mart. 25 2018

Mugurii de Rod la Semintoase: Mar, Par, Gutui

Conoasterea mugurilor de rod la semintoase (mar, par, gutui) este importanta intrucat ne ajuta in: lucrarile de taiere in uscat cand facem normarea acestora (numar de muguri/pom);  pastrarea sau suprimarea unor muguri de rod poate influenta pozitia ramurii (ex. un mugure de rod situat in varf va conduce la arcuirea ramurii in vegetatie sub greutatea fructelor); alegerea ramurilor utilizate ca altoi (la altoirea din primavara), etc.

Mugurii de rod sunt mai mari si mai bombati (au diametrul maxim la mijloc, Vezi fig.). La mar si par acestia au varful mai  rotunjit (Vezi fig.).

Mugurii vegetativi sunt mai mici / comparativ cu cei floriferi, au diametrul maxim la baza, forma este in general conica iar varful este ascutit.

Atentie !!!  Pentru persoanele mai putin experimentate in recunoașterea mugurilor de rod la mar si par, recomandam amanarea momentului taierii pomilor pana ce mugurii incep sa se umfle si sunt mai  usor de reperat cei de rod/ramurile de rod.

I. Mugurii de rod la MAR

Marul este o specie de pom care in general intra usor in alternanta de rodire daca este supraincarcat cu rod (fructe). Limitarea fructificarii excesive a pomilor de mar se incepe cu lucrarea de taiere in uscat (pastram un numar de muguri de rod optim/pom – in functie de vigoarea acestuia si agrotehnica aplicata) si se continua cu lucrarea de rarire a fructelor de mar.

Mugurii de rod la mar sunt de fapt muguri micsti: muguri din care se formeaza/evolueaza  inflorescenta (flori), rozeta de frunze (Vezi fig). Mugurii micsti (de rod) se gasesc pe ramurile de rod ale marului: tepuse, nuieluse, mladite.  Ramurile care nu formeaza rod  la mar (pinteni, smicele) prezinta doar muguri vegetativi (evolueaza in frunze si lastari).

Mugurii de rod la mar sunt solitari (unul) dispusi: mai multi in  partea dinspre  varf a ramurii de rod (mladita) sau unul (1) terminal la ramurile de rod (nuielusa, tepusa), au varful rotunjit, sunt mai mari decat cei vegetativi.

Fig. 1 Mugurii de Rod la Mar

Fig. 2 Mugurii de Rod la Mar

Fig. 3 Evolutia mugurilor de Rod la Mar, rozeta de frunze si flori

Fig. 4 Evolutia mugurilor de Rod la Mar, rozeta de frunze si flori

 

II. Mugurii de rod la PAR

In functie de soi si parul este o specie ce intra usor in alternanta de rodire (un an rodesc, un an nu (sau foarte putin). Principala cauza a alternantei de rodire este reprezentata de supraincarcarea cu fructe, motiv pentru care este important sa cunoastem mugurii de rod si sa aplicam normarea acestora (numar optim/pom) prin lucrari de taiere in uscat.

Mugurii de rod la par sunt de fapt muguri micsti: muguri din care se formeaza/evolueaza in  inflorescenta (flori), rozeta de frunze (Vezi fig.). Mugurii micsti (de rod) se gasesc pe ramurile de rod ale parului: mladite, nuieluse, tepuse.  Ramurile care nu formeaza rod  la par (pinteni, smicele) prezinta doar muguri vegetativi (evolueaza in frunze si lastari).

Mugurii de rod la par sunt solitari (unul) dispusi: mai multi partea dinspre  varf a ramurii de rod (mladita) sau unul (1) terminal la ramurile de rod (nuielusa, tepusa).

Fig. 5 Mugurii de Rod la Par

Fig. 6 Mugurii de Rod la Par

Fig. 7 Evolutia mugurilor de Rod la Par

Fig. 7 Evolutia mugurilor de Rod la Par, rozeta de frunze si flori

 

III. Mugurii de rod la GUTUI

Gutuiul formeaza muguri de rod micsti: muguri din care se formeaza/evolueaza intr-un lastar cu o singura floare in varf (Vezi fig.). Mugurii de rod la gutui sunt pozitionati cate 1-4 pe varful ramurilor de rod denumite – maciulii (ramuri de rod cu varful ingrosat – care in anul anterior au purtat un fruct, Vezi fig.).

Fig. 8 Mugurii de Rod la Gutui, pe ramura „maciulie”

Fig. 8 Mugurii de Rod la Gutui, pe ramura „maciulie”

Fig. 8 Mugurii de Rod la Gutui

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mugurii de Rod la Semintoase: Mar, Par, Gutui

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii