dec. 09 2017
Soiul de par Santa Maria – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Santa Maria’
Denumire populara soi de par: Santa Maria, Santa Maria Morettini
Originar a fost obtinut de catre Alessantro Morettini la Universitatea din Florenta prin incrucisarea soiurilor Williams x Coscia. Punerea pe piata a soiului s-a facut in 1951.
Vigoarea pomului este mare (par viguros).
Inflorire: perioada de inflorire este mijlocie-tarzie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Vara, dupa 15 august
Productia: rodeste pe ramuri lungi (nuieluse si mladite), dar si pe ramuri scurte (tepuse).
Marimea fructului: mijlocie-mare, fructe de circa 160-230 grame, cu diametru de 6,4 cm.
Culoarea fructului “pielitei” – de culoare galbena-verzuie, pe partea expusa la soare se colorează intr-un rosu superb (Vezi fig.). Pielita este subtire acoperita de numeroase lenticele.
Forma fructului este ovoida si alungit spre varf (Vezi fig.).
Gustul – fructul este dulceag (9°Brix), aromat;
Pulpa: alba, fina, suculenta, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 2 luni in conditii de depozitare normala si chiar mai mult (5 luni) in conditii de temperatura si atmosfera controlate. Intrucat ajung rapid la supramaturare, fructele dupa cumparare se pastreaza in frigider.
Utilizare: fruct de desert.
Polenizare: soiul se autopolenizeaza-partial, formeaza fructe partenocarpic, dar polenizeaza bine si cu polenul altor soiuri ca: Williams, Abate Fetel.
Inmultire: Soiul de par Santa Maria se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.
Boli: Soi de par sensibil la rapanul parului (Venturia pyrina).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Santa Maria – descriere, particularitati