mart. 08 2022
Ramuri de rod la Visin- recunoastere, tipuri de ramuri
Cunoașterea ramurilor de rod la Visin (Prunus cerasus) este deosebit de importanta pentru a estima producția viitoare; pentru a stabilii tipul de fructificare: pe ramuri plete; spur – fructifica pe ramuri scurte de tip „buchete de mai”; mixt – fructifica atat pe buchete de mai cat si pe ramuri plete, specific fiecărui soi de visin; pentru a efectua corect tăierile de producție/fructificare; etc. Pe pomi putem întâlnii: ramuri vegetative (macroblaste, ramuri viguroase garnisite cu muguri vegetativi), ramuri de rod (majoritatea sunt microblaste, sunt de dimensiuni mici-mijlocii, prezinta muguri floriferi), etc.
Atenție !!! – vișinul nu prezinta muguri stipelari – acestia sunt muguri suplimentari, din care iau naștere lăstarii atunci când mugurii principali vegetativi sunt distruși sau nu exista (ex. ramuri plete îmbătrânite si degarnisite).
Ramurile de rod la visin
I. Ramurile de rod in devenire la visin
Ramurile de rod in devenire (ramuri neflorifere) la visin nu vor prezenta decât: muguri vegetativi (rozeta de frunze/sau un lastar), muguri axilari (mugure ce se formeaza la axila „subsuoara” frunzei).
♦ Pintenul – este o ramura de rod in devenire, specifica in general pomilor tineri; foarte scurta (lung de 1-3 cm); prezintă in vârf un mugure vegetativ (rozeta de frunze/sau un lastar). Pintenul ia naștere dintr-un mugure axilar (mugure ce se formează la axila frunzei) sau terminal. Pintenul va evolua către: pinten, buchete de mai, mijlocie, pleata.
II. Ramurile de rod propriu-zise la visin
Ramurile de rod la visin sunt ramuri ce vor prezenta obligatoriu muguri de rod floriferi (dintr-un mugure florifer ia naștere o inflorescenta de tip umbela cu 2-5 flori) solitari sau grupați cate doi (2). Odată cu observarea prezentei ramurilor de rod pe un pom tânăr, va începe si fructificarea pomilor de vișin, aceasta se poate declanșa la cca. 3-7 ani de la plantare. Intrarea pe rod si rodirea maxima depind si de soi, portaltoi, condiții pedoclimatice, etc.
♦ Buchete de mai (buchet) – este o ramura de rod scurta „spur”, de 1-5 cm lungime; provine dintr-un mugure axilar; pe aceasta se întâlnesc: lateral muguri floriferi solitari sau cate doi, in număr total de 4-6 dispuși in spirala; iar in varf un (1) mugure vegetativ prin intermediul căruia ramura evoluează in: buchete de mai, pinten, pleata, ramura mijlocie. După numeroase fructificări de-a lungul a cca. 4-5 ani, ramura buchet la vișin se epuizează si fructifica slab. Ramura buchet este o ramura principala ramura de rod a vișinului alături de ramura pleata. Exista soiuri de visin care fructifica doar pe ramuri scurte/sau in principal, tip buchete de mai.
♦ Pleata – este o ramura de rod lunga de 10-40 cm (pot ajunge la 150 cm); pe care se întâlnesc lateral: muguri floriferi solitari sau cate doi (2) si foarte rar/sau deloc muguri vegetativi (doar pe ramuri de vigoare mai mare), iar in vârf un (1) mugure vegetativ. Ramura pleata este o ramura de rod principala la vișin (la unele soiuri), aceasta evoluează prin mugurele terminal pe perioada mai multor ani (6 ani) in noi ramuri plete, buchete, pinten. Denumirea de „pleata” vine de la forma curbata a acestor ramuri, dar si de la aspectul pletos pe care il au in coroana pomului (ramurile sunt arcuite sub greutatea fructelor). După numeroase fructificări, de-a lungul a cca. 8-10 ani, ramurile plete la vișin se epuizează (imbatranesc, se degarnisesc de muguri) si fructifica slab. Pletele pot fi: plete neramificate/monoaxiale (fructifica 6-7 ani, dupa care se epuizeaza si se usuca) si plete ramificate (fructifica 6-7 ani, dupa care daca nu sunt regenerate prin taiere, se epuizeaza si se usuca) . Dupa fructificare zona din ramura pleata care a fructificat ramane goala/degarnisita.
♦ Mijlocie – este o ramura de rod lunga de 10-35 cm, intalnita la visin; pe care se întâlnesc lateral: muguri floriferi solitari sau grupati (2-3) dispuși la baza, muguri vegetativi si floriferi solitari, in zona terminala muguri vegetativi si in vârf un (1) mugure vegetativ. Ramura mijlocie evoluează in buchete si ramuri mijlocii.
♦ Lunga – este o ramura de rod lunga de cca. 40-130 cm, este specifica pomilor tineri, in general provine din muguri vegetativi terminali (prezenți spre varf); pe ramura lunga se intalnesc lateral: muguri floriferi solitari sau grupati (cate 2-3) dispuși la baza; muguri vegetativi solitari; iar in varf un (1) mugure vegetativ. Ramura lunga evoluează in buchete, ramuri mijlocii, ramuri lungi. Ramura Lunga la Visin formeaza numeroase ramuri anticipate (ramuri fice, formate in acelasi an cu ramura mama) care prezinta muguri floriferi/de rod.
Ramura lunga se intalneste ca ramura de prelungire a scheletului (sarpante, subsarpante). Ramura lunga este frecvent intalnita in tinerete, cat si dupa efectuarea lucrarilor de regenerare a scheletului.
♦ Anticipate – sunt ramuri care iau naștere in același sezon de vegetație cu ramura mama-suport, din muguri vegetativi laterali-axilari. Ramurile anticipate apar frecvent la vișin in perioada de tinerețe (pepiniera, primii ani dupa plantare). Ramurile anticipate la vișin apar frecvent pe ramura lunga si pot fi de tipul: ramura pleata, buchet de mai, etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ramuri de rod la Visin- recunoastere, tipuri de ramuri