Horticultorul.ro

mart. 11 2022

Ramuri de rod la Gutui

Cunoașterea ramurilor de rod la gutui (Cydonia oblonga) este  deosebit de importanta pentru a estima producția viitoare, pentru a efectua corect tăierile de productie/fructificare. Pe pom putem întâlnii:  ramuri vegetative (macroblaste), ramuri de rod (microblaste), etc.

Ramurile de rod (florifere) la gutui sunt ramuri ce vor prezenta obligatoriu muguri de rod micști (sunt muguri din care se formeaza/evolueaza un lastar cu o singura floare in varf). Odată cu observarea prezentei ramurilor de rod pe un pom tânăr, va începe si fructificarea pomilor de gutui, aceasta se poate declanșa la cca. 2-6 ani de la plantare, in funcție de provenienta pomului: altoit (fructificare precoce) sau din sămânța (fructificare mai tarzie).

 

♦   Ramuri anuale lungi tip „Mlădița”: – este o ramura de rod lunga (30-100 cm), ramura de rod prezenta in special pe pomii  tineri; aceasta prezinta in treimea superioara si zona mijlocie  muguri micști  (in total cca 5-18 muguri micști) si  spre baza mugurii laterali vegetativi. Mugurii de rod micști vor evolua in ramuri de rod de tip măciulie  (pot sa apara cca. 5-18 măciulii). Alături de fiecare mugure mixt exista 1-2 muguri stipelari (muguri suplimentari) care vor evolua in cca. 2-3 ani in viitoare ramuri lungi de vigoare slaba (30-50 cm).

Fig. 1 Ramuri de rod la Gutui: ramura  Lunga „Mladita”

Fig. 2 Ramuri de rod la Gutui: evolutie ramura Lunga „Mladita”

♦   Măciulia – este o ramura de rod principala, subțire spre baza si îngroșata spre vârf (in zona vârfului sunt stocate substanțe de rezerva nutritive cu rol in cresterea si evolutia mugurilor micsti  –  lastarilor cu floare in varf); lungimea măciuliei este de 3-15 cm; aceasta prezinta spre vârf 1-5 muguri micști  iar spre baza 2-6 muguri vegetativi. Mugurii micști vor evolua anul următor de obicei in 2 măciulii, care au pe pom aspectul de „coarne de melc.

Fig. 3 Ramuri de rod la Gutui: Maciulie & „Coarne de Melc”

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ramuri de rod la Gutui

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii