oct. 29 2017
Soiul de par Kaiser Alexander – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Kaiser’
Denumire populara soi de par: Kaiser Alexander, Untoasa Bosc, Beurre D’Apremont, Beurre Bosc
Originar din Franta sau din Belgia (nu se cunoaste exact tara), a fost obtinut de Louis Bosc in secolul XVIII.
Vigoarea pomului este mijlocie.
Inflorire: perioada de inflorire este tarzie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Toamna, 15 septembrie – 15 octombrie
Productia: rodeste pe ramuri lungi (nuieluse si mladite), dar si pe tepuse (ramuri scurte).
Marimea fructului: mijlocie, fructe de circa 160 grame, cu diametru de 6 cm.
Culoarea fructului “pielitei”- de culoare verde-galbuie acoperita complet de o rugina brun-roscata (Vezi fig.). Pielita este subtire.
Forma fructului este piriform, alungit, usor gatuit (Vezi fig.).
Gustul – fructul este dulce (12°Brix), intens-aromat;
Pulpa: alba-galbuie, foarte fina, foarte suculenta, untoasa.
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 1-2 luni in conditii de depozitare normala si chiar mai mult (3-4 luni) in conditii de temperatura si atmosfera controlate. In casa se pastreaza in frigider, intrucat ajunge rapid la supramaturare.
Utilizare: fruct de desert si gatit (tarte, placinte).
Polenizare: soiul de par Kaiser se polenizeaza bine si cu polenul altor soiuri ca: Beurre Hardy, Napoca, etc.
Inmultire: Soiul de par Kaiser-Untoasa Bosc se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna. Nu are o afinitate pe gutui, motiv pentru care nu se altoieste direct pe acesta (se foloseste pe gutui un intermediar de ex. Cure sau Beurre Hardy).
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.
Boli: Soi de par cu toleranta usoara la rapan.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Kaiser Alexander – descriere, particularitati