sept. 28 2013

pH-ul Solului si Masurarea valorilor acestuia

pH-ul solului-Hartie de pHpH – ul sau Reactia Solului, Substratului, Pamantului

Ractia este data de ionii de Hidrogen (H+) din solutia solului iar aceasta se masora in unitati pH.

pH – ne arata aciditatea sau alcalinitatea solutiei solului, substratului de cultura.

pH – ul este logaritm cu semn schimbat al concentratiei de ioni de hidrogen (H+) sau oxidril (OH). pH – ul poate avea valori intre 0 si 14.

Solurile si substraturile de cultura  au  un  pH ce variaza intre: extrem de acid pH < 3, neutru pH = 6.8-7.2  si si puternic alcaline pH >9.

Pentru soluri si substraturi de cultura, valorile pH – ului sunt:

  • Extrem de acide:               < 3.5;
  • Foarte puternic acide:       3.6-4.2;
  • Puternic acide:                  4.3-5.0;
  • Moderat acide:                  5.1-5.8;
  • Slab acide:                         5.9-6.8;
  • Neutre:                              6.8-7.2;
  • Slab alcaline:                     7.3-8.4;
  • Alcaline:                            8.5-9.0;
  • Puternic alcaline:               > 9.0;

Majoritatea speciilor horticole suporta un pH in limita: slab acide-neutre-slab alcaline, valori  ale pH ului in afara acestui interval pot afecta plantele impiedicand in primul rand accesibilitatea anumitor elemente chimice din sol (ex. Fierul), apare cloroza ferica – deosebit de grava pentru plante.

Speciile horticole si pH-ul:

In multitudinea de specii horticole exista specii care prefera sau suporta diferite valori ale pH-ului:

  • Afinul de cultura prefera pH in valorile:  4.5 (Puternic acid) – 5.5 (Moderat acid);
  • Rododendron sau Azalee  prefera pH in valorile: 5.4 (Moderat acid) – 5.9 (Slab acid);
  • Gardenia prefera pH in valorile: 5.4 (Moderat acid) – 6.4 (Slab acid);
  • Vita de vie prefera un pH de: 6.8-7.2 (Neutru);
  • Catina alba prefera pH in valorile: 6.8-7.2 (Neutru) – 8.4 (Slab alcalin), etc;

Determinarea valorii pH – ului:

Determinarea valorii pH – ului este la indemana si se poate face cu ajuorul hartiei de pH sau a unor intrumente dedicate de teren sau de laborator.

  1. Hartia de pH universala:  permite masurarea valorilor de pH de la 0-14, este usor de procurat si utilizat (Vezi fig.), se utilizeaza sol (substart) umed sau extract cu apa distilata;
  2. Dispozitivele de masurat pH–ul solului fara calibrare sunt special proiectate si permit masurarea cu usurinta a pH–ului, se introduc in sol umed (udat in prealabil cu 30 minute inainte);
  3. Instrumente de masurat pH–ul cu calibrare in prealabil sunt precise si permit masurarea pH-ului in teren direct din sol sau substratul de cultura (Vezi fig.);
  4. Echipamente de laborator pentru masurarea pH-ului se utilizeaza in laboratoarele de chimie a solului si masoara pH dintr-un preparat (extract cu apa distilata) din solul trimis spre analiza.

Corectarea valorii pH-ului:

Cresterea valorii pH-ului se poate face cu ajutorul: Dolomitei sau varului (au pH – alcalin);

Scaderea valorii pH – ului se poate face utilizand: Sulf.

Hartie-de-pH-substrat

Fig. 1 Hartie pentru masurat pH – ul

Hartie-de-pH-substrat

Fig. 2 Hartie pentru masurat pH-ul

Hartie-de-pH-substrat

Fig. 3 Aparat de masurat pH-ul si conductivitatea electrica (EC) a  solurilor si substratului de cultura

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru pH-ul Solului si Masurarea valorilor acestuia

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii