oct. 10 2010
Plantarea pomilor produsi la Ghiveci (cu pamant pe radacini)
Desi au un pret ceva mai mare, pe piata se gasesc si pomi fructiferi crescuti/produsi la container (ghiveci, saci de polietilena, etc). Pomii containerizati, au avantajul ca se pot planta chiar si in perioada de vegetatie PRIMAVARA-VARA-TOAMNA (cititi articolul “Cand plantam si transplantam pomii?”).
Plantarea pomilor fructiferi produsi la container, este una din fazele tehnologice, importante in dezvoltarea pomilor fructiferi. O plantare corecta determina o crestere armonioasa si fara stres a pomilor fructiferi.
Pomul in primii ani isi dezvolta intens sistemul radicular, iar un sistem radicular puternic va da pomilor, atat puterea de a penetra “explora” solul in profunzime, cat si o dezvoltare optima a partii aeriene a pomului (trunchi si coroana) si implicit o intrare mai rapida pe rod.
O plantare incorecta va conduce la: obtinerea unui procent redus de prindere, cresteri mici in primii ani de la plantare, o intrare pe rod a pomilor – mult intarziata, etc.
Inainte de plantarea propriuzisa se parcurg cateva etape:
- Alegerea terenului destinat plantarii;
- Pichetarea terenului conform schemei de plantare alese (distanta dintre randuri si distanta dintre plante pe rand) si distanta minima intre trunchi si limita de proprietate “gard” conform legii (minim 2 metri). Distantele de plantare variaza, in functie de mai multi factori (vigoare pomilor, tipul de coroana, etc) dar in general, distantele de plantare – sunt intre 4 si 6 m;
- Alegerea perioadei optime de plantat (cititi articolul “Cand plantam si transplantam pomii?”).
Plantarea pomilor aflati/produsi la container “cu pamant pe radacini” presupune:
1. Pomii la container trebuie udati cu circa 1-2 zile inainte de plantare aceasta udare va ajuta la o mai usoara extragere din container a pomului.
2. Indepartarea ambalajelor de pe plantele containerizate se face cu grija, fara a produce traume plantei.
3. Fasonarea va presupune doar indepartarea eventualelor radacini strangulate sau incolacite in container.
4. Sapatul gropilor – Gropile vor fi sapate cu cel putin doua saptamani inainte de plantarea propriuzisa.
Lungimea si latimea gropilor variaza in functie de de sol, astfel vom avea gropi incepand de la 60×60 (pe solurile usoare “nisipoase”) si ajungem chiar la 120×120 cm (pe solurile compacte-grele “argiloase”). Adancimea variaza si ea tot in functie de sol, intre 60 cm minim si maxim de 80 cm.
5. Plantarea propriuzisa, presupune introducerea plantei in groapa, astfel incat coletul (zona care face trecerea de la radacina la baza tulpinii) sa fie deasupra solului cu 3-5 cm (se introduce pamant pe fundul gropii, pentru obtinerea – pozitiei dorite). Urmatorul pas il reprezinta introducerea pamantului intre peretii gropii si balot si tasarea acestuia in mai multe reprize, combinat si cu adaugarea a 1-2 galeti de apa.
6. Formarea unei copci pentru udare in jurul plantelor.
ATENTIE !!! Intrucat plantarea pomilor containerizati se poate face si in perioadele calduroase, se recomanda utilizarea unui sistem de irigare sau udarea periodica cu 1-2 galeti de apa la 3-4 zile, in primele luni de la plantare.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plantarea pomilor produsi la Ghiveci (cu pamant pe radacini)