sept. 28 2013
pH-ul Solului si Masurarea valorilor acestuia
pH – ul sau Reactia Solului, Substratului, Pamantului
Ractia este data de ionii de Hidrogen (H+) din solutia solului iar aceasta se masora in unitati pH.
pH – ne arata aciditatea sau alcalinitatea solutiei solului, substratului de cultura.
pH – ul este logaritm cu semn schimbat al concentratiei de ioni de hidrogen (H+) sau oxidril (OH). pH – ul poate avea valori intre 0 si 14.
Solurile si substraturile de cultura au un pH ce variaza intre: extrem de acid pH < 3, neutru pH = 6.8-7.2 si si puternic alcaline pH >9.
Pentru soluri si substraturi de cultura, valorile pH – ului sunt:
- Extrem de acide: < 3.5;
- Foarte puternic acide: 3.6-4.2;
- Puternic acide: 4.3-5.0;
- Moderat acide: 5.1-5.8;
- Slab acide: 5.9-6.8;
- Neutre: 6.8-7.2;
- Slab alcaline: 7.3-8.4;
- Alcaline: 8.5-9.0;
- Puternic alcaline: > 9.0;
Majoritatea speciilor horticole suporta un pH in limita: slab acide-neutre-slab alcaline, valori ale pH ului in afara acestui interval pot afecta plantele impiedicand in primul rand accesibilitatea anumitor elemente chimice din sol (ex. Fierul), apare cloroza ferica – deosebit de grava pentru plante.
Speciile horticole si pH-ul:
In multitudinea de specii horticole exista specii care prefera sau suporta diferite valori ale pH-ului:
- Afinul de cultura prefera pH in valorile: 4.5 (Puternic acid) – 5.5 (Moderat acid);
- Rododendron sau Azalee prefera pH in valorile: 5.4 (Moderat acid) – 5.9 (Slab acid);
- Gardenia prefera pH in valorile: 5.4 (Moderat acid) – 6.4 (Slab acid);
- Vita de vie prefera un pH de: 6.8-7.2 (Neutru);
- Catina alba prefera pH in valorile: 6.8-7.2 (Neutru) – 8.4 (Slab alcalin), etc;
Determinarea valorii pH – ului:
Determinarea valorii pH – ului este la indemana si se poate face cu ajuorul hartiei de pH sau a unor intrumente dedicate de teren sau de laborator.
- Hartia de pH universala: permite masurarea valorilor de pH de la 0-14, este usor de procurat si utilizat (Vezi fig.), se utilizeaza sol (substart) umed sau extract cu apa distilata;
- Dispozitivele de masurat pH–ul solului fara calibrare sunt special proiectate si permit masurarea cu usurinta a pH–ului, se introduc in sol umed (udat in prealabil cu 30 minute inainte);
- Instrumente de masurat pH–ul cu calibrare in prealabil sunt precise si permit masurarea pH-ului in teren direct din sol sau substratul de cultura (Vezi fig.);
- Echipamente de laborator pentru masurarea pH-ului se utilizeaza in laboratoarele de chimie a solului si masoara pH dintr-un preparat (extract cu apa distilata) din solul trimis spre analiza.
Corectarea valorii pH-ului:
Cresterea valorii pH-ului se poate face cu ajutorul: Dolomitei sau varului (au pH – alcalin);
Scaderea valorii pH – ului se poate face utilizand: Sulf.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru pH-ul Solului si Masurarea valorilor acestuia