mai 18 2016

Raritul fructelor la Mar – tehnologie completa

Rarirea fructelor la Mar-pe cale manualaMarul este un pom la care densitatea optima a fructelor se obtine in functie de soi/varietate  printr-o  rarire manuala a acestora in fenofaza optima.

Necesitatea raririi fructelor la mar

♦ Asigurarea unui numar optim de fructe (prin taiere si rarire manuala sau chimica), contribuie semnificativ la împiedicarea intrarii pomilor in alternanta de rodire (un an rodesc, un an nu-sau foarte putin);

♦ Un numar de fructe echilibrat cu vigoarea pomului asigura diferentierea corespunzatoare a mugurilor de rod in anul urmator;

♦ Asigura o productie cu fructe de calitate, care ating dimensiunile si caracteristicile (culoare, gust, etc.)  specifice soiului si au in final o coacere uniforma. Acest lucru este posibil, intrucat fructele beneficiaza de suficienta lumina, spatiu si elemente nutritive;

♦ Echilibreaza greutatea pe care o pot suporta ramurile marului, astfel incat acestea sa nu fie rupte sub greutatea fructelor, sau sub influenta factorilor externi (vant, precipitatii, etc.);

♦ Asigura o distributie uniforma a substantelor de combatere a bolilor (putregaiurilor, etc.) si daunatorilor (viermilor, etc.) pe fructe si in jurul acestora, ajungându-se in final la o eficienta optima a tratamentelor.

 

Momentul (fenofaza) optim de  rarire manuala a fructelor

Momentul optim cand declansam operatiunea de rarire manuala a fructelor de mar  este la aproximativ 40 zile de la fenofaza de inflorit – in luna iunie, dupa a doua scuturare a fructelor de mar.

Fructele se raresc la o distanta ce variaza intre 10-25 cm intre acestea  (in functie de dimensiunea la care ajunge fructul/soiul) si se pastreaza un singur fruct cel mai viguros, viabil si bine pozitionat din grupul de fructe.

Rarirea efectiva se va face cu grija pentru a evita deteriorarea ramurilor de rod. Cel mai simplu este sa exectam rarirea merelor  utilizand  foarfeca horticola bine ascutita, sau o foarfeca  de recoltat cu care taiem cu grija fructele de la baza coditei. Raritul doar cu ajutorul degetelor presupune putina experienta, intrucat fructul trebuie prins intre degete si tras in spate, astfel incat codita sa se desprinda cu usurinta cat mai natural, fara a afecta fructele ramase.

Fructele eliminate se pot lasa pe randul de pomi sau se aduna intr-o galeata.

Odata cu rarirea, se elimina si  fructele afectate de boli-daunatori, deformate, ranite, etc.

Normarea fructelor la mar

In urma raririi fructelor de de mar se asigura de obicei un echilibru care presupune existenta a 40-75 frunze pentru un fruct. La soiurile de mar de tip spur (fructifica pe ramuri scurte) sunt necesare  doar 25 frunze pentru un fruct.

Rarirea fructelor la Mar_2

Fig. 1 Rarirea manuala a fructelor la Mar, dupa lucrarea de rarit

Rarirea fructelor la Mar_2

Fig. 2 Rarirea manuala a fructelor la Mar, dupa lucrarea de rarit

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Raritul fructelor la Mar – tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii