mai 03 2020
Portocalul acru (Citrus karna): ingrijire, inmultire, udare
Familia: Rutaceae
Denumire populara: Portocalul acru, Porocalul amar
Denumire stiintifica: Citrus x karna, sin. Citrus aurantium, Citrus aurantium katta, Sadaphal
Sadaphal este un fruct indian, considerat de catre botanisti ca fiind un hibrid natural, intre portocalul amar si lamai.
Proprietati ornamentale: Citrus karna este un pom cu tepi (scurti si medii), viguros, ce poate ajunge in mediul natural pana la 5-6 m inaltime.
Portocalul acru/amar este adesea folosit ca portaltoi, fiind rezistent la boli si compatibil cu majoritatea tipurilor de citrice care se comercializeaza.
Citrus aurantium este cultivat in Romania, ca planta ornamentala, la ghiveci (container de 80-100 litri). Pe timpul iernii, necesita spatii ferite de inghet, unde exista lumina si temperaturi optime. Sunt preferate sere, terase inchise, verande sau incaperi luminoase.
Frunzele sunt ovate, alungite, cu marginea intreaga-neteda, lucioase, de 7-9 cm lungime si 4-5 cm latime, si culoare verde inchis.
Florile sunt solitare sau grupate (3-4), de culoare alba.
Fructul are forma unei lamai, ovat-alungit, cu 9-12 cm lungime, de culoare portocalie, coaja aspra si neregulata, foarte goasa si aderenta, pulpa de culoare galben-portocalie, cu multe seminte, zemoasa si acra.
Fructul de Citrus aurantium katta este folosit in loc de lamaie, in dulceturi sau mancaruri.
Din flori, frunze, seminte si coaja se extrage ulei, folosit ca esenta in bucatarii, in industria costimeticelor sau aromoterapie.
Pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a stimula inflorirea si aparitia de cresteri noi, se recomanda taierea plantelor de Citrus aurantium katta.
Udarea plantelor de Citrus karna se face cu cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut in permanenta reavan. Perioadele de seceta indelungata afecteaza cresterea, inflorirea si fructificarea. Pentru a mentine o umiditate atmosferica optima, in perioada calda a anului se recomanda pulverizarea plantei cu apa pe frunze.
In timpul iernii, udarea se va realiza doar o data pe luna, daca temperaturile sunt scazute (4-5°C).
Se recomanda pentru udat apa de ploaie sau apa de la robinet, tinuta la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).
Substratul (pamantul) pentru Citrus karna trebuie sa fie bine drenat si aerat (pentru a permite radacinilor sa patrunda in profunzime), nisipos, cu fertilitate moderata si un pH optim de 5-6, tolereaza si un pH intre 5-8,3.
Transplantarea poate avea loc primavara, la intervale de 3-4 ani, inlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari, pastrand la baza stratul de nisip necesar pentru drenaj si un substrat proaspat, destinat citricelor.
Temperatura optima pentru Citrus aurantium katta poate varia intre 25-30 ºC. La temperaturi sub 15 ºC si peste 38 ºC cresterea si fructificarea sunt influentate negative, pentru acesta, mininima absoluta coboara pana la -5 ºC.
Lumina este foarte importanta pentru plantele de Citrus aurantium, acestea prefera spatiile insorite sau semi umbrite.
Inmultirea plantelor de Citrus karna se face prin altoire sau butasire.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza o data pe luna, in perioada de crestere si inflorire, si mai rar iarna. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.
Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.
Boli:
- Gomoze – scurgeri de clei; Viroze;
- Fumagina (Capnodium salicinum) – apare datorita prezentei afidelor, musculitei albe, etc.
Daunatori:
- Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori);
- Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);
- Musculita alba (Trialeurodes vaporariorum);
- Paduchele testos (cititi articolul specific);
- Paduchele lanos (cititi articolul specific);
- Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului;
- Nematozi , Melci, etc.

Fig. 1 Portocalul acru (Citrus karna)

Fig. 2 Portocalul acru (Citrus karna)

Fig. 3 Portocalul acru (Citrus karna)

Fig. 4 Portocalul acru (Citrus karna)
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Portocalul acru (Citrus karna): ingrijire, inmultire, udare