sept. 17 2016
Recoltarea merelor de Vara, Toamna/Iarna – ghid complet
Sezonul de recoltare al merelor tine de vara pana toamna, el variaza intre lunile iulie-octombrie, inainte de venirea primului inghet, in functie de soiul de mar si intrebuintarea acestuia.
♦ Merele de vara se culeg incepand din luna iulie, inainte de a ajunge la maturitate deplina (in parga – cu o saptamana inainte de a ajunge la maturitate), ele urmand a se matura pe durata pastrarii si vanzarii. Merele culese in parga au pulpa ferma, crocanta (nu fainoasa – malaiata), cu rezistenta mare la transport.
Intarzierea recoltarii merelor de vara conduce la alterarea pulpei, facand-o fainoasa-malaiata.
♦ Merele de toamna/iarna se culeg toamna (septembrie-octombrie), inainte de a ajunge la maturitatea fiziologica (cu 6-10 zile inainte), merele “in parga” la maturitate tehnica acestea fiind soiurile de iarna care se preteaza cel mai bine la pastrare o perioada mai indelungata (6-7 luni) in depozite.
In functie de soiul/varietatea cultivata, merele ajung la maturitate dupa 100-180 zile de la inflorire.
Primele mere coapte sunt cele care cresc pe exteriorul coroanei, pe partea sudica (insorita) a acesteia, cele din centru ajung mai tarziu la maturitate (1-2 saptamani).
Maturitatea merelor difera in functie de soiul cultivat dar si de conditiile meteorologice.
Identificarea /notarea perioadei de inflorire (primavara) si cunoasterea perioadei de maturare a soiului cultivat, ne ajuta la o recoltarea intr-o perioada optima.
In cazul in care nu este notata perioada de inflorire, nu se cunosc detalii despre soiul/varietarea de mar cultivat si merele sunt culese/recoltate pentru pentru consumul curent, nu pentru pastrare, recoltarea se poate realiza tinand cont de mai multi factori:
– dimensiunea fructului – dimensiunile specifice varietatii cultivate indica momentul optim de recoltare;
– culoarea fructului – o culoare uniforma, speficica soiului, indica perioada optiam de recoltare;
– culoarea semintelor – semintele de culoare maro indica fructe coapte, cele necoapte su semintele albe;
– desprinderea usoara de ramura – cand marul se desprinde usor de pe ramura prin simpla rasucire a coditei, suntem siguri ca este perioada buna de recoltare;
– degustarea fructului – cand pulpa fructului este crocanta dulce si zemoasa putem incepe recoltarea.
Pentru recoltarea merelor trebuie sa tinem cont de:
– momentul din zi – dimineata si dupa amiaza, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate sunt considerate momentele optime pentru recoltarea merelor;
– conditiile meteo trebuie sa fie favorabile (fara risc de precipitatii), merele culese cu apa pe ele prezinta risc de imbolnavire;
– recoltarea manuala a merelor se impune pentru a preveni deteriorarea acestora;
– recoltarea de la exteriorul spre interiorul coroanei.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Recoltarea merelor de Vara, Toamna/Iarna – ghid complet