mai 11 2016

Rarirea fructelor la Piersic & Nectarin -tehnologie completa

Rarirea fructelor la Piersic & Nectarin-1Piersicul si Nectarinul sunt pomi la care densitatea optima a fructelor se obtine printr-o  rarire manuala a acestora in fenofaza optima.

Necesitatea raririi fructelor la piersic si nectarin

♦ Asigurarea unui numar optim de fructe, constribuie semnificativ la: împiedicarea intrarii pomilor in alternanta de rodire (un an rodesc, un an nu-sau foarte putin); aparitia si dezvoltarea pe pom doar a ramurilor de rod cu adevarat  valoroase (ramura de rod mixta);

♦ Un numar de fructe echilibrat cu vigoarea pomului asigura diferentierea corespunzatoare a ramurilor de rod mixte – in anul urmator;

♦ Un numar optim de fructe – previne degarnisirea (lipsa ramurilor) la baza a sarpantelor si subsarpantelor la piersic si nectarin si mutarea rodului catre varf;

♦ Asigura o productie cu fructe de calitate care ating dimensiunile si caracteristicile (culoare, gust, etc.)  specifice soiului. Acest lucru este posibil, intrucat fructele beneficiaza de suficienta lumina, spatiu si elemente nutritive;

♦ Echilibreaza greutatea pe care o pot suporta ramurile pomului, astfel incat acestea sa nu fie rupte sub greutatea fructelor sau sub influenta factorilor externi (vant, precipitatii, etc.);

♦ Asigura o distributie uniforma a substantelor de combatere a bolilor (putregaiurilor, etc.) si daunatorilor (viermilor, etc.) pe fructe si in jurul acestora, ajungându-se in final la o eficienta optima a tratamentelor;

♦ Un numar optim de fructe permite o buna maturare a lemnului, crescand astfel  rezistenta la inghet in perioada de iarna.

Momentul optim de  rarire manuala a fructelor

Intrucat are loc si scuturare naturala a fructelor (caderea fiziologica) este bine sa ne alegem bine perioada cand facem lucrarea de rarire manuala.

Momentul optim cand declansam operatiunea de rarire manuala a fructelor de piersic si nectarin este in luna Mai, cand acestea au atins dimensiunea de 1,5-2 cm inainte de lemnificarea-intarirea samburelui „endocarpului” (Vezi fig.).

Fructele se raresc la o distanta de 15-20 cm intre acestea (in functie de dimensiunea la care ajunge soiul) si se pastreaza 2-3 fructe pe o ramura de rod, Vezi fig..

Odata cu rarirea, se elimina si  fructele afectate de boli-daunatori, deformate, duble, mici (Vezi fig.).

Normarea fructelor pe pomul de piersic & nectarin

In urma raririi fructelor de piersic, pe o ramura mixta raman  cel mult  2-5 fructe, in functie de vigoarea acesteia (Vezi fig.).

Dupa taierile de rodire la piersic – din primavara, pe un pom se pastreaza un numar de 50-70 ramuri mixte.  La un calcul final se ajunge la 100-200 fructe pe pom (30-40 kg/pom – in functie de vigoarea acestuia si de marimea fructelor).

Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin

Fig. 1 Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin, momentul optim de rarire – endocarpul inca nu s-a lemnificat

Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin

Fig. 2 Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin, fruct de 2 cm

Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin

Fig. 3 Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin, fructele duble-lipite se elimina

Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin

Fig. 4 Rarirea fructelor la Piersic si Nectarin – ramura mixta, A – inainte de rarire, B- dupa rarire

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Rarirea fructelor la Piersic & Nectarin -tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii