mai 11 2016
Rarirea fructelor la Piersic & Nectarin -tehnologie completa
Piersicul si Nectarinul sunt pomi la care densitatea optima a fructelor se obtine printr-o rarire manuala a acestora in fenofaza optima.
Necesitatea raririi fructelor la piersic si nectarin
♦ Asigurarea unui numar optim de fructe, constribuie semnificativ la: împiedicarea intrarii pomilor in alternanta de rodire (un an rodesc, un an nu-sau foarte putin); aparitia si dezvoltarea pe pom doar a ramurilor de rod cu adevarat valoroase (ramura de rod mixta);
♦ Un numar de fructe echilibrat cu vigoarea pomului asigura diferentierea corespunzatoare a ramurilor de rod mixte – in anul urmator;
♦ Un numar optim de fructe – previne degarnisirea (lipsa ramurilor) la baza a sarpantelor si subsarpantelor la piersic si nectarin si mutarea rodului catre varf;
♦ Asigura o productie cu fructe de calitate care ating dimensiunile si caracteristicile (culoare, gust, etc.) specifice soiului. Acest lucru este posibil, intrucat fructele beneficiaza de suficienta lumina, spatiu si elemente nutritive;
♦ Echilibreaza greutatea pe care o pot suporta ramurile pomului, astfel incat acestea sa nu fie rupte sub greutatea fructelor sau sub influenta factorilor externi (vant, precipitatii, etc.);
♦ Asigura o distributie uniforma a substantelor de combatere a bolilor (putregaiurilor, etc.) si daunatorilor (viermilor, etc.) pe fructe si in jurul acestora, ajungându-se in final la o eficienta optima a tratamentelor;
♦ Un numar optim de fructe permite o buna maturare a lemnului, crescand astfel rezistenta la inghet in perioada de iarna.
Momentul optim de rarire manuala a fructelor
Intrucat are loc si scuturare naturala a fructelor (caderea fiziologica) este bine sa ne alegem bine perioada cand facem lucrarea de rarire manuala.
Momentul optim cand declansam operatiunea de rarire manuala a fructelor de piersic si nectarin este in luna Mai, cand acestea au atins dimensiunea de 1,5-2 cm inainte de lemnificarea-intarirea samburelui „endocarpului” (Vezi fig.).
Fructele se raresc la o distanta de 15-20 cm intre acestea (in functie de dimensiunea la care ajunge soiul) si se pastreaza 2-3 fructe pe o ramura de rod, Vezi fig..
Odata cu rarirea, se elimina si fructele afectate de boli-daunatori, deformate, duble, mici (Vezi fig.).
Normarea fructelor pe pomul de piersic & nectarin
In urma raririi fructelor de piersic, pe o ramura mixta raman cel mult 2-5 fructe, in functie de vigoarea acesteia (Vezi fig.).
Dupa taierile de rodire la piersic – din primavara, pe un pom se pastreaza un numar de 50-70 ramuri mixte. La un calcul final se ajunge la 100-200 fructe pe pom (30-40 kg/pom – in functie de vigoarea acestuia si de marimea fructelor).
![Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin](https://www.horticultorul.ro/wp-content/uploads/2016/05/Rarirea-fructelor-la-Piersic-Nectarin-2.jpg)
Fig. 1 Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin, momentul optim de rarire – endocarpul inca nu s-a lemnificat
![Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin](https://www.horticultorul.ro/wp-content/uploads/2016/05/Rarirea-fructelor-la-Piersic-Nectarin-5.jpg)
Fig. 4 Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin – ramura mixta, A – inainte de rarire, B- dupa rarire
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Rarirea fructelor la Piersic & Nectarin -tehnologie completa