nov. 26 2017

Soiul de par Xenia – descriere, particularitati

Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Xenia’

Denumire populara soi de par:  Xenia, Noiabriskaia

Originar din Moldova unde se cultiva din 1968. A fost obtinut la Institutul de cercetari Horticole din Chisinau, dintr-o selectie a plantelor rezultate din  incrucisarea soiurilor „Triomphe de Vienne” x „Nicolai  Krier”

Vigoarea pomului este medie, atinge inaltimi de 3-6 metri in functie de portaltoi. Se cultiva inclusiv  in livezi superintensive si intensive.

Inflorire:  perioada de inflorire este mijlocie;

Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Toamna, se coc in septembrie-octombrie

Productia: rodeste abundent pe tepuse (ramuri scurte) dar si pe nuieluse, mladite. Soiul prezinta o tendinta redusa de a intra in alternanta de rodire.

Marimea fructului:  foarte mare,  fructe de circa 220-360 grame cu diametru de  7-9 cm.

Culoarea fructului “pielitei”-  de culoare verde iar dupa pastrare indelungat devine galben-verzuie, prezinta rugina pe intreaga suprafata sau doar in cavitatea caliciala. Pielita este mediu-subțire, neteda.

Forma fructului:  este  piriforma-sferica (Vezi fig.).

Gustul este usor aromat si placut,  bine echilibrat zahar/aciditate, dulce (12-14˚Brix);

Pulpa: alba, suculenta, fina, ferma-crocanta, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate  1 luna zile conditii de depozitare normala si 3-6 luni in conditii de temperatura si atmosfera controlate.

Recoltarea fructelor se face inainte ca acestea sa ajunga la maturitate.

Utilizare: fruct de desert/masa, compot, sucuri.

Polenizare: soiul de par Xenia se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri care infloresc in aceiasi perioada ex: Conference, etc.

Inmultire: soiul de par Xenia se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna sau pe gutui cu intermediar (se foloseste pe gutui un intermediar de ex. Cure).

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.

Boli: Soi de par sensibil la Rapanul parului (Venturia pyrina), Cancerul micotic  (Nectria galligena), etc.

Fig. 1 Parul Xenia

Fig. 2 Parul Xenia

Fig. 3 Parul Xenia

Fig. 4 Parul Xenia

Fig. 5 Parul Xenia

Fig. 6 Parul Xenia

Fig. 7 Parul Xenia

Fig. 8 Parul Xenia

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Xenia – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii