Horticultorul.ro

dec. 07 2014

Parul (Pyrus communis): descriere, origine

Parul-Pyrus communisFamilia: ROSACEAE

Denumire populara: Parul, Par bun

Denumire populara in alte limbi: engleza – Pear, Pear tree, European pear; germana – Birne, Birnenbaum; franceza – Poire, Poirier; etc.

Denumire stiintifica: Pyrus communis sin. Pyrus caucasica, Pyrus sativa

Grupa pomicola: pomacee, samantoase

Origine, raspandire:

Parul (Pyrus communis) se presupune ca isi are originea in doua centre China si Asia Mica (tarile riverane Marii Caspice). Parul a fost luat in cultura inca de acum 6.000 ani. Primele inscrisuri despre par dateaza de pe vremea lui Homer (850 i. Hr.), care spunea “Perele sunt un dar divin”. In anii 50 î.Hr. romanii cunosteau si cultivau peste 40-50 de soiuri de par.

Utilizare

Pomicola

Conditii de crestere si fructificare:

Parul este putin pretentios  fata de sol dar prefera solurile fertile, bine drenate, profunde si reavene. Parul vegeteaza pe solurile: lutoase, luto-nisipoase, nisipoase, argilo-lutoase, argiloase. Utilizarea gutuiului ca portaltoi face posibila cultura pe soluri cu umiditate mai ridicata. Parul prefera un pH de 5.7-6.7, dar suporta o reactie a solului – pH in intervalul 5-7.6. Cerintele fata de sol difera de la o specie de portaltoi la altul: par (Pyrus spp.) sau gutui (Cydonia oblonga);

In momentele critice (cresterea fructelor, perioadele secetoase, diferentierea mugurilor de rod, etc.) se impune obligatoriu irigarea prin picurare. Conditiile de seceta afecteaza atat cantitatea cat si calitatea fructelor.

Parul prefera temperaturi in intervalul 20-36ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 10ºC iar cea maxima absoluta de 38ºC. Cresterile tinere pot fi afectate de inghet la temperaturi < -9 ºC. Temperatura minima de la care plantele (mugurii de rod) pot fi afectate de ger in perioada de repaus este de < -29 ºC (exista soiuri mai sensibile sau mai rezistente la ger).

Lumina: parul este un pom fructifer cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). Lipsa luminii afecteaza: calitatea fructelor, buna maturare a lemnului, diferentierea mugurilor de rod, etc.

Taierile – pentru formarea coroanei si fructificare se fac primavara devreme. Este recomandat ca la taiere sa folosim mastic de taiat/altoit, pentru a prevenii aparitia unor boli grave. La par se vor face si operatii in verde – ciupiri, etc.;

Plantarea parului se recomanda toamna, dar putem planta in toata perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C.

Proprietati pomicole:

Parul va intra pe rod la 3-5 ani de la plantare, in functie se soi, portaltoi, etc.

Perele sunt fructe de tip drupe false sau poame; de forma sferic-turtita, sferic-alungita, invers-ovoida, conic-trunchiata, piriforma alungita, maciucata, scurt piriforma (Vezi fig.); cu greutatea de 150 … >300 g; relieful fructului – neregulat, costat; pielita lucioasa sau acoperita de rugina; culoarea pielitei verde, galbena, rosu, orange; pedunculul (codita) este lunga. Pulpa este suculenta; de consistenta fondant, untoasa, tare; de culoare alba, alb-galbuie, rosie; contine sclereide (celule lignificate). Gustul poate fi dulce, cu aroma mai mult sau mai putin intensa.

Recoltarea perelor se face la maturitatea de recoltare (cu 8-10 zile inainte de maturitatea deplina), cand au dimensiunea specifica soiului si culoarea pe partea umbrita incepe sa vireze din verde spre cea specifica (galben, etc.). Perele isi continua usor maturarea si dupa recoltare (climacterice).

Perele se consuma in stare proaspata sau in preparate ca: prajituri, bauturi racoritoare, distilate, etc.

Perele contin la 100 g de pulpa: Antioxidanti: 2.201 μ mol – ORAC – Oxygen Radical Absorption Capacity Value; valoare energetica: 239 kJ (57 kcal); carbohidrati 15.23 g (zaharuri 9.75 g, etc.); proteine 0,36 g; vitamina C 4.3 mg; Sursa USDA.

Descriere:

Parul este un pom fructifer.

Florile sunt grupate cate 4-10 in inflorescente de tip corimb, umbela; de culoare alba. Infloreste in aprilie. Polenizarea la par este entomofila (albine, bondari, etc.) iar mare parte din soiurile de par sunt autosterile (necesita polenizator – nu se pot poleniza cu propriul polen) dar exista si soiuri de par partial-autofertile. La unele soiuri de par se poate intalni, pentru unele fructe din pom, fenomenul de partenocarpie (dezvoltare a ovarului fără fecundație și transformarea a lui în fruct lipsit de semințe).

Frunzele sunt caduce (cazatoare), ovate pana la subrotunde, mari – lungi de 7-8 cm, moi, la inceput tomentoase (pe ambele fete), devin glabre la maturitate, cu partea superioara lucioasa la maturitate, cu marginea dintata sau intreaga; de culoare verde; cu petiolul lung 2-3 cm (Vezi fig.).

Dimensiuni:

Parul este un pom fructifer a carui inaltime standard poate ajunge la 7,5-9  metri iar diametrul plantei de 4-8 m.

Soiuri de Par – in functie de perioada de maturare a fructelor:

  1. Soiuri de Par de Vara (Iulie-August): Aromata de Bistrita, Trivale, Untoasa Giffard, Williams, Napoca, Favorita lui Clapp, Bella di Giugno, Timpurii de Dambovita, Daciana, Morettini, Argessis, Getica, Carpica, Turandot, Carmen, Coscia, Santa Maria, etc;
  2. Soiuri de Par de Toamna- Iarna (septembrie-octombrie): Williams, Max Red Bartlett, Decana del comizio, Conferencé, Alexandre Lucas, Curé, Abate fetel, Kaiser (Untoasa de Bosc), Untoasa Hardy, Forelle, Passa crassana, Rosada, Highland, Monica, Olivier de Serres, Passe Crassane, Euras, Jeanne d’Arc, etc.

Inmultirea parului se face prin altoire primavara sau vara pe portaltoi:

  1. generativi (din samanta – par franc): Cu Miezul Rosu; P.F. Harbuzesti; P.F. Pastravioare, P.F. Alamai, Parul paduret (Pyrus pyraster), etc;
  2. vegetativi (marcote, butasi) din gutui: BA29, BN70, EMA, Sydo, etc. Atentie !!! Gutuiul se utilizeaza direct la soiurile cu afinitate buna la gutui sau se foloseste intai un intermediar de par cu afinitate (Curé, Contesa de Paris, Beurre Hardy, etc.).

Fertilizarea se face utilizand tehnologii si produse: YARA.

I. Bolile parului:

  • Declinul parului (Phytoplasma pyri).

II. Boli (putregaiuri) de depozit la mere, pere si gutui pot fi cauzate de: Potebniamyces discolor, Monilinia fructigena, Penicillium expansum, Pezicula alba, Glomerella cingulata, Pezicula malicorticis, Botryotinia fuckeliana, Phytophthora cactorum, Venturia inaequalis, Alternaria alternata, Ploeospora herbarum, Stemphylium botryosum, Phialophora malorum, Phialophora spp., Sphaeropsis spp., Rhizopus stolonifer, Ploeospora allii, Nectria galligena, Fusarium avenaceum, etc.

Daunatori la par:

  • Gargarita mugurilor de par (Anthonomus pyri);

Plante parazite la par:

Flori de par-Pyrus communis

Fig. 1 Parul (Pyrus communis), flori

Par inflorit-Pyrus communis

Fig. 2 Par  inflorit (Pyrus communis)

Parul-perele-Pyrus communis

Fig. 3 Parul (Pyrus communis)

Parul pom fructifer

Fig. 4 Parul (Pyrus communis)

Parul Cu Miezul Rosu

Fig. 5 Parul (Pyrus communis ‘Parul Cu Miezul Rosu’)

Par-Pyrus communis

Fig. 6 Parul (Pyrus communis)

Parul-Conferencé-Pyrus communis

Fig. 7 Parul (Pyrus communis ‘Conferencé‘)

Parul-perele

Fig. 8 Parul (Pyrus communis)

Pere-Parul-Pyrus communis

Fig. 9 Parul (Pyrus communis)

Parul-Williams Verde

Fig. 10 Pere  (Pyrus communis ‘Williams Verde’)

Parul-Williams Verde

Fig. 11 Parul (Pyrus communis ‘Williams Verde’)

Parul-Abate fetel-Pyrus communis

Fig.12   Pere (Pyrus communis ‘Abate fetel’)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Parul (Pyrus communis): descriere, origine

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii