nov. 26 2017
Soiul de par Xenia – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Xenia’
Denumire populara soi de par: Xenia, Noiabriskaia
Originar din Moldova unde se cultiva din 1968. A fost obtinut la Institutul de cercetari Horticole din Chisinau, dintr-o selectie a plantelor rezultate din incrucisarea soiurilor „Triomphe de Vienne” x „Nicolai Krier”
Vigoarea pomului este medie, atinge inaltimi de 3-6 metri in functie de portaltoi. Se cultiva inclusiv in livezi superintensive si intensive.
Inflorire: perioada de inflorire este mijlocie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Toamna, se coc in septembrie-octombrie
Productia: rodeste abundent pe tepuse (ramuri scurte) dar si pe nuieluse, mladite. Soiul prezinta o tendinta redusa de a intra in alternanta de rodire.
Marimea fructului: foarte mare, fructe de circa 220-360 grame cu diametru de 7-9 cm.
Culoarea fructului “pielitei”- de culoare verde iar dupa pastrare indelungat devine galben-verzuie, prezinta rugina pe intreaga suprafata sau doar in cavitatea caliciala. Pielita este mediu-subțire, neteda.
Forma fructului: este piriforma-sferica (Vezi fig.).
Gustul este usor aromat si placut, bine echilibrat zahar/aciditate, dulce (12-14˚Brix);
Pulpa: alba, suculenta, fina, ferma-crocanta, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 1 luna zile conditii de depozitare normala si 3-6 luni in conditii de temperatura si atmosfera controlate.
Recoltarea fructelor se face inainte ca acestea sa ajunga la maturitate.
Utilizare: fruct de desert/masa, compot, sucuri.
Polenizare: soiul de par Xenia se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri care infloresc in aceiasi perioada ex: Conference, etc.
Inmultire: soiul de par Xenia se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna sau pe gutui cu intermediar (se foloseste pe gutui un intermediar de ex. Cure).
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.
Boli: Soi de par sensibil la Rapanul parului (Venturia pyrina), Cancerul micotic (Nectria galligena), etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Xenia – descriere, particularitati