ian. 30 2022
Ramuri de rod la Mar: identificare usoara din imagini
Cunoașterea ramurilor de rod la mar (Malus domestica) este deosebit de importanta pentru a estima producția viitoare, pentru a efectua corect tăierile de productie/fructificare, pentru a stabilii tipul de fructificare specific fiecărui soi de mar, etc.
Pe pom putem întâlnii: ramuri vegetative (macroblaste, ramuri viguroase garnisite cu muguri vegetativi), ramuri de rod (majoritatea sunt microblaste, sunt de dimensiuni mici-mijlocii, prezinta muguri floriferi), etc.
Ramurile de rod la mar sunt ramuri laterale sau terminale, anuale (de 1 an). Ramurile de rod se împart in doua categorii: ramuri de rod in devenire si ramuri de rod propriu-zise. Sunt mai subtiri comparativ cu parul, sunt drepte, sunt mai mult sau mai putin pubescente (paroase) in functie de soi; iar mugurii sunt acoperiti de solzi mai mult sau mai putin parosi.
I. Ramurile de rod in devenire la mar
Ramurile de rod in devenire in devenire (ramuri neflorifere) nu vor prezenta decât: muguri vegetativi (mugure din care ia nastere o rozeta de frunze sau un lastar), muguri stipelari (nu sunt vizibili, iar din ei iau nastere lastari atunci cand mugurii principali sunt distrusi), muguri axilari (mugure ce se formeaza la axila „subsuoara” frunzei).
♦ Pintenul – este o ramura de rod in devenire foarte scurta (lung de 1-5 cm) care prezintă in vârf un mugure vegetativ (in vegetație din acesta apare o rozeta de 3-7 frunze si un lastar), de forma conica cu varful ascutit. Pintenul ia naștere dintr-un mugure axilar (mugure ce se formează la axila „subsuara” frunzei). Pintenul poate prezenta muguri laterali rudimentari (slab dezvoltați) sau nu prezinta deloc muguri laterali. Pintenul va evolua in 1-3 ani către o ramura de rod propriu-zisa de tip tepusa. Se întâlnesc mai multe feluri de pinteni: pinten inelat (de 1 an, de mai multi ani), pinten simplu de 1 an, pinten mixt.
Fig. 1 Pintenul – ramura de rod in devenire foarte scurta
♦ Smiceaua – este o ramura de rod in devenire lunga de 15-35 cm, ce prezinta in vârf un mugure vegetativ bine dezvoltat (in vegetație din acesta apare o rozeta de 3-7 frunze si un lăstar), de forma conica cu varful ascutit. Smiceaua prezinta si muguri laterali vegetativi rudimentari (mai slab dezvoltați). Smiceaua evoluează in 1-3 ani, iar in vârful acesteia apare frecvent un mugure mixt prezent pe o ramura de rod propriu-zisa de tip tepusa sau nuielusa. Din mugurii laterali axilari vegetativi pot sa apară pinteni sau țepușe.
II. Ramurile de rod propriu-zise
Ramurile de rod propriu-zise (florifere) sunt ramuri ce vor prezenta obligatoriu muguri de rod micști (sunt muguri solitari „unul”, din care ia naștere inflorescența de 4-8 flori si rozeta de frunze). Odată cu observarea prezentei ramurilor de rod pe un pom tânăr va începe si fructificarea pomilor de mar, aceasta se poate declanșa la cca. 3-8 ani de la plantare in funcție de portaltoi, soi, etc.
♦ Țepușa – este o ramura de rod propriu-zisa scurta (câțiva cm) care prezinta in vârf un mugure mixt bombat (din care ia naștere inflorescența de 4-8 flori si rozeta de frunze), de forma ovoida (forma de ou), conic-bombat sau ovo-conic. Tepusa este caracteristica soiurilor tip „spur”. Țepușa poate lua naștere direct dintr-un mugure axilar (in 1 an) sau dintr-un pinten (prin evoluție in 2-3 ani). In urma rodirii (prezentei fructului „rodului”) vârful țepușelor se îngroașă formând bursa (este partea terminala a ramurilor care au rodit; mai multe burse suprapuse formează vatra de rod; dintr-o bursa pot sa apară ramuri de rod de tip: pinten, țepușa, smicea, nuielușa).
♦ Nuielușa – este o ramura de rod propriu-zisa lunga (15-35 cm) care prezinta in vârf un mugure mixt bombat (din care ia naștere inflorescența de 4-8 flori si rozeta de frunze), de forma ovoida, conic-bombat sau ovo-conic. De-a lungul acesteia prezinta numeroși muguri axilari vegetativi. Prin rodire vârful nuielușelor se îngroașă formând o bursa (pe bursa pot sa apara noi ramuri de rod); din mugurii laterali axilari prezenți de-a lungul nuielușei pot sa apară: țepușe, pinteni.
♦ Mlădița – este o ramura de rod propriu-zisa lunga (10-60 cm) care prezinta in vârf un mugure mixt (de forma ovoida, conic-bombat sau ovo-conic) si inca cativa (2-6) muguri laterali micști in zona de vârf, iar in rest (zona de mijloc si baza) mugurii laterali sunt de tip axilari vegetativi. In zona terminala din mugurii micsti vor aparea numeroase burse (este partea terminala îngroșata a ramurilor care au rodit) pe care pot fi prezente noi ramuri de rod, iar in rest din mugurii axilari vegetativi pot sa apară câteva ramuri de rod scurte (țepușe, pinteni).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ramuri de rod la Mar: identificare usoara din imagini