nov. 13 2017

Soiul de par Williams – origine, descriere, particularitati

Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Williams’

Denumire populara soi de par:  Williams, Duset galben, ‘Williams’ Bon Chrétien’, Bartlett

Originar din Anglia in 1770, parintii nu sunt cunoscuti.

Vigoarea pomului este mijlocie, atinge inaltimi de 3-8 metri in functie de portaltoi.

Inflorire:  perioada de inflorire este tarzie;

Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Vara-Toamna, 15 august – 5 septembrie

Productia: rodeste abundent pe nuieluse, mladite si tepuse (ramuri scurte). Daca nu se efectueaza lucrarile de taiere, rarire a fructelor intra usor in alternanta de rodire.

Marimea fructului:  mijlocie-mare,  fructe de circa 160-200 grame cu diametru de 6-7 cm.

Culoarea fructului “pielitei”-  de culoare verde care vireaza in galbui (odata cu apropierea de maturitatea fiziologica), uneori are o pata rosu-carmin pe partea expusa la soare, prezinta puncte mici distribuite uniform pe fruct si uneori rugina in cavitatea caliciala si in jurul coditei. Pielita este subțire.

Forma fructului:  acestea sunt piriforme sau piriforme-alungite (Vezi fig.), asimetrice.

Gustul –  fructul este aromat si bine echilibrat zahar/aciditate;

Pulpa: alb-galbuie, suculenta, fina, fondanta, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate  30 zile  in conditii de depozitare normala si 4-5 luni in conditii de temperatura si atmosfera controlate.

Recoltarea fructelor se face inainte ca acestea sa ajunga la maturitate.

Utilizare: fruct de desert/masa, compot.

Polenizare: soiul de par Williams este autosteril (nu polenizeaza cu propriul polen) dar poate forma fructe partenocarpic (fara polenizare) si se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri ca: Kaiser (Beurre Bosc), Conference, Abate Fetel, etc.

Inmultire: soiul de par Williams se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna. Nu are o afinitate pe gutui, motiv pentru care nu se altoieste direct pe acesta (se foloseste pe gutui un intermediar de ex. Cure).

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.

Boli: Soi de par sensibil la Rapanul parului (Venturia pyrina), etc.

Fig. 1 Soiul de par 'Williams' Bon Chrétien'

Fig. 1 Soiul de par ‘Williams’ Bon Chrétien’

Fig. 2 Soiul de par ‘Williams’ Bon Chrétien’

Fig. 3 Soiul de par ‘Williams’ Bon Chrétien’

Fig. 4 Soiul de par ‘Williams’ Bon Chrétien’

Fig. 5 Soiul de par ‘Williams’ Bon Chrétien’

Fig. 6 Soiul de par ‘Williams’ Bon Chrétien’

Fig. 7 Soiul de par ‘Williams’ Bon Chrétien’

Fig. 8 Soiul de par ‘Williams’ Bon Chrétien’

Fig. 9 Soiul de par ‘Williams’ Bon Chrétien’

Fig. 10 Soiul de par ‘Williams’ Bon Chrétien’

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Williams – origine, descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii