oct. 06 2012

Pregatirea si ingrijirea lamaiului iarna – ghid complet

Odata cu venirea perioadei reci din an (toamna-iarna-primavara) plantele de lamai ce au vegetat afara (in gradini, terase, balcoane descoperite, etc.) trebuiesc pregatite pentru iarna,  intrucat la lamaiul expus  sub (-1°C) exista riscul de inghet.

Pegatiea pentru iernat a lamaiului (citricelor)

Trecerea plantelor de lamai sau alte citrice din spatiile exterioare in cele amenajate pentru iernat trebuie facuta treptat, astfel incat lamaiul sa nu suporte un soc care il va influena negativ.

Plantele  de lamai (citrice) se vor aduce de afara intr-un hol sau intr-un balcon inchis si se va rari udatul si fertilizatul, fapt ce va conduce la o intrare trepata a plantelor in repaus.

Pentru iernarea lamaiului sunt intalnite frecventa doua variante:

Puteti alege o varianta convenabila pentru dumneavoastra in functie de posibilitatile proprii.

Varianta 1: Iernarea lamaiului (citricelor) in incaperi incalzite

Dupa ce se va asigura faza de tranzitie (pregatire pentru iernat) lamaiul se poate amplasa definitiv in incaperi cat mai luminoase (preferabil cu expozitie Sudica) la temperaturi constante de (13-17°C). Udatul lamaiului (citricelor) se va face o astfel incat solul sa fie in permanenta reavan (1-2 ori pe saptamana, dupa nevoi) iar planta se va pulveriza periodic cu apa. Incaperile de iernat se vor aerisii periodic, dar se va evita prezenta curentiilor puternici directi pe plantele de lamai.

In aceasta varianta de iernat, lamaiul isi va putea pastra si hranii fructele astfel incat acestea sa se dezvolte normal. Lamaiul nu va fi fertilizat sub nici o forma, fertilizarea va incepe abia din primavara.

Varianta 2: Iernarea lamaiului (citricelor) in incaperi reci

Dupa ce se va asigura faza de tranzitie (pregatire pentru iernat), lamaiul se va putea amplasa in incaperi (beci, balcoane sau terase inchise cu geamuri, camara, garaj, etc.). In camerele pentru iernat trebuie sa avem constant: temperaturi constante intre (5-8°C), o lumina difuza iar udatul se va face rar (o data la 3-4 saptamani), nu vom uda in exces lamaiul. In aceste incaperi lamaiul va intra in repaus pe perioada rece din an. In aceasta situatie lamaiul nu va fi fertilizat sub nici o forma.

Varianta 3: Pastrarea lamaiului peste iarna in sere incalzite

Aceasta varianta presupune mutarea lamaiului din exterior in sere incalzite (pe perioada rece din an). Putem apela le societati ce preiau plantele de citrice pe perioada rece si le ingrijesc contra cost pe aceasta perioada. Ne putem confectiona propria sera sau microsera, incalzita din sistemul de incalzire centralizat al locuintelor.

!!! Atentie scoaterea lamaiului din incaperile de iernat se va face treptat (lumina, udarea si temperatura vor fi crescute treptat).

Trecerea lamaiului de la iernat la locul pentru perioada calda din an

Trecerea lamaiului din conditiile de iernat la cele de vegetatie pe perioada verii se va face traptat (pe un interval de 2-4 saptamani), astfel:

Lumina va fi crescuta treptat in incapere (cu ajutorul unor draperii, jaluzele, etc). Afara plantele se vor amplasa mai intai la umbra-semiumbra-lumina directa.

Temperatura va fi crescuta treptat prin reglarea aparatelor de incalzit artificial.

Udarea plantelor se va intensifica treptat corelat cu temperatura si lumina.

Se incepe treptat si fertilizarea cu ingrasaminte pentru citrice.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!! scoaterea lamaiului afara se va face dupa ce a trecut complet riscul de inghet (dupa 15-20 mai), iar perioada de tranzitie (in interior) incepe cu cateva saptamani inainte.

ingrijirea -pastrarea lamaiului iarna

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pregatirea si ingrijirea lamaiului iarna – ghid complet

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii