aug. 25 2021
Soiul de afin Elliot- descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Vaccinium corymbosum ‘Elliot’
Denumire soi de afin de cultura: Elliot
Denumire soi in engleza: Blueberry Elliot
Vigoarea arbustului fructifer: soi cu vigoare medie (poate atinge 1,2-1,8 m înălțime) cu tufa erecta si compacta.
Dimensiuni: 1,2-1,8 m înălțimea tufei; 1,2-1,8 m diametrul tufei
Inflorire: perioada de inflorire este in mai;
Frunzele: sunt mijlocii, de culoare verde, lucioase, iar toamna vireaza intr-un superb rosu-aprins, acestea dau plantei si o importanta ornamentala pe langa cea pomicola.
Perioada maturarii fructelor: soi tardiv – maturare tarzie (15 august-septembrie), are loc o coacere esalonata, iar fructele foarte coapte nu se scutura de pe planta (raman agatate chiar daca se stafidesc usor).
Ciorchinele: este compact cu 25-35 fructe, Vezi fig.;
Marimea fructului de afin: mijlocie (1,7 g).
Culoarea fructului “pielitei”: albastru-inchis, acoperit cu pruina ce ii da aspectul de un superb albastru-deschis (Vezi fig.). La Elliot fructul capata culoarea albastra inainte ca acesta sa acumuleze zaharuri, acesta fiind un neajuns (defect) intrucat ne duce in eroare la recoltat (se pot recolta fructe ce contin cantitati reduse de zaharuri).
Fructul / forma fructului: sferice – usor turtite (Vezi fig.), nu cad (nu se scutura), nu crapa, etc.
Gustul: fructul este dulceag, echilibrat (aciditate-zaharuri), cu aroma de intensitate medie. Atentie !!! – la Elliot fructul capata culoarea albastra inainte ca acesta sa acumuleze suficiente zaharuri.
Pulpa: ferma si suculenta
Pastrarea afinelor: fructele sunt rezistente la crapare, transport, depozitare
Utilizare: consum in stare proaspata; preparate de cofetarie; procesate (gem, dulceata, sirop, lichior, deshidratate – ceai).
Productivitatea: este foarte mare, are tendinta de supraincarcare cu fructe – motiv pentru care trebuie efectuate corect taierile de fructificare. Tulpinile se arcuiesc adesea sub greutatea fructelor.
Lumina: vegeteaza bine in locurile insorite.
Rezistenta la temperaturi scazute: soi rezistent la ger – poate suporta temperaturi de pana la -30°C … – 34°C.
Polenizare: florile sunt autofertile (se poate poleniza si cu propriul polen). La afinii de cultura polenizarea este entomofila (se realizeaza cu ajutorul albinelor, bondarilor). Se recomanda polenizarea cu polen de la alte soiuri, intrucat acesta poate ajuta la formarea unor fructe mai mari, o mai buna legare a florilor si o productie mai ridicata.
Intrarea pe rod are loc adesea, inca de la plantare, dar nu se recomanda o incarcatura prea mare de fructe in primii ani (1-3), intrucat avem nevoie de cresteri vegetative si o buna dezvoltare si formare a tufei.
Cultivare: terase, gradini, plantatii in camp, etc. Se cultiva direct in sol (daca acesta are un pH intre 4,5-5,5) sau la container (ghiveci).
Cultura de Afin are o dificultate medie, dar poate fi realizata cu usurinta daca se respecta: tehnologia de cultura si efectuarea la timp a lucrarilor necesare, in vederea obtinerii unor recolte bogate, constante si de calitate. Plantele de Afin au nevoi speciale fata de factorii eco-pedologici si climatici.
Recoltarea fructelor de afine: manuala, mecanizata (acest soi se preteaza la recoltare mecanizata)
Inmultire: Soiurile de Afin de Cultura se inmultesc prin butasire in conditii speciale.
Fertilizarea afinului de cultura – se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii de afin.

Fig. 1 Soiul de afin Elliot (Vaccinium corymbosum ‘Elliot’)

Fig. 2 Soiul de afin Elliot (Vaccinium corymbosum ‘Elliot’)

Fig. 3 Soiul de afin Elliot (Vaccinium corymbosum ‘Elliot’)
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de afin Elliot- descriere, particularitati