sept. 27 2012
Soc negru (Sambucus nigra) – origine, descriere, utilizare
Familia: CAPRIFOLIACEAE
Denumire populara: Soc comun, Soc negru
Denumire populara in alte limbi: engleza (Elderberry, European Elderberry).
Denumire stiintifica: Sambucus nigra
Origine, raspandire:
Arbore sau arbust originar din Europa, Nordul Africii si Asia. In tara noastra face parte din flora spontana si se gaseste in paduri sau izolat (tufe) de la campie pana in zonele montane inferioare.
Utilizare
Pomicola (pom fructifer de la care utilizam fructe si flori) si decorativa (arbore decorativ).
Cultura de Soc negru (Sambucus nigra) este relativ-usoara daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Soc nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici si nici nu inregistreaza atacuri puternice de boli si daunatori.
Conditii de crestere si fructificare/Factorii de mediu:
– Socul prefera solurile fertile, reavene, bogate in humus, profunde, afanate si bogate in elemente nutritive;
– Specie rezistenta la ger si seceta (suporta seceta dar prefera solul reavan);
– Specie ce vegeteaza bine si fructifica abundent si in marile orase;
– Lumina: socul este o planta de semiumbra, dar suporta si umbrirea.
Descriere – Proprietati ornamentale si pomicole:
- Specie arborescenta sau arbustiva decorativa prin flori, frunze, fructe si port (Vezi Fig.);
- Florile de soc (Sambucus nigra) sunt mici, albe, placut mirositoare, grupate in inflorescente (cime) umbeliforme (forma de umbrele) mari de 15-20 cm (Vezi Fig. 1). Infloreste in luna mai (durata florilor este de 6-10 zile).
- Florile de soc sunt autosterile (nu polenizeaza cu polen propriu) iar pentru productia de fructe este necesar sa grupam plante din soiuri sau biotipuri diferite intr-o parcela .
- Frunze socului negru (Sambucus nigra) sunt caduce (cazatoare), penat-compuse cu 3-7 foliole;
- Se utilizeaza ornamental solitar, in grupuri sau la marginea (liziera) masivelor;
Fructele de soc (Sambucus nigra) sunt comestibile de tip bace, globuloase, de culoare neagra, lucioase cu un diametru de 6-8 mm, se matureaza la sfarsit de august-inceput de septembrie (Vezi fig. 3). Fructele au valoare alimentara si se utilizeaza la prepararea de: dulceata, gem, peltea, compot, sirop, vin, otet, suc, ceai de fructe de padure (deshidratate). Fructele sunt bogate in: vitamine (C, A, B-urile) si saruri minerale (P, Ca, Mg, Fe) si resveratrol.
Florile de soc (Sambucus nigra) au valoare alimentara si terapeutica sunt utilizate la: ceaiuri, bauturi racoritoare- socata.
Dimensiuni, hibrizi, varietati, soiuri:
Planta de soc negru (Sambucus nigra) este un arbore sau arbust a carui inaltime ajunge la 10 metri iar diametrul plantei de 4-5 m.
Soiuri de soc negru (Sambucus nigra): Maracineni, Flora, Ina, Nora, Bradet (sunt autosterile pentru polenizare se planteaza soiuri diferite in aceiasi parcela).
Inmultirea socului negru:
- Socul negru (Sambucus nigra) se inmulteste prin seminte ;
- Socul negru (Sambucus nigra) se inmulteste prin marcotaj;
- Socul negru (Sambucus nigra) se inmulteste prin butasire (butasi lemnificati si semilemnificati).
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de soc.
Boli: Fainarea.

Fig. 2 Socul negru inflorit (Sambucus nigra)

Fig. 3 Fructe de Soc negru (Sambucus nigra)

Fig. 4 Fructe de Soc negru (Sambucus nigra)

Fig. 5 Soc negru cu fructe (Sambucus nigra)

Fig. 6 Fructe de Soc negru (Sambucus nigra)

Fig. 7 Socata din flori de Soc negru (Sambucus nigra)
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soc negru (Sambucus nigra) – origine, descriere, utilizare