oct. 01 2012
Smochinul (Ficus carica): origine, descriere, utilizare
Familia: MORACEAE
Denumire populara: Smochin
Denumire populara in alte limbi: smochin in engleza (EN – Common Fig tree, Figs, Common fig)
Denumire stiintifica: Ficus carica
Origine, raspandire:
La origine smochinul provine din zonele subtropicale ale Vestului Asiei si Orientul Mijlociu.
Smochinul (Ficus carica) este o specie larg raspandita in tarile adiacente bazinului Mediteranean.
In Romania smochinul este raspandit in zonele din partea de Vest a tarii (pe Clisura Dunării, Drobeta Turnu Severin, Svinita – Mehedinti, Orsova, Arad, Timisoara, Oradea) Bucuresti, statiunile de pe litoral (Eforie Sud, Eforie Nord, Mangalia, Techirghiol, Tuzla) si in toate zonele tarii cu risc de inghet redus (smochinul este afectat de temperaturi sub -12…-14°C).
Utilizarea smochinului (Ficus carica)
Ornamentala – smochinul este decorativ prin: port, frunze, fructe.
Specie pomicola:
De la smochin se consuma fructul -smochina. Fructul este de tip sicona, iar 100 g smochine are o valoare energetica de 250 kcal. Smochinele contin: 10-20% zaharuri, 3 g proteine, carbohidrati 64 g, fibre 10 g, grasimi 1 g, vitamine (B-urile, C) si saruri minerale (Fe, K, P, Mg, Zn).
Conditii de crestere si fructificare/Factorii de mediu:
- Smochinul nu este pretentios fata de sol, vegeteaza bine pe toate tipurile de sol. Smochinul prefera totusi solurile fertile si reavene.
- Smochinul suporta seceta (necesita precipitatii de 600-700 mm/an), prefera solul reavan si nu suporta excesul de umiditate;
- Smochinul este cunoscut ca o specie sensibila la gerurile din timpul iernii. Partea aeriana ingheata la temperaturi mai scazute de -12…-15°C. Protectia peste iarna a smochinului se poate face cu: materiale fibroase (coceni, paie, fan, etc.), acoperire cu pamant (ingropare), etc;
- Datorita climatului temperat al tarii noastre smochinul are un port in general arbustoid (numeroase tulpini de 1,5-3 m);
- Planta de smochin este iubitoare se soare (temperament de lumina).
Descriere – Particularitati pomicole:
Fructificarea smochinului in conditiile tarii noastre, este de tip partenocarpic (nu necesita polenizare). In tarile de origine smochinul este polenizat de catre o viespe (Blastophaga psenes) care intra in interiorul siconei si o polenizeaza, fructele obtinute prin polenizare entomofila sunt mai mari decat cele partenocarpice.
In Romania smochinul poate fructifica de 2 ori pe an (cu conditia ca ramurile purtatoare de rod sa nu inghete peste iarna).
Prima recolta si cea mai importanta se matureaza in iulie (pe baza fructelor formate din anul trecut).
A doua recolta apare pe lastarii tineri (din anul curent) si se matureaza in septembrie-noiembrie. La aceasta recolta exista riscul sa vina perioada rece peste fructele ce nu au apucat sa se matureze.
Atentie !!! In situatia cand smochinul ingheata peste iarna (vor fi afectate ramurile cu fructe din anul precedent) vom avea parte numai de recolta a II-a.
Smochinul intra pe rod in anul al 3-lea de la plantare.
Soiuri de smochin:
Drobeta 1, Calmirna, De Adriatica, Curmal, Barnisatte, Caracal 3.
Inmultirea smochinului:
- prin marcotaj (musuroire);
- prin butasire.
Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii smochinului.
Recoltarea fructelor de smochin:
Recoltarea fructelor se face cand acestea au ajuns la maturitate deplina (se inmoaie si vireaza in violet). Fructele se consuma proaspete sau se prepara din acestea dulceata. Fructele sunt perisabile (mucegaiesc si putrezesc usor).
Daunatori:
Paduchi lanosi – Cosenile fainoase.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Smochinul (Ficus carica): origine, descriere, utilizare