aug. 19 2020
Soiuri de Piersic cu Maturare Extratimpurie si Timpurie
Soiurile de piersic propriu zise (au coaja paroasa si pulpa neaderenta la sambure) existente permit o recoltare a piersicilor, esalonata pe un interval de 4 luni in intervalul: iunie-octombrie. Soiurile de piersic cu maturare extratimpurie-timpurie au fructe care vor ajunge la maturitatea de recoltare si vor fi recoltate in lumile iunie-iulie.
Soiurile de Piersic (Prunus persica) se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (piersicilor) astfel: soiuri extratimpurii (15 iunie-10 iulie), soiuri timpurii (10-31 iulie), soiuri cu matuare mijlocie (1-25 august), tarzii (25 august – 15 septembrie), foarte tarzii (15 septembrie – 15 octombrie).
Epiderma (coaja “pielita” ce protejeaza la exterior fructul) piersicilor propriu zise este pubescenta (paroasa – prezinta perisori desi).
Piersicile sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), si sunt utilizate atat pentru consum in stare proaspata (piersici de masa) cat si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi).
Pe pom piersicile se coc treptat si se recolteaza esalonat la interval de circa 1 saptamana cand ating maturitatea de recoltare. Pentru recoltarea tuturor piersicilor dintr-un pom sunt necesare circa 3 treceri in 3 saptamani.
SOIURI DE PIERSICI CU MATURARE EXTRATIMPURIE SI TIMPURIE (15 iunie-31 iulie)
Soiul de piersic Alexia – origine Romania; este un soi de piersic extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (150-165 g); forma fructelor sferica, usor turtita la capete; pielita de culoare galben-orange pe partea umbrita si marmorata cu rosu pe cea insorita; pulpa de culoare alb-crem, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Amalia – origine Romania; este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mare (170-180 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare alb-crem pe partea umbrita si marmorata cu rosu pe cea insorita; pulpa de culoare alb-crem, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Amsden – origine S.U.A.; este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 iulie-30 iulie; marimea fructelor mijlocie (100-120 g); forma fructelor sferica, asimetrica; pielita cu grosime moderata, fin pubescenta, neaderenta la pulpa, de culoare alb-verzuie pe partea umbrita si rosu aprins marmorat, pe cea insorita; pulpa de culoare alba, moale, foarte suculenta, aderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de piersic Antonia – origine Romania; este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 iulie-30 iulie; marimea fructelor mare (160-180 g); forma fructelor sferica, simetrica; pielita de culoare alb-crem-galbui pe partea umbrita si rosie pe cea insorita (circa 50-60 % din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-crem, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mica-mijlocie.
Soiul de piersic Blazing Gold – origine S.U.A.; este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 iulie-30 iulie; marimea fructelor mica (sub 100 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita subtire, fin pubescenta, aderenta la pulpa, de culoare galben-aurie pe partea umbrita si rosu aprins pe cea insorita (pe circa 80-90 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galben-orange, cu consistenta medie, suculenta, aderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de piersic Black Rubis – este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 10 iulie-20 iulie; marimea fructelor mare (170-210 g); forma fructelor sferic-usor turtita; pielita subtire, pubescenta (cu peri fini), de culoare galbuie pe partea umbrita si rosu inchis-sangeriu pe cea insorita (pe circa 80-90% din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-galbuie, cu rosu in jurul samburelui, fina, foarte suculenta; gustul foarte bun; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Cardinal – origine S.U.A.; este un soi de piersic extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 1 iulie-10 iulie; marimea fructelor mijlocie (150-160 g); forma fructelor sferica, asimetrica; pielita groasa, cu pubescenta fina, de culoare galbena pe partea umbrita si rosu carmin, marmorat si dungat, pe cea insorita; pulpa de culoare galbena-portocalie, consistenta, suculenta aderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de piersic Collins – origine S.U.A.; este un soi de piersic extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 3 iulie-10 iulie; marimea fructelor mijlocie (140-145 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita cu pubescenta fina, de culoare galben-aurie pe partea umbrita si rosu inchis pe cea insorita (pe circa 80-90 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, cu nuanta rosiatica langa sambure, consistenta, suculenta semiaderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Dixired – este un soi de piersic extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mijlocie (110-140 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita subtire, fin pubescenta, neaderenta la pulpa, de culoare galben-aurie pe partea umbrita si rosu aprins, cu dungi rosu-inchis, pe cea insorita; pulpa de culoare galben-aurie, consistenta, suculenta, aderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Fillette – origine S.U.A.; este un soi de piersic extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (100-110 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita de culoare galbena pe partea umbrita si rosu aprins, cu dungi, pe cea insorita (pe circa 80-90 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, cu nuante de rosu langa sambure, cu suculenta medie, aderenta la sambure; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Greensborough (Grinsboro) –este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 iulie-25 iulie; marimea fructelor mijlocie (120-150 g); forma fructelor sferic-alungita, asimetrica; pielita groasa, pubescenta (cu peri albi), aspra, aproape aderenta la pulpa, de culoare verzuie pe partea umbrita si rosu inchis pe cea insorita (pe circa 20-30 % din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-verzuie, cu moale, foarte suculenta, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat, slab aromat, putin astringent; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de piersic May Flower (Floare de mai) – origine S.U.A.; este un soi de piersic extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mica-mijlocie (65-90 g); forma fructelor sferica, asimetrica; pielita de grosime medie, cu pubescenta groasa si aspra, de culoare verzuie pe partea umbrita si rosu aprins-negricios pe cea insorita, neaderenta la pulpa; pulpa de culoare alb-verzuie-crem, moale, foarte suculenta, aderenta la sambure; gustul insuficient de dulce, fad la supracoacere, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de piersic Madeleine Pouyet – origine Franta; este un soi de piersic extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-25 iunie; marimea fructelor mica-mijlocie (65-100 g); forma fructelor sferica, asimetrica; pielita subtire, cu pubescenta fina, de culoare crem-verzuie pe partea umbrita si rosie-marmorata pe cea insorita; pulpa de culoare crem, moale, foarte suculenta, aderenta la sambure; gustul potrivit de dulce, slab aromat; fructele si sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de piersic Pati – este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 10 iulie-25 iulie; marimea fructelor mijlocie (150-190 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare alb-galbuie pe partea umbrita si rosu sangeriu pe cea insorita (pe circa 80-90% din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-galbuie, suculenta; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Royal – este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 10 iulie-25 iulie; marimea fructelor mare (170-220 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita subtire, pubescenta (cu peri fini), de culoare galbuie pe partea umbrita si rosu sangeriu pe cea insorita (pe circa 85-90% din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, consistenta, suculenta; gustul dulce si aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Raluca – origine Romania; este un soi de piersic timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 1 iulie-20 iulie; marimea fructelor mijlocie (100-110 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita pubescenta (cu peri foarte fini), de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosie-visinie pe cea insorita (circa 60-70 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena-portocalie, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Springtime (Stark Early Elberta) – este un soi de piersic extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 18 iunie-25 iunie; marimea fructelor mica (65-70 g); forma fructelor sferica, asimetrica; pielita de grosime medie, cu pubescenta fina, de culoare crem-verzuie pe partea umbrita si rosie-marmorata pe cea insorita; pulpa de culoare alba-crem, cu consistenta medie, foarte suculenta, aderenta la sambure; gustul mediocru, cu aciditate medie, slab aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de piersic Springcrest – origine S.U.A.; este un soi de piersic extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 22 iunie-1 iulie; marimea fructelor mijlocie (100-120 g); forma fructelor sferica, simetrica; pielita de culoare galben-portocalie pe partea umbrita si rosu aprins pe cea insorita (circa 80% din suprafata fructului); pulpa de culoare galbuie, consistenta, suculenta, aderenta la sambure; gustul cu aciditate redusa; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compot); vigoare pom mare.
Soiul de piersic Springold – origine S.U.A.; este un soi de piersic extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (100-120 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galbena pe partea umbrita si rosu aprins marmorat, pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, consistenta, aderenta la sambure; gustul slab acidulat, placut; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Piersic cu Maturare Extratimpurie si Timpurie