Horticultorul.ro

aug. 20 2020

Soiuri de Piersici Plate: denumire, descriere, perioada de coacere

Piersicile plate – turtite (Prunus persica var. platycarpa) au forma fructelor puternic aplatizata (larg aplatizata,  plata, turtita, sferica trunchiata)  au coaja (pielita) paroasa (pubescenta) si pulpa neaderenta la sambure. Piersicile plate-turtite isi au originea in China si provin dintr-o varietate de piersic denumita local Pan Tao (pántáo) sau Peento.

Denumirile piersicilor plate sunt: in romana (piersica aplatizata, piersici turtite, piersica larg aplatizata,  piersica plata, piersica turtita,  piersica sferica trunchiata, piersica gogoasa, piersica gogosar, piersica sandwich, etc.) sau in engleza (donut peach, Saturn peach, flat peaches).

Soiurile de Piersici plate-turtite (Prunus persica var. platycarpa) se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (piersicilor) astfel:  soiuri  extratimpurii (15 iunie-10 iulie), soiuri  timpurii (10-31 iulie),  soiuri cu matuare  mijlocie (1-25 august), tarzii (25 august – 15 septembrie), foartetarzii (15 septembrie – 15 octombrie).

Epiderma (coaja “pielita” ce protejeaza la exterior fructul) piersicilor plate-turtite este pubescenta (paroasa – prezinta perisori desi).

 

CUPRINS:

 

Soiul de piersic Alex

Soiul de piersic Filip

Soiul de piersic Florin

Soiul de piersic Herastrau

Soiul de piersic Monica

Soiul de piersic Platicarp

Soiul de piersic Saturn

Soiul de piersic Sweet cup

Soiul de piersic Viorel

 

Soiul de piersic Alex – origine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 28 iulie-10 august; marimea fructelor mijlocie (100-140 g); forma fructelor aplatizata (turtita); pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare alb-crem pe partea umbrita si marmorata cu rosu carmin, pe cea insorita (pe circa 20-25% din suprafata fructului); pulpa de culoare alba, fina, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de piersic Filip – origine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie,  cu perioada maturarii fructelor intre 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mica (50-75 g); forma fructelor aplatizata – tip sandwich; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosu inchis, pe cea insorita; pulpa fina, de culoare alb-crem, suculenta, aderenta la sambure; gustul dulce, aromat (cu gust de smochina si miere); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (compot); vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de piersic Florin – origine Romania; este un soi de piersic timpuriu,  cu perioada maturarii fructelor intre 5-15 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (120-150 g); forma fructelor plata – tip sandwich; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosu deschis, pe cea insorita; pulpa fina, consistenta, de culoare galbuie, suculenta; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceata, gem,compot, nectar); vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de piersic Herastrau – origine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 5-15 august; marimea fructelor mare (180-230 g); forma fructelor aplatizata – tip sandwich; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosu deschis, pe cea insorita; pulpa consistenta, suculenta, de culoare galbuie, aderenta la sambure; gustul foarte dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de piersic Monicaorigine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, cu perioada maturarii fructelor intre 28 iulie-10 august; marimea fructelor mica ( 50-75 g); forma fructelor aplatizata – tip sandwich; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare alb-crem pe partea umbrita si marmorata cu rosu carmin, pe cea insorita; pulpa de culoare alb-crem; gustul dulce-slab acidulat, aroma (cu gust de smochina si miere); fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceata, gem,compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de piersic Platicarp – origine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 5-15 august; marimea fructelor mijlocie (120-160 g); forma fructelor aplatizata – tip sandwich; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-verzui pe partea umbrita si rosu deschis pe cea insorita; pulpa este cu consistenta medie, de culoare galben-orange, cu nuante de rosu in jurul samburelui, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceata, gem,compot, nectar); vigoare pom mare.

 

Soiul de piersic Saturn –  este un soi de piersic cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 5-15 august; marimea fructelor mica (100-110 g); forma fructelor aplatizata – tip sandwich; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare galbena pe partea umbrita si rosie pe cea insorita; pulpa consistenta, suculenta, de culoare galbuie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceata, gem,compot, nectar); vigoare pom mare.

 

Soiul de piersic Sweet cup – origine Romania; este un soi de piersic timpuriu,  cu perioada maturarii fructelor intre 5-20 iulie; marimea fructelor mare (150-180 g); forma fructelor plata – tip sandwich; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare alb-verzuie pe partea umbrita si rosie pe cea insorita (pe circa 75-80% din suprafata fructului); pulpa consistenta, suculenta, de culoare alba; gustul dulce, foarte aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceata, gem, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de piersic Viorel – origine Romania; este un soi de piersic cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 5-15 august; marimea fructelor mari (150-180 g); forma fructelor aplatizata – tip sandwich; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare alb-verzui pe partea umbrita si rosu deschis pe cea insorita (pe circa 75-85% din suprafata fructului); pulpa este consistenta, de culoare alba; gustul foarte dulce si aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceata, gem,compot); vigoare pom mijlocie.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Piersici Plate: denumire, descriere, perioada de coacere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii