aug. 13 2014
Mur de cultura (Rubus spp.) – origine, descriere, utilizare
Denumire populara: Murul de Gradina, Mur de cultura, Murul fara spini
Denumire populara in alte limbi: engleza: Blackberry; germana: brombeere; franceza: ronce commune, etc.
Denumire stiintifica: Rubus spp.
Origine, raspandire:
Arbust fructifer obtinut prin incrucisari si selectii intre speciile de mur (Rubus fruticosus, Rubus fruticosus thornfree, Rubus caesius) in vederea realizarii varietatilor horticole: cu sau fara spini, cu fructe mari, cu diferite culori si gusturi, etc.
Utilizare: Pomicola, Ornamentala, Fixarea terenurilor in panta
Conditii de crestere si fructificare / Factorii de mediu:
Murul prefera solurile cu un pH neutru dar suporta un pH in intervalul 6-7.5. Planta prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate si bine drenate. Murul de gradina vegeteaza bine in soluri mijlocii: lutoase, luto-argiloase, nisipo-lutoase si argiloase;
In perioada de crestere si maturare a fructelor, lipsa apei afecteaza grav cantitatea si calitatea fructelor.La murul de gradina se impune obligatoriu irigarea prin picurare in perioadele critice.
Murul de gradina prefera temperaturi in intervalul 14…20ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 4ºC iar cea maxima absoluta de 28ºC. In perioada de repaus partea aeriana a murului de gradina poate suporta temperaturi negative de pana la -15 … -20 ºC (in functie de verietate).
Taierea la murul de gradina se face primavara.
Lumina – murul de gradina vegeteaza bine in conditii de lumina suportand si semiumbra.
Plantarea la murul de gradina se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.
Proprietati pomicole:
Murul de gradina va intra pe rod in anul al 2-lea de la plantare.
Fructele (murele) sunt comestibile de tip polidrupe (numeroase drupeole grupate si prinse de receptacul), de 1-2 cm diametru, greutate de 6-16,5 g/fruct (Vezi fig.), forma este globuloasa, conica, oblonga; culoare negra-violacee, purpurie (Vezi fig.) cu gust dulce-acrisor. O planta matura de mur de cultura poate da circa 3-5 kg de fructe in functie de varietate.
La murul de cultura se recolteaza polidrupa cu receptacul. Recoltarea se face esalonat la maturitatea de consum in iulie.
Murele se consuma in stare proaspata sau in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, lichior, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), fructe congelate, etc.
Murele de cultura contin la 100g: Antioxidanti: (5.905 μ mol, Sursa USDA Database for ORAC – Oxygen Radical Absorption Capacity Value); valoare energetica: 259 kJ (61,9 kcal); carbohidrati 14,7 g; proteine 2 g; vitamina C 30,2 mg; etc.
Descriere / Identificare:
Murul de cultura este o liana sau un semiarbust fructifer si decorativ;
Florile murului de cultura sunt grupate in inflorescente – panicule mari. Floarea este autofertila, de culoare alb-roze, cu petale obovate sau lobate, de 1 cm lungime (Vezi fig.). Murul de gradina infloreste in iunie. Florile sunt placut mirositoare si frecventate de numeroase insecte ca: albine, fluturi, bondari, lupul abinelor (Trichodes apiarius), etc.
Frunzele sunt caduce (cazatoare), cu 3 sau 5 lobi, pubescente pe partea inferioara, cu marginea neregulat serata, de culoare verde (Vezi fig.), toamna culoarea frunzelor vireaza in purpuriu-inchis (Vezi fig.);
Tulpinile se formeaza in anul I iar in anul al II-lea fructifica, urmand ca in iarna celui de al III-lea an sa se usuce de la varf spre baza. Tulpinile uscate se suprima de la baza in primavara anului trei. Tulpinile murului de cultura sunt arcuite sau ascendente, ajung frecvent la lungimea de 4-5 metri, dar pot fi tulpini si de 6-8 metri lungime (Vezi fig.). Tulpinile dezvolta numerosi lastari anticipati care pot ajunge la 1-2 m. Marea majoritate a varietatilor murului de cultura nu prezinta spini (Thornless), un avantaj deosebit de important la recoltarea fructelor.
Dimensiuni:
Murul de cultura este un semiarbust a carui inaltime poate ajunge la 3-4 metri, in functie de varietate.
Specii de mur:
Mur de padure (Rubus fruticosus), Murul fara spini (Rubus fruticosus thornfree), Mur de miriste-campie (Rubus caesius), etc.
Soiuri de Mur de gradina:
Dar 8 (din 2006); Dar 24 (din 2006); Darrow (din 2007); Felix (din 2001); Orest (din 2005); Silvan; Thornfree – mur fara spini (Vezi fig.); ‘Loch Ness’ – mur fara spini cu fructe foarte mari (Vezi fig.); Smoothstem – fara spini; ‘Bedford Giant’; ‘Karaka Black’; ‘Oregon’; ‘Reuben’; etc.
Hibrizi de mur:
- Tayberry Group – hibrizi de (Mur X Zmeur) realizati in anul 1979 in Scotia. Au fructe mari si dulci;
- Loganberries – hibrid de (Mur X Zmeur) realizat in California in anii 1880 de catre Jude Logan. Varietatile recente de Loganberries sunt fara spini. Fructele au gust de zmeura.
Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii murului de gradina.
Inmultirea murului de gradina:
Prin marcotaj – se va aplica tehnica marcotajului de varf.
Boli la murul de gradina-cultura:
- Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea);
- Monilioza – Mumificarea fructelor (Monilinia fructigena);
- Cancerul bacterian (Agrobacterium spp.);
- Rugina galbena la mur (Kuehneola uredinis);
- Rugina petelor violet la mur (Phragmidium violaceum);
- Rugina zmeurului si murului (Phragmidium rubi-idaei)
- Septorioza la mur & zmeur (Septoria rubi);
- Fainarea (Sphaerotheca humuli).
Daunatori la murul de gradina-cultura:
- Afide – Paduchi de plante (Aphis idaei; Amphorophora rubi);
- Acarieni: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), etc;
- Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus);
- Gandacul zmeurului & murului (Byturus tomentosus);
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Mur de cultura (Rubus spp.) – origine, descriere, utilizare