nov. 13 2017
Soiul de par Williams – origine, descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Williams’
Denumire populara soi de par: Williams, Duset galben, ‘Williams’ Bon Chrétien’, Bartlett
Originar din Anglia in 1770, parintii nu sunt cunoscuti.
Vigoarea pomului este mijlocie, atinge inaltimi de 3-8 metri in functie de portaltoi.
Inflorire: perioada de inflorire este tarzie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Vara-Toamna, 15 august – 5 septembrie
Productia: rodeste abundent pe nuieluse, mladite si tepuse (ramuri scurte). Daca nu se efectueaza lucrarile de taiere, rarire a fructelor intra usor in alternanta de rodire.
Marimea fructului: mijlocie-mare, fructe de circa 160-200 grame cu diametru de 6-7 cm.
Culoarea fructului “pielitei”- de culoare verde care vireaza in galbui (odata cu apropierea de maturitatea fiziologica), uneori are o pata rosu-carmin pe partea expusa la soare, prezinta puncte mici distribuite uniform pe fruct si uneori rugina in cavitatea caliciala si in jurul coditei. Pielita este subțire.
Forma fructului: acestea sunt piriforme sau piriforme-alungite (Vezi fig.), asimetrice.
Gustul – fructul este aromat si bine echilibrat zahar/aciditate;
Pulpa: alb-galbuie, suculenta, fina, fondanta, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 30 zile in conditii de depozitare normala si 4-5 luni in conditii de temperatura si atmosfera controlate.
Recoltarea fructelor se face inainte ca acestea sa ajunga la maturitate.
Utilizare: fruct de desert/masa, compot.
Polenizare: soiul de par Williams este autosteril (nu polenizeaza cu propriul polen) dar poate forma fructe partenocarpic (fara polenizare) si se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri ca: Kaiser (Beurre Bosc), Conference, Abate Fetel, etc.
Inmultire: soiul de par Williams se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna. Nu are o afinitate pe gutui, motiv pentru care nu se altoieste direct pe acesta (se foloseste pe gutui un intermediar de ex. Cure).
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.
Boli: Soi de par sensibil la Rapanul parului (Venturia pyrina), etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Williams – origine, descriere, particularitati