iun. 03 2013
Porumbarul (Prunus spinosa) – origine, descriere, utilizare
Denumire populara: Porumbar
Denumire populara in alte limbi: engleza (Blackthorn, Bullace, Sloe plum)
Denumire stiintifica: Prunus spinosa
Origine, raspandire:
Arbust indigen originar din Europa, Asia Mica si Nordul Africii. In tara noastra face parte din flora spontana si se gaseste de la campie, dealuri si pana in zona montana inferioara (900-1.000 metri altitudine).
Utilizare
Arbust decorativ in parcuri , gradini si portaltoi (pentru soiurile de prun si cais).
Conditii de crestere si fructificare / Factorii de mediu:
– Porumbarul (Prunus spinosa) este putin pretentios fata de sol, vegeteaza pe solurile bine drenate, reavan-jilave. Porumbarul suporta solurile: Argiloase, Lutoase, Nisipoase, Scheletice si Calcaroase (bogate in carbonati);
– Specie rezistenta la ger si seceta;
– Porumbarul (Prunus spinosa) este o specie ce vegeteaza bine si in marile orase;
– Lumina: Porumbarul este un arbust cu temperament de lumina (prefera locurile insorite)
Taierea – pentru modelarea formei se face la sfarsitul iernii sau primavara devreme. In zonele unde exista riscul infectiei cu (Chondrostereum purpureum) care provoaca boala frunzelor de argint „Silver leaf” – taierea plantelor se face la mijlocul verii;
Plantarea porumbarului: se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C.
Descriere – Proprietati ornamentale si pomicole:
– Specie arbustiva decorativa prin port, flori, fructe (Vezi fig.);
– Portaltoi pentru prun si cais;
– Scoarta de culoare cenusiu-inchis, crapata;
– Ramurile, lujerii tineri sunt pubescenti (cu perisori), lujerii laterali sunt terminati cu un spin, cu numerosi muguri concentrati in zona din varf (Vezi fig);
– Florile sunt de culoare alba, solitare, de 1-1.5 cm diametru, apar primavara (aprilie-mai) inaintea frunzelor (Vezi fig.);
– Fructul (porumba) sunt de tip drupa globuloasa, cu diametrul de 1-1.5 cm, negru-albastrui, brumat (acoperit cu pruina), Vezi fig. Este comestibila, zemoasa, cu gust astringent.
– Frunzele sunt caduce (cazatoare), de culoare verde-inchis, eliptice pana la oblong-obovate, lungi de 2-4 cm, pe partea inferioara pubescente (cu perisori), Vezi fig.;
- Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini. Se planteaza solitar in grupuri, sau la marginea (liziera) masivelor.
- Se utilizeaza pentru ameliorarea terenurilor degradate;
- Se utilizeaza ca portaltoi la prun si cais pentru a obtine pomi rezistenti la o gama variata de soluri, sedceta si vigoare mica.
Dimensiuni, varietati-cultivaruri:
Porumbarul (Prunus spinosa) este un arbust a carui inaltime ajunge la 2.5-4 metri iar diametrul plantei de 2.5-4 m.
Inmultirea:
- Inmultirea prin seminte;
- Inmultirea prin butasi semilemnificati (la inceputul verii).
Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Daunatori:
Afide-Paduchi de frunze, Acarieni
Boli:
Monilioza, Boala frunzelor de argint „Silver leaf”, Gurlupi (Taphrina pruni), Patarea rosie a frunzelor (Polystigma rubrum), etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Porumbarul (Prunus spinosa) – origine, descriere, utilizare