oct. 15 2021
Soiuri de coacaz alb – descriere, particularitati
Fructele de coacaz alb sunt bace dispuse in ciorchine (racem). Ciorchinii la coacazul alb pot avea intre 9-19 boabe asezate mai des (compact) sau mai rar, in functie de soi.
In functie de perioada de recoltare, soiurile de coacaz alb pot fi impartite in:
♦ Soiuri cu maturitate timpurie – la inceputul lunii iulie;
♦ Soiuri cu maturitate mijlocie – la mijlocul lunii iulie;
♦ Soiuri cu maturitate tarzie – la sfarsitul lunii iulie.
In funcție de diametrul bacelor, fructele de coacaz alb pot fi: mici (sub 8mm), mijlocii (8-12 mm) si mari (peste 12 mm).
Cultura de Coacaz Alb este relativ – usoara, daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Coacaz Alb nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.
Soiul Margaritar – soi de coacaz alb originar din Romania, cu vigoare mijlocie-mare, capacitate mare de lastarire si ramificare, tufa rasfirata; soi cu maturitate tarzie; ciorchinele este compact, cu 10-12 boabe, dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica, culoare aurie, lucioasa; pielita subtire, transparenta; pulpa consistent, suculenta; gustul acidulat, dulceag, aromat; soi productiv, cu rezistenta la ger, boli si daunatori; fructele se pot consuma in stare proaspata sau prelucrate (gem, suc, etc.).
Soiul Blanka – soi de coacaz alb originar din Cehia, cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare, tufa rasfirata; soi cu maturitate tarzie; ciorchinele este lung, cu bace dispuse rar, dimensiune bace mijlocie, forma sferica, culoare aurie, lucioasa; pielita subtire, transparenta; pulpa consistent, suculenta; gustul acidulat, dulceag, aromat; soi productive; fructele se pot consuma in stare proaspata sau prelucrate (gem, suc, etc.).
Soiul Alb de Versailles – soi de coacaz alb cu vigoare mijlocie, capacitate mare de lastarire si ramificare, tufa deasa; soi cu maturitate tarzie; soi productiv, cu rezistenta la ger si boli; fructele se pot consuma in stare proaspata sau prelucrate (gem, suc, etc.).
Soiul Albe mari – soi de coacaz alb cu vigoare mijlocie, capacitate medie de lastarire si ramificare, tufa larga; soi productiv, cu rezistenta la boli; fructele se pot consuma in stare proaspata sau prelucrate (gem, suc, etc.).
Soiul Albe de Olanda – soi de coacaz alb, cu vigoare mijlocie-mare, capacitate mare de lastarire si ramificare, soi productiv, cu rezistenta la boli; fructele se pot consuma in stare proaspata sau prelucrate (gem, suc, etc.).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de coacaz alb – descriere, particularitati