iun. 07 2015

Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium)

Portocala amara-Citrus aurantiumFamilia: Rutaceae

Demumire populara: Bitter orange, Portocala amara, Portocala pentru marmelada

Denumire stiintifica: Citrus aurantium, Citrus bigaradia

Origine: Citrus aurantium este o planta originara din zona tropicala a Asiei, Estul Africii sau Australia.

 Proprietati ornamentale: Bitter orange este in arbore vesnic verde, cu forma coroanei rotunda (2-3 m diametru), ce ajunge la inaltimi de 3-7 m in arealele de origine. Citrus aurantium este un hibdrid intre Pomelo (Citrus maxima) si Mandarin (Citrus reticulata). Aceasta planta este adesea folosita ca portaltoi pentru portocalelel dulci (Citrus sinensis), datorita rezistentei sale la boli.

Citrus aurantium  poate fi taiat toama tarziua sau iarna, pentru a corecta forma coroanei.

Utilizare :

Unele specii de Citrus aurantium sunt adesea utilizate in industria cosmetica (uleiurile esentiale din flori -uleiul de Neroli), in cea alimentara si in medicina (pentru a suprima pofta de mancare, stimuleaza sistemul digestiv).

Bitter orange este bogata in vitamina C, flavonoizi si uleiuri volatile.

Se extrag uleiuri esentiale din : flori, frunza, fructe.

Fructele se utilizeaza la prepararea de marmelada si sirop.

Frunzele sunt simple, ovate, alungite (5-10 cm), lucioase, de culoare verde inchis, utilizate in extragerea uleiurilor volatile esentiale.

Florile sunt hermafrodite, apar primavara (Aprilie-Mai), sunt de culoare alba ce pot creste solitare sau in grupuri, frumos parfumate.

Fructul are un diametru intre 5-8 cm, el fiind folosit in prepararea gemurilor sau conservelor. Coaja lui este adesea utilizata in aromatizarea prajiturilor sau pentru prepararea ceaiurilor. Culoarea fructului trece de la verde la portocaliu (la maturitate – toama tarziu sau inceputul iernii).

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat. Se poate folosi un amestec format din: 2 parti pamant de padure (humus de padure) si o parte turba. Se mai poate utiliza si substartul pe baza de turba din comert l acare se poarte adauga o parte nisip. Pentru a asigura un drenaj  corespunzator, se aseaza la baza ghiveciului  un start de doua degete de nisip.

Citrus aurantium  tolereaza un pH ce poate varia intre 5-8 (acid-slabacid-neutru-alcalin).

Transplantarea se poate realiza primavara, inlociund vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.

Udarea este foarte importanta in cresterea plantelor de citrice, mai ales cele cultivate in ghivece. Udarea se face de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase) cand substratul de la suprafata ghiveciului este aproape uscat. Se recomanda pentru udat apa de ploaie, sau apa de la robinet la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

Temperatura pentru Citrus aurantium pe timpul iernii, poate scadea pana la -8ºC, iar vara temperatura poate ajunge pana la 20-32 ºC. Temperaturile mai mici de 10-12 ºC pot influenteaza cresterea plantei.

Lumina este un factor important pentru Bitter orange,  prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie sudica, ferite de curenti de aer.  Soarele direct incurajeaza cresterile si inflorirea.

Inmultirea  se face prin butasire (butas de ramura – iulie-august) , prin altoire sau prin seminte (plantate primavara).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la inceputul perioadei de crestere. Fertilizarea se face utilizand ingrasaminte specific pentru citrice, acestea stimuland cresterea si inflorirea plantelor de Citrus aurantium.

Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.

Boli:

Putregaiul  bacterian; Putregaiul micotic; etc.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.

Varietati:

Citrus aurantium ‚Bigaradier’  – varietate ce atinge inaltimi de pana la 5-10 metri, se poate cultiva si la container (Vezi fig.). Acesta s-a raspandit la inceputul perioadei creștinismului in India si a  fost cultivat  in Sudul Frantei. In Spania, maurii au introdus portocalul amar in cultura in zonele din apropierea orasului Sevilla.

Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium)

Fig. 1 Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium), in Roma – ITALIA

Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium)

Fig. 2 Portocalula amara  (Citrus aurantium), in Roma – ITALIA

Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium)

Fig. 3 Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium), in Roma – ITALIA

Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium)

Fig. 4 Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium), floare

Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium)

Fig. 5 Portocalula amara  (Citrus aurantium), in Roma – ITALIA

Portocala amara-Citrus aurantium Bigaradier

Fig. 6 Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium ‘Bigaradier’), la container in Paris ‘Grădina Luxemburg’ in Franta

Portocala amara-Citrus aurantium Bigaradier

Fig. 7 Portocalula amara  Bigaradier  (Citrus aurantium ‘Bigaradier’), in in Paris ‘Grădina Luxemburg’ in Franta

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii