dec. 09 2017

Soiul de par ‘Santa Maria’

Denumire stiintifica:  Pyrus communis ‚Santa Maria’

Denumire  soi de par:  Santa Maria, Santa Maria Morettini

Originar a fost obtinut  de catre Alessantro Morettini la Universitatea din Florenta prin incrucisarea soiurilor Williams x Coscia. Punerea pe piata a soiului s-a facut in 1951.

Vigoarea pomului este mare (par viguros).

Inflorire:  perioada de inflorire este mijlocie-tarzie;

Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Vara, dupa 15 august

Productia: rodeste pe ramuri lungi (nuieluse si mladite), dar si pe ramuri scurte  (tepuse).

Marimea fructului: mijlocie-mare,  fructe de circa 160-230 grame, cu diametru de 6,4 cm.

Culoarea fructului “pielitei” –  de culoare galbena-verzuie, pe partea expusa la soare se colorează intr-un rosu superb (Vezi fig.). Pielita este subtire acoperita de numeroase lenticele.

Forma fructului  este ovoida  si  alungit spre varf (Vezi fig.).

Gustul –  fructul este dulceag (9°Brix), aromat;

Pulpa: alba, fina, suculenta, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate  2 luni  in conditii de depozitare normala si chiar mai mult (5 luni) in conditii de temperatura si atmosfera controlate. Intrucat ajung rapid la supramaturare, fructele dupa cumparare se pastreaza in frigider.

Utilizare: fruct de desert.

Polenizare: soiul se  autopolenizeaza-partial, formeaza fructe partenocarpic, dar polenizeaza bine si cu polenul altor soiuri ca: Williams, Abate Fetel.

Inmultire: Soiul de par Santa Maria se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna.

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de: YARA.

Boli: Soi de par sensibil la rapanul parului (Venturia pyrina).

Fig. 1 Soiul de par ‘Santa Maria’ (Pyrus communis ‚Santa Maria’)

Fig. 2 Soiul de par ‘Santa Maria’ (Pyrus communis ‚Santa Maria’)

Fig. 3 Soiul de par ‘Santa Maria’ (Pyrus communis ‚Santa Maria’)

Fig. 4 Soiul de par ‘Santa Maria’ (Pyrus communis ‚Santa Maria’)

Fig. 5 Soiul de par ‘Santa Maria’ (Pyrus communis ‚Santa Maria’)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de par ‘Santa Maria’

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii