei floriferi. Aceștia imprima lastarilor o putere mai mare de creștere, comparativ cu ceilalți muguri vegetativi.
2. Mugurii vegetativi axilari/laterali/pe ramuri de rod sunt dispuși de-a lungul ramurilor astfel: pe ramuri de rod tip buchet se întâlnesc in grupuri de muguri (2-5), in fiecare grup exista si un (1) mugure central vegetativ; pe ramurile de rod mijlocie, lunga pot fi: in grupuri de 3-8 muguri iar unul (1) este vegetativ (daca grupul este de 3 muguri in general, mugurele din mijloc poate fi vegetativ). Acestia au varful in general ascutit; sunt de forma: conica, ovoconica; au in general vârful mai mult sau mai putin îndepărtat de ramura (in functie de soi); pot fi așezați pe pernuțe mai mult sau mai putin proeminente; pot fi glabri (fara perișori) sau pot fi pubescenti (acoperiti de perișori fini); sunt mai mici decat cei floriferi; pot avea culoare bruna, bruna-rosiatica, rosiatica, brun-purpurie. Din mugurii vegetativi iau naștere lastari.
3. Mugurii stipelari (muguri suplimentari) – nu sunt vizibili, sunt in numar de doi (2), dispusi colateral (au o pozitionare colaterala – in jurul mugurelui axilar). Din acestia iau nastere lastari atunci cand mugurii principali (axilari, vegetativi,) sunt distrusi.
4. Mugurii dorminzi provin din muguri axilari, care se găsesc la baza ramurilor (inserția ramurilor) si nu s-au dezvoltat. Din aceștia, in situația tăierilor puternice sau excesului de hrana si apa, iau naștere ramuri lacome. Posibilitatea de refacere a ramurilor caisului din mugurii dorminzi este foarte mare, motiv pentru care se pot aplica cu succes tăierile de regenerare la pomii îmbătrâniți.
II Mugurii Floriferi (mugurii de rod la cais) – sunt muguri din care se formează o (1) floare. Mugurii floriferi (de rod) se găsesc pe ramurile de rod ale caisului: buchet, mijlocie, lunga, anticipate, spin.
Mugurii de rod la cais sunt grupati (cate 2-8, in fiecare grup se intalneste si un mugure vegetativ) sau solitari; sunt de forma: conici, ovo-conici, ovoizi (au forma unui ou); varful: ascutit, sau usor rotunjit; sunt in general mai bombati; solzii pot fi glabri (fara perișori) sau pubescenti (acoperiti de perișori fini); prezinta solzi de culoare: bruna-cafenie, bruna -rosiatica, roșiatica, cenusie; pot fi așezați pe pernuțe, mai mult sau mai putin proeminente; au in general vârful mai mult sau mai putin îndepărtat de ramura (in functie de soi).
Mugurii floriferi dintr-un grup sau de pe o ramura, sau de pe ramurile anticipate, pornesc in vegetație eșalonat (la interval de 4-6 zile), ceea ce ajuta in cazul înghețului de revenire, ca o parte din flori sa nu fie afectate.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Mugurii Caisului: muguri de rod, muguri vegetativi