iun. 07 2015
Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium)
Demumire populara: Bitter orange, Portocala amara, Portocala pentru marmelada
Denumire stiintifica: Citrus aurantium, Citrus bigaradia
Origine: Citrus aurantium este o planta originara din zona tropicala a Asiei, Estul Africii sau Australia.
Proprietati ornamentale: Bitter orange este in arbore vesnic verde, cu forma coroanei rotunda (2-3 m diametru), ce ajunge la inaltimi de 3-7 m in arealele de origine. Citrus aurantium este un hibdrid intre Pomelo (Citrus maxima) si Mandarin (Citrus reticulata). Aceasta planta este adesea folosita ca portaltoi pentru portocalelel dulci (Citrus sinensis), datorita rezistentei sale la boli.
Citrus aurantium poate fi taiat toama tarziua sau iarna, pentru a corecta forma coroanei.
Utilizare :
Unele specii de Citrus aurantium sunt adesea utilizate in industria cosmetica (uleiurile esentiale din flori -uleiul de Neroli), in cea alimentara si in medicina (pentru a suprima pofta de mancare, stimuleaza sistemul digestiv).
Bitter orange este bogata in vitamina C, flavonoizi si uleiuri volatile.
Se extrag uleiuri esentiale din : flori, frunza, fructe.
Fructele se utilizeaza la prepararea de marmelada si sirop.
Frunzele sunt simple, ovate, alungite (5-10 cm), lucioase, de culoare verde inchis, utilizate in extragerea uleiurilor volatile esentiale.
Florile sunt hermafrodite, apar primavara (Aprilie-Mai), sunt de culoare alba ce pot creste solitare sau in grupuri, frumos parfumate.
Fructul are un diametru intre 5-8 cm, el fiind folosit in prepararea gemurilor sau conservelor. Coaja lui este adesea utilizata in aromatizarea prajiturilor sau pentru prepararea ceaiurilor. Culoarea fructului trece de la verde la portocaliu (la maturitate – toama tarziu sau inceputul iernii).
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat. Se poate folosi un amestec format din: 2 parti pamant de padure (humus de padure) si o parte turba. Se mai poate utiliza si substartul pe baza de turba din comert l acare se poarte adauga o parte nisip. Pentru a asigura un drenaj corespunzator, se aseaza la baza ghiveciului un start de doua degete de nisip.
Citrus aurantium tolereaza un pH ce poate varia intre 5-8 (acid-slabacid-neutru-alcalin).
Transplantarea se poate realiza primavara, inlociund vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.
Udarea este foarte importanta in cresterea plantelor de citrice, mai ales cele cultivate in ghivece. Udarea se face de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase) cand substratul de la suprafata ghiveciului este aproape uscat. Se recomanda pentru udat apa de ploaie, sau apa de la robinet la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).
Temperatura pentru Citrus aurantium pe timpul iernii, poate scadea pana la -8ºC, iar vara temperatura poate ajunge pana la 20-32 ºC. Temperaturile mai mici de 10-12 ºC pot influenteaza cresterea plantei.
Lumina este un factor important pentru Bitter orange, prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie sudica, ferite de curenti de aer. Soarele direct incurajeaza cresterile si inflorirea.
Inmultirea se face prin butasire (butas de ramura – iulie-august) , prin altoire sau prin seminte (plantate primavara).
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la inceputul perioadei de crestere. Fertilizarea se face utilizand ingrasaminte specific pentru citrice, acestea stimuland cresterea si inflorirea plantelor de Citrus aurantium.
Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.
Boli:
Putregaiul bacterian; Putregaiul micotic; etc.
Daunatori:
- Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori);
- Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);
- Paduchele testos (cititi articolul specific);
- Paduchele lanos (cititi articolul specific);
- Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.
Varietati:
Citrus aurantium ‚Bigaradier’ – varietate ce atinge inaltimi de pana la 5-10 metri, se poate cultiva si la container (Vezi fig.). Acesta s-a raspandit la inceputul perioadei creștinismului in India si a fost cultivat in Sudul Frantei. In Spania, maurii au introdus portocalul amar in cultura in zonele din apropierea orasului Sevilla.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Portocalul cu portocale amare (Citrus aurantium)