nov. 11 2017

Soiul de par Alexandre Lucas – descriere, particularitati

Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Alexandre Lucas’

Denumire populara  soi de par:  Alexandre Lucas, Beurré Alexandre Lucas

Originar din Franta, a fost identificat intamplator  in anul 1870 intr-o padure din Blois.

Vigoarea pomului este mijlocie, atinge inaltimi de 2.5-3 metri. Se preteaza pentru toate tipurile de cultura.

Inflorire:  perioada de inflorire este timpurie-mijlocie;

Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Iarna, dupa 15 octombrie

Productia: rodeste pe tepuse (ramuri scurte, soi spur).

Marimea fructului:  mijlocie-mare,  fructe de circa 160-350 grame cu diametru de 7-9 cm.

Culoarea fructului “pielitei”-  de culoare verde care vireaza in galbui (odata cu apropierea de maturitatea fiziologica), prezinta puncte rare dar distribuiete uniform si o rumenire rosietica pe partea expusa la soare. Pielita este subtire.

Forma fructului  este conica (Vezi fig.).

Gustul –  fructul este bine echilibrat zahar/aciditate;

Pulpa: alba, suculenta, crocanta, cu sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate  30-60 zile  in conditii de depozitare normala si chiar mai mult (3 luni) in conditii de temperatura si atmosfera controlate. Fructele sunt sensibile si se deterioreaza usor cand sunt lovite si transportate fara protectie.

Recoltarea fructelor se face inainte ca acestea sa ajunga la maturitate.

Utilizare: fruct de desert/masa, compot, conserve.

Polenizare: soiul de par Alexandre Lucas  este autosteril (soi triploid care nu permite autopolenizarea) dar poate forma fructe partenocarpic (fara polenizare) si se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri ca: Williams, Kaiser, Conference, Contesa de Paris, Untoasa Hardy, tc.

Inmultire: soiul de par Alexandre Lucas se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna. Nu are o afinitate pe gutui, motiv pentru care nu se altoieste direct pe acesta (se foloseste pe gutui un intermediar de ex. Cure).

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.

Boli: Soi de par sensibil la Focul bacterian la par (Erwinia amylovora), Rapanul parului (Venturia pyrina), etc.

Carente: pe solurile calcaroase apare frecvent cloroza.

Fig. 1 Soiul de par Alexandre Lucas

Fig. 2 Soiul de par Alexandre Lucas

Fig. 3 Soiul de par Alexandre Lucas

Fig. 4 Soiul de par Alexandre Lucas

Fig. 5 Soiul de par Alexandre Lucas

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Alexandre Lucas – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii