aug. 19 2020

Soiuri de Piersici Romanesti: descriere, caracteristici

In Romania in cadrul Institutelor si Statiunilor de Cercetare au fost obtinute de catre specialistii horticultori amelioratori – numeroase soiuri se piersic (piersici) romanesti cu calitati si performante deosebite adaptate conditiilor pedo-climatice din tara noastra.  Acestea satisfac o plaja larga de nevoi privitoare la: esalonarea pe o perioada cat mai lunga a productiei pentru fructe proaspete de consum in stare proaspata (piersici de masa); industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi).

Epiderma piersicilor (coaja ce protejeaza la exterior fructul) prezinta perisori desi.

Piersicile sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice).

Soiurile de Piersic  se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (piersicilor) astfel:  soiuri  extratimpurii (15 iunie-10 iulie), soiuri  timpurii (10-31 iulie),  soiuri cu matuare  mijlocie (1-25 august), tarzii (25 august – 15 septembrie), foarte tarzii (15 septembrie – 15 octombrie).

 

CUPRINS:

SOIURI DE PIERSICI CU MATURARE EXTRATIMPURIE si TIMPURIE (15 iunie-31 iulie)

Soiul de piersic Alexia

Soiul de piersic Amalia

Soiul de piersic Antonia

Soiul de piersic Raluca

 

SOIURI DE PIERSICI CU MATURARE MIJOCIE (1-25 august)

Soiul de piersic Cecilia

Soiul de piersic Congres

Soiul de piersic Splendid

Soiul de piersic Triumf

 

SOIURI DE PIERSICI CU MATURARE TARZIE (25 august – 15 septembrie)

Soiul de piersic Flacara

Soiul de piersic Superba de toamna

Soiul de piersic Victoria

 

SOIURI DE PIERSICI ROMANESTI CU MATURARE EXTRATIMPURIE si  TIMPURIE (15 iunie-31 iulie)

Soiul de piersic Alexia – origine Romania; este un soi de piersic extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (150-165 g); forma fructelor sferica, usor turtita la capete; pielita de culoare galben-orange pe partea umbrita si marmorata cu rosu pe cea insorita; pulpa de culoare alb-crem, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de piersic  Amalia – origine Romania; este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mare (170-180 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare alb-crem pe partea umbrita si marmorata cu rosu pe cea insorita; pulpa de culoare alb-crem, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de piersic Antonia – origine Romania; este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 iulie-30 iulie; marimea fructelor mare (160-180 g); forma fructelor sferica, simetrica; pielita de culoare alb-crem-galbui pe partea umbrita si rosie pe cea insorita (circa 50-60 % din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-crem, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de piersic Raluca – origine Romania; este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 1 iulie-20 iulie; marimea fructelor mijlocie (100-110 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita pubescenta (cu peri foarte fini), de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosie-visinie pe cea insorita (circa 60-70 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena-portocalie, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.

 

SOIURI DE PIERSICI ROMANESTI CU MATURARE MIJOCIE (1-25 august)

Soiul de piersic Cecilia – origine Romania; este un soi de piersic pitic, cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 5 august-15 august; marimea fructelor mijlocie (120-140 g); forma fructelor sferica; pielita slab pubescenta, de culoare orange pe partea umbrita si rosie, pe cea insorita insorita (pe circa 80-90% din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, cu nuante de rosu langa sambure, ferma, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mica.

 

Soiul de piersic Congres – origine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 10 august-20 august; marimea fructelor mare (180-220 g); forma fructelor sferica, usor turtita; pielita subtire, slab pubescenta, de culoare alb-galbuie pe partea umbrita si dungi rosii, pe cea insorita (circa 60 % din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-galbuie, cu nuante de rosu, suculenta,  neaderenta la sambure; gustul echilibrat, foarte aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de piersic Splendid – origine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 15 august-25 august; marimea fructelor supramijlocie (160-190 g); forma fructelor sferica; pielita subtire, slab pubescenta, de culoare alb-galbuie pe partea umbrita si rosu aprins, cu dungi, pe cea insorita; pulpa de culoare alb-galbuie, cu nuante de rosu langa sambure, consistenta medie, suculenta,  neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de piersic Triumf – origine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 25 iulie-10 august; marimea fructelor foarte mari (peste 240 g); forma fructelor sferica-ovoidala; pielita de culoare galben-aurie pe partea umbrita si rosu aprins, pe cea insorita insorita (pe circa 75% din suprafata fructului); pulpa de culoare portocalie, cu nuante de rosu langa sambure, cu consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie. 

 

SOIURI DE PIERSICI ROMANESTI CU MATURARE TARZIE (25 august – 15 septembrie)

Soiul de piersic Flacara – origine Romania; este un soi de piersic foarte tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 septembrie-25 septembrie; marimea fructelor marifoarte mari (peste 250 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita cu pubescenta fina, de culoare galbena, pe partea umbrita si rosu  inchis, pe cea insorita (pe circa 35-50% din suprafata fructului); pulpa de culoare galben-orange, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-vinuriu, foarte aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata dar si pentru industrializare (deshidratare, dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de piersic Superba de toamna – origine Romania; este un soi de piersic foarte foarte tarziu, cu perioada maturarii fructelor dupa 20 septembrie; marimea fructelor mari (160-200 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare alb-galbui pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita (pe circa 30-35% din suprafata fructului); pulpa de culoare crem, consistenta, neaderenta la sambure, cu nuante de rosu in jurul samburelui; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata dar si pentru industrializare (deshidratare, dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de piersic Victoria – origine Romania; este un soi de piersic foarte tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 septembrie -25 septembrie; marimea fructelor foarte mari (210-250 g); forma fructelor sferica; pielita cu pubescenta fina, de culoare galbena, pe partea umbrita si rosu  carmin cu striatii, pe cea insorita (pe circa 65-75 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata dar si pentru industrializare (deshidratare, dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Piersici Romanesti: descriere, caracteristici

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii