oct. 02 2020

Soiuri de Alun: descriere, particularitati

Soiurile de alun provin din specii de alun ca: Alunul comun (Corylus avellana), Alunul de Lombardia (Corylus maxima), Alunul turcesc (Corylus colurna), etc.

Clasificate dupa marimea fructelor “alunelor” se imparte astfel: fructe mici (sub 2 g), fructe mijlocii (2-3 g), fructe mari (3-4 g), fructe foarte mari (peste 4 g).

Recoltarea alunelor se face la maturitate deplina (achene monocarpice uscate care cad usor din pom, se desprind cu usurinta de involucru). Perioada de recoltare din an difera in functie de specia, soiul de alun.

Alunele se consuma in stare proaspata, in diverse preparate de cofetarie, se utilizeaza in industria alimentara, cosmetica, farmaceutica, etc.

CUPRINS:

Soiul de alun Arutela

Soiul de alun Furfulak

Soiul de alun Lambert rosu

Soiul de alun Tonda Gentile delle Langhe

Soiul de alun Daviana

Soiul de alun Mari de Piemont

Soiul de alun Uriase de Valcea

Soiul de alun Valcea 22

Soiul de alun Cozia

Soiul de alun Ennis

Soiul de alun Nottingham

Soiul de alun Romavel

Soiul de alun Mari de Piemont

Soiul de alun Urias de Halle

 

Soiul de alun Arutela – origine Romania, soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare  in luna august; marimea fructelor mica ( 2-2,5 g); forma fructelor sferica; miezul este crocant, reprezinta circa 50% din greutatea fructului; gustul bun-aromat; vigoare pom mare.

 

Soiul de alun Furfulak – soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare dupa 15 august; marimea fructelor este foarte mare (peste 4 g), grupate cate 2-3; forma fructelor sferic-turtita, cu baza concava, reniforma; coaja (endocarpul) groasa, castaniu deschis, cu dungi de culoare mai inchisa; miezul este crocant, se zbarceste la pastrare, reprezinta circa 44-54 % din greutatea fructului; gustul bun, dulce -aromat; vigoare pom mare.

 

Soiul de alun Lambert rosu – soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare dupa 15 august; marimea fructelor este mica (sub 2 g), grupate cate 3-8; forma fructelor ovoidala, cu baza larga, convexa; coaja (endocarpul) subtire, castanie, cu dungi longitudinale de culoare mai inchisa; miezul are tegumentul (membrana) de culoare cafeniu-roscat, crocant, nu se zbarceste la pastrare, reprezinta circa 55-60 % din greutatea fructului; gustul bun, dulce slab aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de alun Tonda Gentile delle Langhe – origine Italia, soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare  dupa 10 august; marimea fructelor mica-mijlocie ( 2-3 g); forma fructelor sferica; miezul este crocant, reprezinta circa 48-49% din greutatea fructului; gustul bun-aromat; folosit adesea pentru industria ciocolatei; vigoare pom mare.

 

Soiul de alun Daviana – soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare dupa 15 august; marimea fructelor este mica-mijlocie (2-3 g), grupate cate 2-4; forma fructelor ovoidala, cu baza convexa; coaja (endocarpul) subtire, cafenie, cu dungi longitudinale de culoare mai inchisa; miezul are tegumentul (membrana) de culoare cafenie, crocant, nu se zbarceste la pastrare, reprezinta circa 50-60 % din greutatea fructului; gustul dulce – fin aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de alun Mari de Piemont – soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare  25 august – 10 septembrie; marimea fructelor foarte mare ( peste 4 g), grupate cate 2-3; forma fructelor sferica, cu varful turtit, cu baza larga, convexa; coaja (endocarpul) groasa, rezistenta; miezul reprezinta circa 40-45% din greutatea fructului; gustul dulce aromat; vigoare pom mare.

 

Soiul de alun Uriase de Valcea – origine Romania, soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare  dupa 5 septembrie; marimea fructelor foarte mare ( peste 4,5 g); forma fructelor sferica; miezul este crocant, reprezinta circa 48,5% din greutatea fructului; gustul bun-aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de alun Valcea 22 – origine Romania, soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare  dupa 5 septembrie; marimea fructelor mare (3 – 4 g), grupate cate 2-3; forma fructelor sferic-ovoidala; miezul este crocant, reprezinta circa 48-49% din greutatea fructului; gustul bun; vigoare pom mica.

 

Soiul de alun Cozia – origine Romania, soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare  dupa 10 septembrie; marimea fructelor foarte mare ( peste 4 g); forma fructelor sferica, usor turtite; coaja (endocarpul) de grosime medie, culoare maronie; miezul este maroniu-roscat, reprezinta circa 44-46% din greutatea fructului; gustul dulce aromat; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de alun Ennis– origine SUA, soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare  dupa 10 septembrie; marimea fructelor foarte mare ( peste 4,5 g); forma fructelor sferica; miezul este crocant, reprezinta circa 48% din greutatea fructului; gustul bun-aromat; vigoare pom mare.

 

Soiul de alun Nottingham–soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare  dupa 10 septembrie; marimea fructelor mica-mijlocie ( 2-3 g), grupate cate 2-6; forma fructelor cilindro- conica, turtite pe lateral, baza convexa; coaja (endocarpul) subtire, culoare castaniu inchis, cu dungi longitudinale mai inchise; miezul nu se zbarceste in timpul pastrarii, reprezinta circa 51% din greutatea fructului; gustul bun, dulce- fin aromat; vigoare pom mare.

 

Soiul de alun Romavel– origine Romania, soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare  dupa 10 septembrie; marimea fructelor mare ( 3-4 g), grupate cate 3-4; coaja (endocarpul) de grosime medie, culoare maroniu-roscata, cu dungi mai inchise; miezul este maroniu-deschis, reprezinta circa 50-58% din greutatea fructului; gustul dulceag; vigoare pom mare.

 

Soiul de alun Mari de Piemont – soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare dupa 20 septembrie; marimea fructelor este mijlocie (2-4 g), grupate cate 2-4; forma fructelor sferic-turtita, cu baza larga, usor convexa; coaja (endocarpul) subtire, castaniu deschis, cu dungi longitudinale de culoare mai inchisa; miezul are tegumentul (membrana) de culoare galbuie, reprezinta circa 49-50% din greutatea fructului; gustul dulce aromat; vigoare pom mare.

 

Soiul de alun Urias de Halle –soi de alun care ajunge la maturitatea de recoltare  dupa 20 septembrie; marimea fructelor mare-foarte mare ( peste 4 g), grupate cate 2-3; forma fructelor sferic-ovoidala, cu baza larga, usor convexa; coaja (endocarpul) de grosime medie, culoare castanie, cu dungi mai inchise; miezul este crocant, reprezinta circa 48-49% din greutatea fructului; gustul bun; vigoare pom mare.

 

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Alun: descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii