iun. 03 2013

Porumbarul (Prunus spinosa) – origine, descriere, utilizare

Porumbar-Prunus spinosaFamilia: ROSACEAE

Denumire populara: Porumbar

Denumire populara in alte limbi: engleza (Blackthorn, Bullace, Sloe plum)

Denumire stiintifica: Prunus spinosa

Origine, raspandire:

Arbust indigen originar din  Europa, Asia Mica si Nordul Africii. In tara noastra face parte din flora spontana si se gaseste de la campie, dealuri si pana in zona montana inferioara (900-1.000 metri altitudine).

Utilizare

Arbust decorativ in parcuri , gradini  si portaltoi (pentru  soiurile de prun si cais).

 

Conditii de crestere si fructificare / Factorii de mediu:

–      Porumbarul  (Prunus spinosa) este putin  pretentios  fata de sol, vegeteaza pe solurile bine drenate, reavan-jilave. Porumbarul suporta solurile: Argiloase, Lutoase, Nisipoase, Scheletice si Calcaroase (bogate in carbonati);

–          Specie rezistenta la ger si seceta;

–          Porumbarul  (Prunus spinosa) este o specie ce vegeteaza bine si in marile orase;

–          Lumina: Porumbarul  este un arbust cu temperament de lumina (prefera locurile insorite)

Taierea – pentru modelarea formei se face la sfarsitul iernii sau primavara devreme. In zonele unde exista riscul infectiei cu (Chondrostereum purpureum) care provoaca boala frunzelor de argint „Silver leaf” – taierea plantelor se face la mijlocul verii;

Plantarea porumbarului:  se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C.

 

Descriere – Proprietati ornamentale si pomicole:

–          Specie arbustiva decorativa prin port, flori, fructe (Vezi fig.);

–          Portaltoi pentru prun si cais;

–          Scoarta de culoare cenusiu-inchis, crapata;

–          Ramurile, lujerii tineri  sunt pubescenti (cu perisori), lujerii laterali sunt terminati cu un spin, cu numerosi muguri concentrati in zona din varf (Vezi fig);

–          Florile sunt de culoare  alba, solitare, de 1-1.5 cm diametru, apar primavara (aprilie-mai) inaintea frunzelor (Vezi fig.);

–        Fructul (porumba) sunt de tip drupa globuloasa, cu diametrul de 1-1.5 cm, negru-albastrui, brumat (acoperit cu pruina), Vezi fig. Este comestibila, zemoasa, cu gust astringent.

–          Frunzele  sunt caduce (cazatoare), de culoare verde-inchis, eliptice pana la oblong-obovate, lungi de 2-4 cm, pe partea inferioara pubescente (cu perisori), Vezi fig.;

  • Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini. Se planteaza solitar in grupuri, sau la marginea (liziera) masivelor.
  • Se utilizeaza pentru ameliorarea terenurilor degradate;
  • Se utilizeaza ca portaltoi la prun si cais pentru a obtine pomi rezistenti la o gama variata de soluri, sedceta  si  vigoare mica.

Dimensiuni, varietati-cultivaruri:

Porumbarul  (Prunus spinosa) este un arbust a carui inaltime ajunge la 2.5-4  metri iar diametrul plantei de 2.5-4 m.

 

Inmultirea:

  1. Inmultirea prin seminte;
  2. Inmultirea prin butasi semilemnificati (la inceputul verii).

 

Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Daunatori:

Afide-Paduchi de frunze, Acarieni

Boli:

Monilioza, Boala frunzelor de argint „Silver leaf”, Gurlupi (Taphrina pruni), Patarea rosie a frunzelor (Polystigma rubrum),  etc.

p

Fig. 1 Porumbarul (Prunus spinosa)

p

Fig. 2 Porumbarul (Prunus spinosa)

p

Fig. 3 Porumbarul (Prunus spinosa)

p

Fig. 4 Porumbarul (Prunus spinosa)

p

Fig. 5 Porumbarul (Prunus spinosa)

p

Fig. 6 Porumbarul (Prunus spinosa), fructe „Porumbe

orumbar-Prunus spinosa-cetonia

Fig. 7 Porumbarul (Prunus spinosa), flori si Cetonia aurata

Porumbar-inflorit

Fig. 8 Porumbarul (Prunus spinosa), flori si albina

Porumbar-inflorit

Fig. 9 Porumbarul (Prunus spinosa), inflorit

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Porumbarul (Prunus spinosa) – origine, descriere, utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii