aug. 30 2013

Nuc (Juglans regia) – origine, descriere, utilizare

Nucul comun-Juglans regiaFamilia: JUGLANDACEAE

Denumire populara: Nuc, Nuc comun

Denumire populara in alte limbi: engleza (Common walnut)

Denumire stiintifica: Juglans regia

Arbore/pom  originar  din  Asia Mica (Iran, Irak, etc.) fiind pezent in Europa de Sud-Est si Asia.

Zona optima de cultura pentru nuc este aceeasi cu ceea a podgoriilor de vita de vie (de la campie si pana in zona deluroasa la 800 m altitudine).

Utilizare

Pom/arbore decorativ cultivat in  parcuri, gradini, aliniamente si livezi.

Conditii de crestere si fructificare / Factorii de mediu:

  1. Nucul  (Juglans regia)  este o specie sensibila la ger, preferand iernile cu temperaturi moderate. Temperatule sub – 26°C pot afecta plantele de nuc.
  2. Nucul  (Juglans regia)  prefera solurile afanate, fertile, usoare, profunde, bogate in humus, bine drenate, reavene (preferabil irigate). Vegeteaza pe soluri: nisipoase, lutoase; intr-un interval de pH slab alcalin-neutru-slab acid;
  3. Lumina – nucul comun este o planta ce prefera locurile insorite  (temperament de lumina);
  4. Nucul este o specie sensibila la poluarea atmosferica.

Atentie !!! Nucul elibereaza si acumuleaza in solul din jurul arborelui substante inhibitoare de crestere (alelopate) pentru alte specii de plante (marul, cartoful si tomatele sunt extrem de sensibile). Substantele inhibitoare afecteaza plantele din jurul arborelui de nuc si poarta numele de juglona, acestea este eliberata atat de radacini cat si de frunze. Sub nuc si pana la 60 metri de acesta nu este recomandata cultivarea plantelor sensibile iar frunzele toamna se vor aduna si arde (in nici un caz frunzele nu se vor composta sau incorpora in sol).

Taierea de formare si intretinere a coroanei se poate face la sfarsitul iernii sau primavara devreme. Este recomandat ca la taiere sa utilizam mastic de taiat si altoit pentru acoperirea ranilor.

Plantarea: se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C. Nucul este o specie sensibila la transplantare iar momentul optim de plantat este primavara devreme.

Descriere, Caracteristici Pomicole / Ornamentale:

Specie arborescenta decorativa prin frunze, port, fructe (fructe comestible);

  • Frunzele de nuc sunt caduce (cazatoare), imparipenat-compuse (pana la 11 foliole opuse, eliptice, asimetrice, lungi de 6-12 cm), mari. Toamna frunzele se coloreaza, trecand de la o culoare la alta: verde-galben-maro (Vezi fig.);
  • Coroana este larga, globuloasa;
  • Fructul de nuc este o drupa sferica, de 4-5 cm diametru, cu invelis carnos verde (care la maturitate crapa si se desface, eliberand nuca). Nuca este ovoida, brazdata neregulat, zbarcita invelind samanta (comestibila, cu gust placut, mare, acoperita de o pielita comestibila). Nucul fructifica de la varsta de 10-12 ani (pomii nealtoiti, obtinuti din samanta) si de la 5 ani (pomii altoiti). Fructificarea la nuc este anuala si abundenta;
  • Ramurile-lastarii (lujerii) sunt vigurosi, brun-verzui, glabri si lucitori, emana un miros specific si aromat;
  • Florile sunt unisexuat-monoice (flori mascule si femele pe acelasi pom). Florile mascule sunt reprezentate de amenti (matisori) verzi-negriciosi, care atarna, lungi de 8-10 cm (Vezi fig.). Florile femele sunt sesile (fara codita), purpurii sau verzui (Vezi fig.). Nucul infloreste in perioada aprilie-mai. Întrucât la nuc apare fenomenul de Dichogamie: fenomen ce apare la unele plante unisexuat -monoice (avocado, porumb, nuc, etc.) si presupune momente diferite de înflorire a florilor mascule, femele care se găsesc pe aceiași planta din acelasi – soi / biotip. Din punct de vedere al momentului înfloririi florilor soiurilor de nuc, acestea se impart in: soiuri de nuc  protogine – pe pom înfloresc mai întâi florile femele. La aceste soiuri sunt necesari polenizatori cu aceiasi perioada de inflorire; soiuri de nuc protandre – pe pom înfloresc mai întâi florile mascule. La aceste soiuri sunt necesari polenizatori cu aceiasi perioada de inflorire; soiuri de nuc homogame – pe pom înfloresc in acelasi timp atat florile mascule cat si cele femele. La aceste soiuri nu sunt necesari polenizatori.
  • Tulpina nucului este dreapta, cu scoarta neteda de culoare argintie-cenusie. La batranete formeaza un ritidom cenusiu-inchis cu crapaturi rare;
  • Mugurii sunt: vegetativi, masculi (apar amenti „matisori”, Vezi fig.), micsti (lastari care poarta la varf 1-3 flori femele, Vezi fig.).

Se utilizeaza ornamental in aliniamente, parcuri, gradini si masive;

Se utilizeaza pomicol plantat in livezi.

Lemnul de nuc, este de culoare bruna cu vinisoare negricioase si rosietice, omogen, fin, tare, rezistent, durabil, flexibil. Se utilizeaza la mobila, sculptura, instrumente muzicale, paturi de arma.

Dimensiuni, varietati-cultivaruri:

Nucul este un arbore a carui inaltime ajunge la peste 12  metri si un diametru al plantei de 8 metri.

Nucul comun (Juglans regia) este o specie a carei crestere este lenta in primii ani dupa transplantare, dupa care  cresterea devine activa in conditii optime cu soluri fertile, afanate si umiditare optima (reavene);

Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii de  nuc.

 

Inmultirea plantelor de nuc:

  • Inmultirea plantelor de nuc face prin seminte (nuci) semanate primavara. In prealabil nucile se stratifica 5-7 saptamani in nisip reavan.
  • Inmultirea prin altoire a soiurilor pomicole  se face primava-tarziu si vara. Se utilizeaza portaltoi de nuc comun (Juglans regia)  sau de nuc negru-american (Juglans nigra).

 

Daunatorii

Boli:

Nuc comun-Juglans regia

Fig. 1 Nucul (Juglans regia)

Nuc comun-Juglans regia

Fig. 2 Nucul (Juglans regia)

Nuc comun-Juglans regia

Fig. 3 Nucul (Juglans regia), inflorescenta barbateasca

Nuc comun-floare-femela

Fig. 4 Nucul (Juglans regia), floare femela

Nuc comun-Juglans regia

Fig. 5 Nucul (Juglans regia), fructificatii

Nuc comun-Juglans regia

Fig. 6 Nucul (Juglans regia), nucul toamna

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Nuc (Juglans regia) – origine, descriere, utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii