Horticultorul.ro

feb. 14 2022

Ramuri de rod la Prun

Cunoașterea ramurilor de rod la Prunul comun/prunul de gradina (Prunus  domestica) este  deosebit de importanta pentru a estima producția viitoare; pentru a efectua corect tăierile de productie/fructificare; pentru a stabilii tipul de fructificare (spur – fructifica predominant pe ramuri scurte; fructifica predominant pe ramuri mijlocii; etc.)  specific fiecărui soi de prun; etc.

Pe pomi putem întâlnii:  ramuri vegetative (macroblaste, ramuri viguroase garnisite cu muguri vegetativi), ramuri de rod (majoritatea sunt microblaste, sunt de dimensiuni mici-mijlocii, prezinta muguri floriferi), etc.

Ramurile de rod  la prun sunt ramuri laterale sau terminale.

Ramurile de rod la prun

I. Ramurile de rod in devenire la prun

Ramurile de rod in devenire in devenire (ramuri neflorifere) la prun nu vor prezenta decât: muguri vegetativi (rozeta de frunze/sau un lastar), muguri stipelari (nu sunt vizibili, din ei iau nastere lastari atunci cand mugurii principali sunt distrusi), muguri axilari (mugure ce se formeaza la axila „subsuara” frunzei).

♦   Pintenul – este o ramura de rod in devenire, specifica in general pomilor tineri;  foarte scurta (lung de 0,5-5 cm); prezintă in vârf un mugure vegetativ (rozeta de frunze/sau un lastar).  Pintenul ia naștere dintr-un mugure axilar (mugure ce se formează la axila „subsuoara” frunzei) sau terminal. Pintenul poate prezenta si câțiva muguri vegetativi laterali-axilari (la subsuara frunzelor).  Pintenul va evolua către o ramura de rod propriu-zisa de tip buchet sau tot intr-un pinten.

Fig. 1 Ramuri de rod la prun: Pintenul

Fig. 2 Ramuri de rod la prun: Pintenul

 

♦   Smiceaua – este o ramura de rod in devenire, lunga de 5-20 cm, ce prezinta in vârf un mugure vegetativ. Smiceaua prezinta numerosi muguri vegetativi laterali-axilari. Smiceaua evoluează in buchete si ramuri mijlocii.

Fig. 3 Ramuri de rod la prun: Smicea

 

II. Ramurile de rod propriu-zise la prun

Ramurile de rod la prun sunt ramuri ce vor prezenta obligatoriu muguri de rod floriferi (dintr-un mugure florifer iau naștere 1-2 flori la Prunul comun – Prunus domestica). Odată cu observarea prezentei ramurilor de rod pe un pom tânăr va începe si fructificarea pomilor de prun, aceasta se poate declanșa la cca. 3-6 ani de la plantare, in funcție de portaltoi, soi, condiții pedoclimatice, etc.

♦   Buchet (buchete de mai)  – este o ramura de rod scurta „spur” de 0,5-5 cm lungime, pe care se intalnesc lateral 2-5 grupuri de muguri, (la un grup întâlnim frecvent 2-3 muguri: 2 muguri floriferi si 1 mugure vegetativ in mijloc; sau 1 mugure florifer si 1 mugure vegetativ)  iar in varf un (1) mugure vegetativ. După câțiva ani, la unele soiuri, buchetele pot evolua in buchete ramificate (acestea apar din mugurii vegetativi laterali). După 4-6 fructificări de-a lungul a 4-6 ani, ramura buchet se epuizează. Ramura buchet este principala ramura de rod a prunului.

Fig. 4 Ramuri de rod la prun: Buchete

Fig. 5 Ramuri de rod la prun: Buchete Ramificate

 

♦   Mijlocie  – este o ramura de rod lunga de 5-20 cm lungime; pe care se intalnesc lateral: numeroase grupuri de muguri (la un grup întâlnim frecvent 2-3 muguri: 2 muguri floriferi si 1 mugure vegetativ in mijloc; sau 1 mugure florifer si 1 mugure vegetativ), muguri solitari (vegetativi, floriferi), iar in vârf un (1) mugure vegetativ. După câțiva ani, la unele soiuri, ramurile mijlocii pot evolua  in ramuri mijlocii ramificate  (aceasta evoluție apare prin mugurii vegetativi laterali). Ramura mijlocie evolueaza in buchete si ramuri mujlocii. După 3-7 fructificări de-a lungul a 3-7 ani, ramura mijlocie se epuizează. Ramura mijlocie este a doua (2) ramura de rod ca importanta pentru prun.

Fig. 6 Ramuri de rod la prun: Mijlocie

 

♦   Lunga  – este o ramura de rod lunga de cca.  20-100 cm lungime; pe care se intalnesc in general la baza lateral: grupuri de muguri floriferi (la un grup întâlnim frecvent 2-3 muguri: 2 muguri floriferi si 1 mugure vegetativ in mijloc; sau 1 mugure florifer si 1 mugure vegetativ) sau muguri floriferi solitari; iar in rest, lateral spre vârf muguri vegetativi, in varf prezinta  (1) mugure vegetativ. Ramura lunga este in general o ramura de prelungire, prezenta la unele soiuri de prun in perioada de tinerețe. Ramura lunga evoluează in buchete si ramuri mujlocii.

Fig. 7 Ramuri de rod la prun: Lunga

 

♦   Spinul – este o ramura de 5-8 cm lungime, care nu prezinta muguri in zona varfului ascutit (după câțiva ani in care si rodeste, partea din vârf a spinului  se usucă). La baza, spinul poate prezenta: muguri solitari floriferi, muguri vegetativi, grupuri de muguri (la un grup întâlnim frecvent 2-3 muguri: 2 muguri floriferi si 1 mugure vegetativ in mijloc; sau 1 mugure florifer si 1 mugure vegetativ).  Spinul evoluează formând ramuri de tip:  pinteni, buchete. Acesta se întâlnește la soiuri ca  Gras Romanesc, Anna Spath, Tuleu gras, Tuleu dulce, etc.

Fig. 8 Ramuri de rod la prun: Spin

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ramuri de rod la Prun

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii