oct. 17 2021

Soiuri de catina de cultura – descriere, particularitati

Catina alba sau Catina de rau (Hippophae rhamnoides) este o specie indigena. La noi in tara este specifica subspecia de Catina alba (Hippophae rhamnoides ‘carpatica Rousi‘).

Catina alba este o specie arbustiva decorativa prin:  fructe, port, forma si aspectul frunzisului, dar si o specie pomicola, intrucat este luata in cultura pentru valoarea alimentara si terapeutica a fructelor sale (fructele sunt comestibile si au un continut ridicat de vitamina C cca. 800 mg %);

Fructul catinei albe este de tip ‘baca falsa’, de 7 mm lungime, carnoasa, de culoare portocalie. Fructele sunt mature incepand cu luna august, iar perioada optima de recoltare este: 10 septembrie-10 octombrie.  Fructele portocalii persita toata iarna pe planta.

Plantele de catina alba sunt dioice – exista exemplare femele si exemplare mascule. Pentru ca plantele de Catina alba – femele sa fructifice, au nevoie de plante mascule in raport de 8/1 (8 plante femele la una mascula);

Catina alba fructifica anual, dar fructificatia este abundenta numai o data la doi ani;

Soiul de catina Andros – este un soi de catina de sex masculin. Acest soi are vigoare mijlocie-mare, coroana larga, precocitate si o capacitate de polenizare buna.

Soiul de catina Star – este un soi de catina de sex masculin omologat in anul 2018. Acest soi are vigoare mijlocie, cresteri inalte, precocitate si o capacitate de polenizare buna.

Soiul de catina Auras – soi de catina cu vigoare mijlocie-mare, cu spini rigizi de dimensiune mijlocie, ajunge la maturitate dupa 20 iulie, prezinta rezistenta la ger, seceta si boli; fructele  au dimensiune mijlocie-mare, greutatea mijlocie, forma circulara; pielita de culoare portocalie, grosime medie; pulpa de culoare portocaliu deschis, suculenta; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Carina – soi de catina cu vigoare mijlocie, cu spini scurti pe ramurile anuale, ajunge la maturitate la sfarsitul lunii septembrie, prezinta rezistenta la ger, seceta si boli; fructele  au dimensiune mica-mijlocie, greutatea mijlocie, forma oval-alungita; pielita de culoare portocalie, groasa, rezistenta la crapare; pulpa de culoare portocalie, cu suculenta medie; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Clara – soi de catina cu vigoare mijlocie-mare, spini de lungime mijlocie (3-5 cm), cu maturare semi-timpurie; fructele  au dimensiune mare, forma cilindric-alungita; pielita de culoare galbena cu irizatii orange, groasa, rezistenta la crapare; pulpa de culoare portocalie; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Cora – soi de catina cu vigoare mijlocie, cu spini de dimensiuni medii (5-6 cm), ajunge la maturitate la sfarsitul lunii septembrie-inceput de octombrie; fructele  au dimensiune mare, greutatea mijlocie, forma oval-rotunjita; pielita de culoare galben-orange stralucitor; pulpa de culoare portocalie; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Diana – soi de catina cu vigoare mijlocie, cu spini rari, lungi si flexibili, ajunge la maturitate la sfarsitul lunii august; fructele  au dimensiune mijlocie, greutatea mijlocie, forma ovala; pielita de culoare galben-orange stralucitor, cu grosime medie, rezistenta la crapare, usor pruinata; pulpa de culoare portocaliu – deschis, suculenta; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Dora – soi de catina cu vigoare mica-mijlocie, cu spinozitate redusa, lungimea spinilor mica (2-4 cm), ajunge la maturitate la sfarsitul lunii septembrie-inceput de octombrie; fructele  au dimensiune mica-mijlocie, greutatea mijlocie, forma sferica; pielita de culoare orange inchis- rosu; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Mara – soi de catina cu vigoare mare, cu spinozitate redusa, lungimea spinilor mijlocie (4-5 cm), ajunge la maturitate la sfarsitul lunii septembrie-inceput de octombrie; fructele  au dimensiune mijlocie, greutatea mijlocie, forma oblonga-alungita; pielita de culoare orange intens; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Moldova  (Serpeni 11) – soi de catina cu vigoare mare, cu spini mari si lungi, ajunge la maturitate din 15 august-15 octombrie; fructele  au dimensiune mare, forma oval-cilindrica; pielita de culoare orange, grosime medie, rezistenta la crapare; pulpa de culoare portocaliu deschis, suculenta; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Ovidiu (Sf. Gheorghe 9) – soi de catina cu vigoare mare, cu spini rigizi, lungi si desi, ajunge la maturitate dupa 1 august; fructele  au dimensiune mijlocie, forma eliptica; pielita de culoare portocaliu-galbui, grosime medie, rezistenta la crapare; pulpa de culoare portocaliu deschis, suculenta; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Pitesti 1 – soi de catina cu vigoare mare, cu spini mari si lungi, ajunge la maturitate dupa 25 septembrie; fructele  au dimensiune mare-foarte mare, forma ovala; pielita de culoare portocaliu deschis, grosime mare, rezistenta la crapare; pulpa de culoare portocalie, suculenta; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Pitesti 2 – soi de catina cu vigoare mijlocie-mare, cu spini scurti si flexibili, ajunge la maturitate dupa 25 septembrie-octombrie; fructele  au dimensiune mica-mijlocie, forma oval-alungita; pielita de culoare portocaliu intens, grosime mare, rezistenta la crapare; pulpa de culoare portocalie, cu suculenta medie; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Serpenta – soi de catina cu vigoare mijlocie, cu spini rigizi, lungi si desi, ajunge la maturitate in luna august, foarte productiv; fructele  foarte calitative, au dimensiune mijlocie, forma larga-eliptica; pielita de culoare portocalie, cu grosime medie, rezistenta la crapare, usor pruinata; pulpa de culoare portocaliu deschis, suculenta; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Silvia (Serbanesti 4) – soi de catina cu vigoare mica, cu spini rigizi, desi si dimensiune mijlocie, ajunge la maturitate sfarsit de iulie – august; fructele au dimensiune mijlocie, forma circulara; pielita de culoare portocaliu-galbuie, cu grosime medie, rezistenta la crapare, usor pruinata; pulpa de culoare portocaliu deschis, suculenta; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Tiberiu (Serbanesti 1) – soi de catina cu vigoare mijlocie-mare, cu spini rigizi, desi si dimensiune mijlocie, ajunge la maturitate sfarsit de iulie – august; fructele au dimensiune mijlocie, forma larg eliptica; pielita de culoare portocaliu-galbuie, cu grosime medie, rezistenta la crapare, usor pruinata; pulpa de culoare portocaliu deschis, suculenta; gust astringent si aroma specifica.

Soiul de catina Victoria (Delta 60 M) – soi de catina cu vigoare mijlocie, cu spini rigizi, dimensiune mijlocie, ajunge la maturitate sfarsit de august-septembrie; fructele au dimensiune mijlocie, forma oblong; pielita de culoare portocaliu-galbuie, cu grosime medie, rezistenta la crapare, usor pruinata; pulpa de culoare portocaliu deschis, suculenta; gust astringent si aroma specifica.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de catina de cultura – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii