nov. 11 2017
Soiul de par Alexandre Lucas – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Alexandre Lucas’
Denumire populara soi de par: Alexandre Lucas, Beurré Alexandre Lucas
Originar din Franta, a fost identificat intamplator in anul 1870 intr-o padure din Blois.
Vigoarea pomului este mijlocie, atinge inaltimi de 2.5-3 metri. Se preteaza pentru toate tipurile de cultura.
Inflorire: perioada de inflorire este timpurie-mijlocie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Iarna, dupa 15 octombrie
Productia: rodeste pe tepuse (ramuri scurte, soi spur).
Marimea fructului: mijlocie-mare, fructe de circa 160-350 grame cu diametru de 7-9 cm.
Culoarea fructului “pielitei”- de culoare verde care vireaza in galbui (odata cu apropierea de maturitatea fiziologica), prezinta puncte rare dar distribuiete uniform si o rumenire rosietica pe partea expusa la soare. Pielita este subtire.
Forma fructului este conica (Vezi fig.).
Gustul – fructul este bine echilibrat zahar/aciditate;
Pulpa: alba, suculenta, crocanta, cu sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 30-60 zile in conditii de depozitare normala si chiar mai mult (3 luni) in conditii de temperatura si atmosfera controlate. Fructele sunt sensibile si se deterioreaza usor cand sunt lovite si transportate fara protectie.
Recoltarea fructelor se face inainte ca acestea sa ajunga la maturitate.
Utilizare: fruct de desert/masa, compot, conserve.
Polenizare: soiul de par Alexandre Lucas este autosteril (soi triploid care nu permite autopolenizarea) dar poate forma fructe partenocarpic (fara polenizare) si se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri ca: Williams, Kaiser, Conference, Contesa de Paris, Untoasa Hardy, tc.
Inmultire: soiul de par Alexandre Lucas se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna. Nu are o afinitate pe gutui, motiv pentru care nu se altoieste direct pe acesta (se foloseste pe gutui un intermediar de ex. Cure).
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.
Boli: Soi de par sensibil la Focul bacterian la par (Erwinia amylovora), Rapanul parului (Venturia pyrina), etc.
Carente: pe solurile calcaroase apare frecvent cloroza.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Alexandre Lucas – descriere, particularitati