oct. 10 2010
Plantarea pomilor fructiferi: Toamna – Iarna – Primavara
Momentul plantarii pomilor fructiferi incepe odata cu primele brume de toamna care vor conduce la (ingalbenirea – inrosirea frunzelor dupa caz) si in final caderea frunzelor. Caderea frunzelor ne indica intrarea pomilor in repaus vegetativ si inceperea sezonului de plantare. Perioada de plantare este Toamna-Iarna-Primavara, cu conditia ca solul sa nu fie inghetat si afara sa avem temperaturi pozitive (peste +5°C).
Plantarea pomilor fructiferi „fara pamant pe radacini”, este una din fazele tehnologice, importante pentru dezvoltarea pomilor fructiferi. O plantare corecta, va determina o crestere armonioasa si fara stres.
Pomul in primii ani isi dezvolta intens sistemul radicular, iar un sistem radicular puternic va da pomilor, atat puterea de a penetra “explora” solul in profunzime, cat si o dezvoltare armonioasa a partii aeriene a pomului (trunchi si coroana) si implicit o intrare mai rapida pe rod cu fructificare abundenta.
O plantare incorecta va conduce la: obtinerea unui procent redus de prindere, cresteri mici in primii ani de la plantare, o intrare pe rod a pomilor – mult intarziata, etc.
Inainte de plantarea propriu-zisa se parcurg cateva etape:
- Alegerea terenului destinat plantarii;
- Pichetarea terenului conform schemei de plantare alese (distanta intre randuri si distanta intre plante pe rand) si distanta minima intre trunchi si limita de proprietate “gard” conform legii (minim 2 metri). Distantele de plantare variaza, in functie de mai multi factori (vigoare pomilor, tipul de coroana, etc) dar in general, distantele de plantare sunt intre 3 si 6 m;
- Alegerea perioadei optime de plantat (cititi articolul “Cand plantam si transplantam pomii?”);
- Pentru a beneficia de lumina suficienta este important ca orientarea randurilor in plantatii sa se faca preferabil pe directiile: N-S; NE-SV; NV-SE.
PLANTAREA POMILOR FARA PAMANT PE RADACINI
1.Sapatul gropilor
Gropile vor fi sapate cu cel putin doua saptamani inainte de plantarea propriuzisa.
Lungimea si latimea gropilor variaza in functie de sol, si de lucrarea de Desfundare (in livezile mari inainte de plantare se face desfundarea terenului, daca desfundarea s-a efectuat gropile se pot face la dimensiuni minime-Vezi fig.). In functie de tipul de sol vom avea gropi incepand de la 60 cm latime x 60 cm lungime (pe solurile usoare “nisipoase”) si ajungem chiar la 120 cm latime x120 cm cm lungime (pe solurile compacte-grele “argiloase”). Adancimea variaza si ea tot in functie de sol intre 60 cm minim si maxim de 80 cm, (Vefi fig. 2).
Conform Fig. 2 (cu rosu), primii 30-40 cm (sol fertil) se pun in parea dreapta a gropii, iar urmatorii 30-40 cm (Fig. 2 cu albastru) se pun in partea stanga.
2. Fasonatul
Fasonarea plantelor se executa cu foarfeca horticola. In prealabil foarfeca horticola trebuie ascutita si unsa, astfel incat sa taie cat mai neted si sa nu rupa sistemul radicular al plantei.
Fasonatul este operatiunea ce presupune scurtarea radacinilor principale la circa 30 cm, iar a celor secundare la circa 9 cm, (Vezi fig. 1). Fasonatul presupune si indepartarea eventualelor radacini traumatizate, mucegaite, rupte, strangulate sau uscate.
3. Hidratarea pomilor
Nu este o operatiune obligatorie. Hidratarea se aplica numai pomilor ce prezinta semne vizibile de deshidatare. Operatiunea prezinta introducerea pomilor imediat dupa ce au fost fasonati intr-un vas cu apa, pe o perioada de circa 10 ore.
4. Prepararea mocirlei si mocirlirea
La plantare – radacinile pomilor se mocirlesc (planta se scufunda pana la colet in mocirla preparata).
Mocirla se prepara, intr-o groapa sau intr-un butoi, utilizand un amestec de: pamant galben sau pamant, balega de bovine proaspata si apa (raport 1:1:3 in volume). Cele 3 ingrediente se amesteca pana cand se obtine un amestec omogen de consistenta smantanii. La acest amestec se mai pot adauga si stimulatori de dezvoltare a radacinii.
Mocirlirea este operatiunea ce presupune introducerea pomului in mocirla preparata.
Locul unde se face mocirlirea trabuie sa fie ferit de vant si soare puternic.
Mocirlirea pomilor contribuie la: o mai usoara cicatrizare a ranilor, rezultate in urma fasonatului si asigura un contact mai bun al radacinilor cu solul. Mocirlirea are rol si in emiterea de noi radacini (balega proaspata de bovine – contine auxine, substante cu rol in stimularea cresterii si inradacinarii plantelor).
6. Plantarea propriuzisa
Fertilizarea – la pamantul scos din groapa se vor adauga si amesteca omogen cu acesta, circa 150 grame de ingrasamant complex (NPK).
Plantarea incepe prin adaugarea pe fundul gropii a unui strat de pamant scos din jumatatea inferioara (Fig. 2 culoarea albastra), peste care se va adauga sub forma de musuroi – un pamant mai fertil – ce a fost scos din jumatatea superioara (Fig. 2 culoarea rosie). Se aseaza pomul in groapa cat mai drept posibil, astfel incat coletul sa fie la circa 3-5 cm deasupra solului (asezarea coletului pomului deasupra solului este necesara , intrucat prin tasarea pamantului din jurul pomului, acesta va cobora cei 3-3 cm, astfel la finalul plantarii pomul sa ajunga in pozitia initiala din pepiniera „coletul la nivelul solului”). Se trage usor pamant din partea dreapta – peste radacini. Dupa acoperirea radacinilor cu pamant – pamantul se taseaza, calcandu-l dinspre marginea gropii spre pom, tasarea este necesara pentru asigurarea unui contact intim intre radacini si sol. Se administreaza circa 1-2 galeti de apa/groapa si se acopera complet cu pamant luat din ambele parti (stanga si dreapra), dupa care se taseaza cu piciorul. Pamantul ce ramane il folosim la realizarea in jurul pomului a unui musuroi de circa 20-30 cm.
La unii pomi mai fragili – odata cu plantarea se adauga si un tutore (Fig. 2). Pomul se leaga de tutore la circa 2-3 saptamani de la plantare.
Atentie!!!
La pomii plantati toamna-iarna nu se fac interventii (taieri) de formare a coroanei. Taierile de formare a coroanei se fac numai primavara – inainte de inmugurire. Cand evectuam taieri folosim obligatoriu mastic de altoit & taiat (Arborrin, Potaben, etc.).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plantarea pomilor fructiferi: Toamna – Iarna – Primavara