Horticultorul.ro

oct. 20 2021

Soiul de afin Bonus

Denumire stiintifica: Vaccinium corymbosum ‘Bonus’

Denumire  soi de afin de cultura:  Bonus

Denumire  soi in engleza: Blueberry Bonus

Origine: SUA. Soiul a fost obtinut in1978 in SUA, Michigan.

Vigoarea arbustului fructifer: soi cu vigoare mare (poate atinge peste  1,5 m inaltime) cu tufa erecta, compacta, larga.

Dimensiuni: soiul de afin Bonus formeaza o tufa viguroasa de 1,4-1,8 m înălțimea tufei;

Inflorire:  perioada de inflorire este sfarsit de mai;

Frunzele: sunt mijlocii, de culoare verde inchis (partea superioara a frunzei are o tenta generala argintie), eliptice-ingustate, glabre, cu varf acut, baza cuneata, margine intreaga, 6-8 cm lungime si 3 cm latime. Toamna frunzele vireaza intr-un superb rosu-aprins, acestea dau plantei si o importanta ornamentala pe langa cea pomicola.

Perioada maturării fructelor: soi maturare tarzie (august). Coacerea fructelor are loc treptat si nu este deloc uniforma, motiv pentru care recoltarea se face prin mai multe treceri si nu se preteaza la recoltare mecanizata.

Ciorchinele: este lax cu 10-15 fructe, Vezi fig.;

Marimea fructului:  mare (greutate medie fruct 2,5-3,5 g), de 3 cm in diametru,  fructele sunt uniforme ca mărime.

Culoarea fructului “pielitei”:  albastru-deschis,  acoperit cu pruina ce ii da aspectul de un superb  albastru-deschis (Vezi fig.).

Fructul / forma fructului:  sferice – usor turtite  (Vezi fig.).

Gustul: fructul este aromat, dulce, perfect echilibrat (aciditate-zaharuri, intre dulce si acrișor), cu aroma de intensitate medie.  Atenție !!! – la Bonus fructul capata culoarea albastra inainte ca acesta sa acumuleze suficiente zaharuri (o cantitate suficientă de zaharuri in fruct se înregistrează la 10-14 zile după colorarea fructelor in albastru).

Pulpa: verzuie, ferma si suculenta

Pastrarea fructelor: fructele sunt rezistente la transport, depozitare

Utilizare: consum in stare proaspata (fructe de desert); preparate de cofetarie; procesate (gem, dulceata, sirop, lichior, deshidratate-ceai); congelate.

Productivitatea: este mare (5-8 kg/planta).

Lumina: vegeteaza bine in locurile insorite.

Rezistenta la temperaturi scazute: soi rezistent la ger – poate suporta temperaturi de pana la  -29°C.

Polenizare:  florile sunt autofertile (se poate poleniza si cu propriul polen). La afinii de cultura polenizarea este entomofila (se realizeaza cu ajutorul albinelor, bondarilor). Se recomanda polenizarea cu polen de la alte soiuri, intrucat acesta  poate ajuta la formarea unor fructe mai mari, o mai buna legare a florilor si o productie mai ridicata.

Intrarea pe rod are loc adesea, inca de la plantare,  dar  nu se recomanda o incarcatura prea mare de fructe in primii ani (1-3), intrucat avem nevoie de cresteri vegetative si o buna dezvoltare si formare a tufei.

Cultivare: terase, gradini,  plantatii in camp, etc. Se cultiva direct in sol (daca acesta are un pH intre 4,5-5,5) sau  la container (ghiveci).

Recoltare: manuala

Inmultire: Soiurile de Afin de Cultura se inmultesc prin butasire in conditii speciale.

Fertilizarea afinului de cultura – se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de:   YARA,  etc.

Fig. 1 Soiul de afin Bonus (Vaccinium corymbosum ‘Bonus’)

Fig. 2 Soiul de afin Bonus (Vaccinium corymbosum ‘Bonus’)

Fig. 3 Soiul de afin Bonus (Vaccinium corymbosum ‘Bonus’)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de afin Bonus

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii