iul. 31 2015
Tamarillo (Cyphomandra betacea) – descriere, utilizare
Demumire populara: Tamarillo, Copacul de tomate, Arborele de tomate, Copacul de rosii, Tomate de copac
Denumire in alte limbi: engleza – Tree tomato, Cape tomato, Yellow tree tomato; germana – Baumtomatenstrauch, Baumtomate; italiana – Pomodoro arboreo; spaniola – Tomate serrano, Caxlan pix, Limatomat; franceza – Tamarille, Tomate d’arbre.
Denumire stiintifica: Cyphomandra betacea sin. Cyphomandra betaceae, Cyphomandra crassicaulis, Cyphomandra hartwegi, Solanum betaceum
Origine Tamarillo este un arbust originar din America de Sud (tari precum: Columbia, Peru, Ecuador, Cile).
Proprietati ornamentale – Copacul de rosii este un arbust, cu crestere rapida, ce poate avea intre 1-5m inaltime, sau uneori poate ajunge la 7 m (in zonele de origine).
Tulpina la Tamarillo este scurta, puternic ramificata, cu scoarta de culoare gri-verzuie.
Inradacinarea la Cyphomandra betacea este superficiala, ea se dezvolta la suprafata ghiveciului, fapt ce determina intoleranta la seceta si vand puternic.
Frunzele sunt simple, alterne, ovale, pubescente (doar frunzele tinere), de dimensiuni mari (25-30 cm), cu petiol robust (5-8 cm), de culoare verde (Vezi fig.).
Florile sunt hermafrodite, parfumate, grupate (1-6 flori), de culoare roz deschis-alb.
Fructul este oval, lung de 5-8 cm si diametru de 3-5 cm, sustinut de o tija lunga (Vezi fig.), neted, de culoare verde- portocalie – rosie – violet (la maturitate), pentru a ajunge la maturitate sunt necesare cateva luni. Fructul de Tamarillo are pielita subtire, iar in interior este pulpa de culoare portocalie si semintele mici si negre.
Fructul este comestibil (se poate consuma in stare cruda sau fiert) cu proprietati medicinale. Fructul de culoare rosu carmin-violet este foarte dulce, cel de culoare portocalie este acid, foarte bogat in vitamine si fier.
In prezent, Tamarillo este cultivat pentru comercializarea fructele sale in tari de pe tot globul (Argentina, Mexic, Brazilia, Noua Zeelanda, tari din Sudul Europei, India ). Copacul de rosii este cultivat si in gradini, pentru consumul propriu de fructe. Planta se poate cultiva la container-ghiveci de 100 litri.
Un singur copac de tomate („Tree tomato„) poate produce cca. 20-30 kg de fructe pe an (cantitatea mare de fructele apar dupa 3-4 ani de la plantare).
La Cyphomandra betacea este recomandata taierea anuala, pentru a determina ramificarea (plantele tinere), pentru a corecta formei coroanei, ajustarea inaltimii sau stimularea inflorii plantei.
Substratul (pamantul) pentru Copacul cu rosii trebuie sa fie bine drenat, argilo-nisipos, reavan, cu fertilitate medie-ridicata, cu un pH optim ce poate varia intre 6,3-7. Planta tolereaza si valori mai largi ale pH-lui de 5,8-7,5.
Udarea se face cu cantitati mari de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan in perioada calda a anului (perioada de crestere). Arborele de tomate nu tolereaza perioade lungi de seceta, in perioadele foarte calduroase se recomanda mulcirea.
Lumina este foarte importanta in cresterea si inflorirea Arborelui de tomate. Acesta trebuie amplasat in spatii luminoase, unde soarele ajunge cu usurinta. In perioada calda din an planta la container se tine in gradina.
Temperatura optima pentru Tamarillo poate varia intre 16-22 ºC, acesta tolerand temperaturi intre 10-30 ºC. Pe timpul iernii Arborele de tomate trebuie amplasat in spatii unde temperatura sa nu scada sub 10 ºC.
Copacul de tomate trebuie ferit de perioadele de inghet, acesta poate fi afectat de temperaturi mai mici de 10 ºC, temperaturile de -2 ºC ducand la moartea intregii plante.
In perioada rece din an planta se va pastra in spatii adapostite: sere calde, verande, etc.
Inmultirea se face prin seminte sau prin butasi. Prelevarea semintelor se face la maturitate, se scot, se usuca la umbra (12-15 zile), iar inainte de plantare (in Brazilia) semintele se tin la congelator o zi (pentru a stimula germinarea), abia apoi se planteaza. Semintele germineaza usor la temperaturi intre 18-20ºC in 20-25 zile.
Inmultirea prin butasi se face prin recoltarea butasilor de la plante de 2 ani. Inradacinarea butasilor poate dura cca. o luna.
Fertilizarea se realizeaza de primavara pana la mijlocul verii, folosind ingrasaminte cu o concentratie mai mare de fosfor si potasiu, iar de la jumatatea verii se pot aplica ingrasaminte cu o concentratie mai mare de azot.
Boli si daunatori:
Alternarioza, Antracnoza, Putregaiul, Fainarea, Pythium spp, Sclerotinia, etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Tamarillo (Cyphomandra betacea) – descriere, utilizare