iul. 28 2020

Soiuri de Par de Iarna: recoltare 15 septembrie-15 noiembrie

Soiurile de par de iarna au perioada de recoltare a fructelor dupa 15 septembrie – 15 noiembrie (înainte de căderea primelor brume) si ajung la maturitatea de consum in perioada păstrării.  Soiurile de par de iarna pot fi cu sclereide sau fara sclereide (aglomerări de celule lignificate prezente doar in jurul cavitații seminale ‘ovarului’ sau in toata masa pulpei fructului). Perele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), perele de iarna se recomanda a fi recoltate la maturitatea de păstrare (se apreciază in funcție de destinație urmărind parametri ca: fermitatea fructelor; punctajul obținut la testul cu iod pentru amidon, etc.), daca sunt recoltate prea devreme, perele se zbârcesc si devin astringente. La soiurile de pere de iarna perioada de pastrare este lunga (mai multe luni) in condiții de depozitare normale (beciuri, pivnite, etc.). Pulpa perelor poate fi: fondanta (se topeste in gura, foarte fina, foarte suculenta), untoasa (ceva mai consistenta decat cea fondanta, fina, suculenta), pietroasa (pulpa tare, slab suculenta),  pulpa care se prăbușește (la unele soiuri pulpa ajunge rapid la supracoacere si apare fenomenul de prabusire a pulpei). 

CUPRINS:

Soiul de par Alexandre Lucas

Soiul de par Contesa de Paris

Soiul de par Olivier de Serres

Soiul de par Passe Crassane

Soiul de par Curè

Soiul de par Republica

Soiul de par Cristal

Soiul de par Orizont

Soiul de par Euras

Soiul de par Tudor

Soiul de par Corina

Soiul de par De Voluntari

Soiul de par Kieffer

Soiul de par Gepa

Soiul de par Novembra

Soiul de par Hardenpont

Soiul de par Aniversare

Soiul de par Para lui Nita

Soiul de par Bosc kobak

Soiul de par Lukasowka

 

Soiul de par Alexandre Lucaspar de iarna, se coace dupa 15 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-300 g); forma fructului conica; pielita de culoare verde, care vireaza in galbui la maturitatea fiziologica, cu pete de rugina; pulpa alba, crocanta, suculenta, cu sclereide; gustul foarte bine echilibrat zahar-aciditate; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni.

Soiul de par Contesa de Paris (Comtesse de Paris)par de iarna, se coace dupa 10 octombrie- noiembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-230 g); forma fructului piriform-asimetrica, invers ovoida; pielita este subtire, semiaspra, de culoare verde-galbui, cu pete si puncte de rugina; pulpa alba, fina, suculenta, fondanta, fara sclereide; gustul dulce, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1-2 luni.

Soiul de par Olivier de Serrespar de iarna, se recolteaza la maturitatea de recoltare – dupa 15 octombrie si se consuma la maturitatea de consum in perioada noiembrie-martie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-230 g); forma fructelor sferic-turtita (maliforma), cu trei coaste pronuntate; pielita este groasa, de culoare verde-cenusie, care la maturitate devine galbena; pulpa alb-galbuie, consistenta, untoasa, foarte suculenta, cu putine sclereide; gustul dulce-vinuriu, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Passe Crassane – par de iarna, se coace dupa 20 octombrie- noiembrie; marimea fructelor mari – foarte mari (250-320 g); forma fructelor invers ovoide, asimetrice; pielita este subtire, de culoare verde-cenusie, care pe partea insorita devine rosiatica; pulpa alb-galbuie, consistenta, suculenta, cu putine sclereide; gustul dulce-vinuriu, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Curè (Para popeasca) par de iarna, se coace dupa 15 octombrie; marimea fructelor mijlocii-mari (180-250 g); forma fructelor piriform -alungite, asimetrice; pielita este groasa, de culoare verde-galbuie, care devine galbena la maturitate, cu puncte de rugina pe toata suprafata; pulpa alba, consistenta, fondanta, suculenta; gustul franc, cu dulceata medie; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2 luni.

Soiul de par Republica – par de iarna, se recolteaza la maturitatea de recoltare – dupa 20 octombrie si se consuma la maturitatea de consum in perioada ianuarie – martie; marimea fructelor mari (200-300 g); forma fructelor bergatiforme (fara gat) asimetrice; pielita de grosime medie, culoare galbuie, cu numeroase puncte de rugina; pulpa alba, fondanta, suculenta; gustul dulce, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Cristal – par de iarna, se coace intre 5 octombrie-15 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor tronconica; pielita de culoare gabena; pulpa de culoare crem, densa, suculenta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Orizont – par de iarna, se coace intre 5 octombrie-15 octombrie; marimea fructelor mijlocie (180-200 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare gabena; pulpa de culoare crem, suculenta; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Euras par de iarna, se coace intre 5 octombrie-15 octombrie; marimea fructelor mica-mijlocie (150-180 g); forma fructelor ovoida; pielita de culoare gaben-verzui pe partea umbrita si putin rosiatica pe cea insorita, cu puncte de rugina; pulpa de culoare crem, suculenta, fara sclereide; gustul echilibrat si aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1-2 luni.

Soiul de par Tudor – par de iarna, se coace intre 20 septembrie-10 octombrie; marimea fructelor mare (250-300 g); forma fructelor piriforma, usor asimetrica; pielita de culoare gabena pe partea umbrita si rosie pe cea insorita; pulpa de culoare crem, fina, fara sclereide, suculenta; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1-2 luni.

Soiul de par Corina – par de iarna, se coace intre 15 octombrie-30 octombrie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor tronconica; pielita devine aspra la maturitate; gustul echilbrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1-2 luni.

Soiul de par De Voluntari – par de iarna, se coace intre 20 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mare (250-300 g); forma fructelor piriforma, usor asimetrica; pielita de culoare gaben-ruginie; pulpa de culoare alba, fondanta; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Kieffer (de Negoiesti)par de iarna, se coace intre 15 octombrie-30 octombrie; marimea fructelor mare (200-250 g); forma fructelor conica, usor asimetrica; pielita subtire, de culoare galbena; pulpa de culoare alba, foarte suculenta; gustul dulce-aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Gepa  – par de iarna, se coace intre 10 octombrie-20 octombrie; marimea fructelor mare (200-250 g); forma fructelor piriform alungita, usor asimetrica; pielita subtire, neteda, de culoare rosiatica; pulpa de culoare alb-crem, suculenta; gustul foarte dulce-aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Novembra – par de iarna, se coace intre 20 octombrie-20 noiembrie; marimea fructelor foarte mare (300-400 g); forma fructelor invers-ovoida; pielita de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosie, pe cea insorita; pulpa la maturitatea de recoltare este tare, dar dupa cateva saptamani, se inmoaie; gustul foarte bun-aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Hardenpont (Untoasa Hardenpont) – par de iarna, se coace intre 10 octombrie-20 octombrie; marimea fructelor mare (200-300 g); forma fructelor gutuiforma, neregulata; pielita de culoare verzuie la recoltare (maturitate de recoltare), care vireaza in galben, pe masura ce plantele ajung la maturitatea fiziologica ; pulpa la recoltare este tare, dar dupa cateva saptamani, devine cremoasa si suculenta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Aniversare – par de iarna, se coace intre 20 octombrie-10 noiembrie; marimea fructelor mijlocie (180-200 g); forma fructelor piriform- alungita, usor asimetrica; pielita subtire, de culoare galbena pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita, cu puncte de rugina; pulpa de culoare alba, fondanta, foarte suculenta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 1-2 luni.

Soiul de par Para lui Nita (clona soiul Hente)par de iarna, se coace intre 5 octombrie-20 octombrie; marimea fructelor mare (200-300 g); forma fructelor conic-trunchiata; pielita de culoare galbena, cu pete mari de rugina; pulpa tare si suculenta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Bosc kobakpar de iarna, se coace intre 25 septembrie-5 octombrie; marimea fructelor mare (200-300 g); forma fructelor piriform-alungita; pielita de culoare galben-verzuie, cu pete mari de rugina dispune neuniform; pulpa alb-galbuie, fondanta, suculenta; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Soiul de par Lukasowkapar de iarna, se coace intre 15 septembrie-15 octombrie; marimea fructelor mare (200-300 g); forma fructelor conic-trunchiata; pielita de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rozalie pe partea insorita; pulpa suculenta; gustul dulce, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Par de Iarna: recoltare 15 septembrie-15 noiembrie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii