iul. 08 2015
Portocalul dulce (Citrus sinensis) – descriere, utilizare
Demumire populara: Portocalul dulce
Denumire stiintifica: Citrus sinensis
Origine: Citrus sinensis este o planta originara din Asia (Sudul Chinei si Vietnam).
Proprietati ornamentale: Citrus sinensis este un pom, care poate atinge inaltimi de pana la 9-12 m. Ramurile prezinta spini scurti si subtiri.
Portocalul este cultivat in zonele tropicale si subtropicale pentru fructele sale dulci.
Descriere/Identificare
Frunzele sunt oval-eliptice, cu lungimea de 7-12 cm, late de 3-6 cm, cu marginea intreaga-neteda, lucioase, de culoare verde inchis, cu un parfum-specific.
Florile sunt hermafrodite, polenizate de catre albine, cresc solitare sau grupate (2-3), au culoarea alba si sunt plăcut parfumate. Inflorirea (dupa 3-5 ani de la plantare) are loc de primavara (aprilie sau mai) pana toamna (septembrie). Din multitudinea de flori ale portocalului numai un procent redus va produce fructe ce ajung la maturitate.
Fructul (portocala) este rotundsau oval, cu dimensiuni variabile (4-12 cm), coaja este mai groasa (6 mm) decat a mandarinelor, aderenta (se decojeste mai greu decat mandarinele), cu pulpa zemoasa, dulce, de culoare galben-portocalie (cand sunt coapte) sau rosie-sangerie (la varietatile „blood”), cu sau fara seminte. Fructele sunt consumate pentru pulpa lor in stare proaspata, sucuri, dulceata sau coaja pentru aromatizarea produselor de cofetarie.
Radacinile citricelor (lamai, portocal, etc.) nu prezinta perisori absorbanti, rolul perisorilor absorbanti este preluat de micoriza (simbioza intre fungi/miceliul-hifele ciuperci si planta, in urma acesteia planta este ajutata sa creasca de catre ciuperca cu care intra in simbioza) care pune la dispozitia plantei elementele minerale atat de necesare. Planta este pretentioaza la transplantare intrucat trebuie sa nu afectam radacinile si balotul de pamant/substrat.
Portocalele contin ingrediente active cum sunt: vitamina C, flavonoizi, acizi si uleiuri volatile.
Taierea la portocal (Citrus sinensis) este necesara pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a stimula aparitia de cresteri noi, pentru stimularea infloririi si pentru a mentine o forma si o inaltime optime.
Portocalul iarna trebuie transferat in spatii ferite de inghet, unde exista lumina si temperatura optime. Sunt preferate sere, terase inchise, verande sau incaperi luminoase. Iarna portocalul nu trebuie udat prea des (1-2 ori pe luna).
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat & aerat (pentru a permite radacinilor sa patrunda in profunzime), nisipos, cu fertilitate moderata si un pH optim de 5-6, tolereaza si un pH intre 5-8,3. Citrus sinensis nu tolereaza solurile saraturate (cu exces de saruri).
Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.
Udarea este foarte importanta pentru Portocal. Udarea se face de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase), udam cand substratul de la suprafata ghiveciului este uscat (in primii 5-8 cm adancime).
Seceta (lipsa apei) poate influenta negativ cresterea, inflorirea si fructificarea. Se recomanda pentru udat apa de ploaie, sau apa de la robinet la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).
Pentru o umiditate atmosferica optima, in perioada calda a anului se recomanda pulverizarea plantei cu apa pe frunze.
Temperatura optima la portocal (Citrus sinensis) se incadreaza intre 23-30 ºC. La temperaturi sub 13 ºC si peste la 38 ºC cresterea si fructificarea sunt afectate negativ. Temperaturile < -3 ºC afecteaza negativ plantele tinere; cele sub -8 ºC conduc la ofilirea lastarilor tineri si frunzelor; temperaturile sub -10 ºC pot cauza uscarea plantei prin inghet.
Lumina este un factor important pentru Portocal, acestea prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie sudica, ferite de curenti de aer. Lumina directa (locurile insorite) contribuie la aparitia de cresteri noi si o inflorire abundenta.
Inmultirea se face prin altoire sau butasire.
Din seminte putem obtine portaltoiul, astfel semintele se scot (primavara) dintr-o portocala coapta, sa spala si se planteaza in ghivece. Germinarea are loc in 2-3 saptamani (la o temperatura de 13-14 ºC). Plantutele rezultate trebuiesc ingrijite oferindu-le o conditii optime de crestere. In momentul in care tulpina plantei rezultate depaseste dimensiunea unui creion este momentl prielnic pentru altoire. Altoirea se face cu butasi lungi de 8-10 cm, prelevati dintr-un portocal care a facut fructe.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la Citrus sinensis o data pe luna in perioada de crestere si inflorire si mai rar iarna. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.
Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.
Boli:
Gomoze – scurgeri de clei; Viroze;
Fumagina (Capnodium salicinum) – apare datorita prezentei afidelor, musculitei albe, etc.
Daunatori:
- Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori);
- Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);
- Musculita alba (Trialeurodes vaporariorum);
- Paduchele testos (cititi articolul specific);
- Paduchele lanos (cititi articolul specific);
- Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului;
- Nematozi , Melci, etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Portocalul dulce (Citrus sinensis) – descriere, utilizare