aug. 10 2020
Cele mai bune soiuri de prune pentru tuica, palinca, rachiu
Romania se pozitioneaza in topul productiei de prune la nivel mondial, iar cea mai pare cantitate de prune este utilizata pentru obtinerea celebrelor bauturi distilate – palinca, tuica, rachiu.
Prunele ce au ca destinatie obtinerea de distilate: tuica, palinca, rachiu, se recolteaza mecanizat sau manual prin scuturare de cateva ori la un interval de 4-5 zile pe prelate. Momentul recoltarii prunelor pentru tuica sau palinca este la maturitate deplina, cand continutul fructelor in zaharuri este maxim.
Soiurile de Prun se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (prunelor) astfel: soiuri extratimpurii (se coc inainte de 15 iulie), soiuri timpurii (15 iulie-10 august), soiuri cu maturare mijlocie (se coc in perioada 10 august-5 septembrie), tarzii (se coc in perioada 5-30 septembrie), foarte tarzii (se coc dupa 30 septembrie).
CUPRINS:
SOIURI DE PRUNI PENTRU TUICA, PALINCA, RACHIU
Soi de prun Anna Spath – origine Germania; este un soi de prun foarte tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 30 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (30-50 g); forma fructelor invers-ovoidala, asimetrica, turtita la ambele capete; pielita de culoare maroniu-vinetie, acoperita cu pruina albastra; pulpa de culoare verde-galbuie, groasa, carnoasa, neaderenta la sambure; gustul potrivit de dulce, slab acidulat, usor aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Albatros – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 20 august-5 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare violet-inchis, acoperita cu pruina groasa; pulpa de culoare galben-verzuie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata sau industrializare (tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mare.
Soi de prun Agen (d’Agen) – origine Franta; este un soi de prun mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 25 august – 10 septembrie; marimea fructelor mica-mijlocie (30-40 g); forma fructelor invers-ovoida; pielita subtire, de culoare galben-verzuie, acoperita aproape in intregime cu rosu-violaceu si pruina groasa de culoare albastru-violet; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta (la inceputul coacerii) si moale (la maturitate deplina), suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce, aciditate redusa, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru industrializare (gem, compot, tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Avalon – origine Marea Britanie; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 1 august -15 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare roz-galbuie-purpurie, acoperit cu pruina; pulpa de culoare galbuie, ferma, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce, aroma placuta; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (tuica, palinca, rachiu, gem, compot); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Agent – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor dupa 15 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie (35-45 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare rosiatica; pulpa este galbena, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata sau industrializare (fructe deshidratate, dulceata, compot, tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Bistrita – origine Romania; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor 15 septembrie- 5 octombrie; marimea fructelor mici (15-20 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-inchis, acoperita cu pruina alba, groasa; pulpa de culoare verde-galbui, foarte suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Carpatin – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 15 iulie-10 august; marimea fructelor mare (45-50 g); forma fructelor sferica, usor alungia la capete; pielita de culoare albastru inchis, acoperita cu pruina gri; pulpa de culoare galben-verzuie, potrivit de consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la smabure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata sau industrializare (fructe deshidratate, dulceata, compot, tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Centenar – origine Romania; este un soi de prun timpuriu-mijlociu, perioada maturarii fructelor la inceputul lunii august; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 50 g); forma fructelor invers-ovoida; pielita de culoare maroniu incihis si patat cu rosu violaceu, acoperita cu pruina; pulpa de culoare galben-verzuie, consistenta, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce cu aciditate slaba; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata sau industrializare (gem, compot, tuica, palinca, rachiu); vigoare pom submijlocie.
Soi de prun Gras romanesc – origine Romania; este un soi de prun foarte tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 30 septembrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica, sferica-alungia, putin asimetrica; pielita de culoare vanata, acoperita cu pruina groasa de culoare albastra; pulpa de culoare galben-verzuie, moale, foarte suculenta, aderenta la sambure; gustul foarte dulce; utilizarea fructelor : pentru tuica, palinca, rachiu; vigoare pom mare.
Soi de prun Gras ameliorat – origine Romania; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 15 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica, sferica-alungia; pielita groasa, de culoare vanat-negricioasa, acoperita cu pruina groasa de culoare albastra; pulpa de culoare galben-verzuie, consistenta, semicarnoasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-slab acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile;utilizarea fructelor : pentru industrializare (tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mare.
Soi de prun Stanley – origine S.U.A.; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor intre 1-15 septembrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor invers-ovoida, alungita; pielita de culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina albastra; pulpa de culoare galben-verzuie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul potrivit dulce, echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Tuleu timpuriu – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor dupa 25 iulie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala, usor asimetrica, cu baza rotunjita; pielita de culoare vanata-violacee acoperita cu pruina groasa albastruie; pulpa de culoare verde-galbuie, carnoasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Tuleu gras – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor dupa 15 august; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor elipsoidala; pielita subtire, de culoare vanata-inchis, acoperita cu pruina albastruie de grosime medie; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, echilibrat-acidulat, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Tuleu dulce – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 10 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor invers-ovoidala, simetrica; pielita de culoare vanat-roscata, acoperita cu pruina alb-albastruie; pulpa de culoare galben-portocalie, consitenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce cu aciditata slaba, intens aromata; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mare.
Soi de prun Vanat romanesc (Brumarele, de Bistrita, Perje) – origine Romania; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 20 septembrie- inceput de octombrie; marimea fructelor mici (sub 30 g); forma fructelor elipsoidala; pielita de culoare vinetie, acoperita cu pruina alba; pulpa de culoare galben-verzuie, carnoasa, slab suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, echilibrat acidulat, cu aroma fina, usor astringent; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, tuica, palinca, rachiu); vigoare pom mare.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cele mai bune soiuri de prune pentru tuica, palinca, rachiu