dec. 25 2021
Soiul de par Paramis-descriere, caracteristici
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Paramis’
Denumire populara soi de par: Paramis sin. 15-54 Pitesti
Originar din Romania a fost obtinut in 1987 la ICDP Pitesti-Maracineni prin hibridare intre soiurile Monica si Passe Crassane.
Autori: Nicolaie Braniște, Madalina Militaru.
Vigoarea pomului este de vigoare mica-mijlocie, ajunge a 4-5 m inaltime. Se preteaza la înființarea de livezi de par superintensive.
Inflorire: perioada de înflorire este mijlocie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Toamna, se recoltează după 30 septembrie si se consuma pana in ianuarie.
Productia, Intrarea pe rod: rodeste pe nuieluse, mladite.
Marimea fructului: mijlocie, fructe de circa 180 grame, cu diametru de 7,5 cm si înălțimea de 8,5 cm.
Culoarea fructului “pielitei”- de culoare verde-gălbuie. Pielita este subțire.
Forma fructului: acestea sunt scurt-piriform, conic (Vezi fig.), puțin asimetric.
Gustul – fructul este aromat;
Pulpa: alba, suculenta medie, fondanta, semi-fondanta (se topește in gura, foarte fina, foarte suculenta), textura mijlocie.
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate in conditii de depozitare normala si 3-4 luni si mult mai mult in conditii de depozitare cu temperatura si atmosfera controlate.
Recoltarea fructelor se face in septembrie.
Utilizare: fruct de desert/masa (consumat in stare proaspătă).
Polenizare: soiul de par Paramis este autosteril (nu polenizeaza cu propriul polen) si se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri bune polenizatoare, ce au aceiasi perioada de inflorire.
Înmulțire: soiul de par Paramis se înmulțește prin altoire efectuata primavara sau vara-toamna.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizând programele tehnologice specifice culturii parului.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Paramis-descriere, caracteristici