iun. 27 2012
Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea): combatere
Ordinul: Lepidoptera (lepidoptere, fluturi)
Familia: Arctiidae
Denumire populara: Omida paroasa a dudului
Denumire stiintifica: Hyphantria cunea sin. Bombyx cunea, Arctia textor
Denumire populara in engleza: American white moth, fall webworm
Este o insecta periculoasa:
– larvele (omizile paroase) (Vezi Fig.) au culoarea verde-bruna si sunt lungi de 3 cm lungime la maturitate, (Vezi Fig.). Omizile sunt polifage (consuma hrana variata, ataca si consuma frunzele la numeroase specii de plante – peste 120).
Omizile paroase consuma (ataca) specii:
1. de arbori ornamentali ca: Dud Alb, Dud Negru, Artar american, Platan, Ulm, etc;
2. de pomi fructiferi ca: Mar, Par, Prun, Cires, Visin, Gutui, Nuc, etc.
Atacul omizilor paroase (larvelor) provoaca pagube insemnate prin defolierea masiva sau chiar totala a speciilor de plante atacate.
– adultii (fluturii) sunt: femelele de culoare alba iar masculii sunt albi cu pete punctiforme negre. Fluturii au o anvergura a aripilor de 2-3 cm.
Biologie:
Omida paroasa are 2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa in: sol, garduri, ritidom, crapaturi in scoarta, resturi de plante, etc.
Femelele zboara, pentru prima data in luna mai (generatia I-a) si in lunile iulue-august (generatia a II-a). Un singur fluture poate depune pana la 900-1.000 oua in cateva ponte (gramajoare) pe spatele frunzelor. Stadiul de ou dureaza intre 5 si 15 zile, stadiul de omida (larva) dureaza 20-40 zile, iar cel de pupa (crisalida sau nimfa) 10-15 zile.
Atacul si semnele atacului:
Larvele ataca frunzele: pomilor fructiferi (Mar, Par, Prun, Cires, Visin, Gutui), (Vezi Fig.), arborilor ornamentali (Dud, Artar american, Platan, Ulm, Frasin, Salcie, Castan, etc.), dar si vita de vie si unele legume (tomate, varza, fasole). Omizile paroase consuma frunzele stand pe partea inferioara a acestora. Omizile tes pe frunze un cuib (vezi Fig.) in care stau si se hranesc cu frunzele in totalitate sau lasa numai nervurile (Vezi Fig.).
Atacul masiv de omizi paroase va afecta direct productia de fructe, iar in timp poate conduce la debilitarea sau chiar uscarea plantelor atacate (pomi fructiferi sau arbori ornamentali).
Larvele (omizile paroase) pot consuma (ataca) si fructele pomilor fructiferi.
Combaterea eficienta a omizilor paroase:
Se vor face permanent verificari privind aparitia omizilor la speciile de plante preferate (dud, artar american, prun, etc.) in lunile iunie, iulie si august. La primele semne de atac (prezenta omizilor “larvelor”) se vor aplica produse insecticide specifice.
Insecticide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare)
„Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare”
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea): combatere