oct. 17 2021
Soiuri de aronia – Scorus negru: descriere, particularitati
Aronia – Scorusul negru (Aronia melanocarpa) este o specie de planta arbustiva, decorativa prin flori, fructe si frunze.
Florile sunt grupate in inflorescente (corimbe) de culoare alba.
Frunzele sunt caduce (cazatoare), de forma eliptica, lungi de 3-6 cm, toamna se coloreaza in rosu aprins.
Fructele de aronia sunt de tip drupe, comestibile, cu perioada de maturare de la sfarsit de iulie pana in luna septembrie.
Soiul de aronia Nero – soi de aronia obtinut in Polonia, cu rezistenta la ger, vigoare mare, perioada de maturare sfarsit de iulie-august; fructele de tip drupe, cu diametrul de 1,1 cm, greutatea de 1,5 g, comestibile; pielita de culoare neagra, lucioasa; pulpa suculenta, de culoare rosu inchis; gust astringen; fructele se pot consuma in stare proaspata sau in preparate precum: dulceata, sirop, bauturi racoritoare, fructe deshidratate, fructe congelate, sau sucuri presate la rece.
Soiul de aronia Melrom – soi de aronia in curs de omologare la ICDP Maracineni, cu rezistenta la ger, vigoare mare, perioada de maturare sfarsit de iulie-august; fructele de tip drupe, de dimensiune mare, comestibile; pielita de culoare neagra, lucioasa; pulpa suculenta, de culoare rosu inchis; gust putin astringent; fructele se pot consuma in stare proaspata sau in preparate precum: dulceata, sirop, bauturi racoritoare, fructe deshidratate, fructe congelate, sau sucuri presate la rece.
Soiul de aronia Hugin – soi de aronia originar din zona Scandinaviei, cu vigoare medie, fructele au forma sferica, greutatea de 1-2 g; pielita de culoare albastru inchis-violet; gust astringent, fructele se pot consuma in stare proaspata sau in preparate precum: dulceata, sirop, bauturi racoritoare, fructe deshidratate, fructe congelate, sau sucuri presate la rece.
Soiul de aronia Viking – soi de aronia foarte productiv, cu rezistenta la ger, seceta, boli si daunatori,perioada de maturare sfarsit august-inceput de septembrie; fructele au forma sferica, dimensiune mare, comestibile; pielita de culoare negru-violet; pulpa suculenta, de culoare rosu inchis; gust astringent, fructele se pot consuma in stare proaspata sau in preparate precum: dulceata, sirop, bauturi racoritoare, fructe deshidratate, fructe congelate, sau sucuri presate la rece.
Hibridul Amit – Sorbaronia mitcshurinii Amit este un hibrid obtinut prin incrucisarea a doua soiuri: Aronia melanocarpa ‚Viking’ si scorusul pasaresc (Sorbus aucuparia). Acest hybrid este foarte cunoscut pentru dimensiunile mari ale fructelor sale, 1-2 cm diametrul, cu perioada de maturare a fructelor la sfarsit de august-inceput de septembrie, perioada de recoltate poate dura 4-6 saptamani, fructele copate se mentin pe planta pana toamna tarziu. Fructele sunt gustoase si zemoase, ele se consuma adesea in stare proaspata sau in preparate precum: dulceata, sirop, bauturi racoritoare, fructe deshidratate, fructe congelate, sau sucuri presate la rece.
Soiul de aronia Galiciana; etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de aronia – Scorus negru: descriere, particularitati